Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/43

Listamustra - Listamustra 2011/43

A testvérpárharcban Noel Gallagher könnyedén lepipálta az öccsét. Az Oasis 2009 augusztusában bekövetkezett feloszlása óta külön utakon járó Gallagher fivérek közül elsőként Liam adott ki nagylemezt, a Beady Eye nevű zenekarával készített Different Gear, Still Speeding című stúdióalbum február utolsó napján került forgalomba. A megjelenés hetében 66 817 példányt értékesítettek belőle a brit piacon, amellyel az eladási lista harmadik helyét szerezte meg.

Noel új együttese, a Noel Gallagher’s High Flying Birds múlt hétfőn rukkolt elő az azonos című stúdiólemezével, az első héten 122 530 példány fogyott belőle a szigetországban, ezzel az eladási rangsor élére iratkozott fel. Ennél többet egy hét alatt legutóbb Lady Gaga adott el májusban a második, Born This Way című stúdióalbumából, a megjelenés hetében 215 639 példány talált gazdára belőle. A Beady Eye CD-je csak nehezen aranyozódott be, azaz érte el a 150 ezres eladási számot az Egyesült Királyságban, amit a Noel Gallagher’s High Flying Birds már a héten túlszárnyal. A zenekar névválasztását a Jefferson Airplane és a Fleetwood Mac ihlette: előbbinek van egy High Flying Bird című dala, utóbbi pedig eleinte Peter Green’s Fleetwood Mac néven szerepelt.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Adele: Someone Like You
Egyesült Királyság – Rihanna featuring Calvin Harris: We Found Love
Németország – Marlon Roudette: New Age
Magyarország – Ákos: Utazó

Katy Perry a hatodikkal is megpróbálja
Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját megszakítással negyedik hete Adele vezeti a Someone Like You című világslágerrel. A tottenhami énekesnő 2011 eddigi legkelendőbb, 21 című második stúdiólemezéről a Rumour Has It a következő kiemelt felvétel, amely a letöltéseknek köszönhetően egyszer már felbukkant az amerikai rangsorban, a 96. helyen szerepelt. Továbbra is, immár nyolcadik hete a bronzérmes pozícióban tanyázik a Foster the People Los Angeles-i poptrió a Pumped Up Kicks című bemutatkozó zeneszámával. Az élmezőnyben, a tizedik helyen egy újdonság is található, a Young, Wild & Free, amely Snoop Dogg, Wiz Khalifa és Bruno Mars közös dala. A 94. helyen kezdett Katy Perry tavaly augusztusban kiadott Teenage Dream című stúdióalbumának hatodik felvétele, a The One That Got Away. Az előző öt – California Gurls, Teenage Dream, Firework, E.T., Last Friday Nigt (T.G.I.F.) – az első helyig jutott az USA-ban. A kaliforniai énekesnő az egyetlen hölgy, aki egy nagylemezről öt listavezető slágert ért el, rajta kívül ez csak Michael Jacksonnak sikerült. Az Egyesült Királyságban harmadik hete a barbadosi Rihanna és a skót Calvin Harris uralja a mezőnyt a We Found Love című dallal, pedig a hét közepén még úgy tűnt, a The Wanted öttagú, angol és ír fiúk alkotta csapat szerzi meg az első helyet a Lightning című újdonságával, amely végül az ezüstérmes pozícióban debütált. A hetedik helyről a harmadikra jött fel a londoni Charlene Soraia a Los Angeles-i The Calling 2001-es Wherever You Will Go című slágerének átdolgozásával. A második helyet a Moves Like Jagger című szerzeménnyel hét hétig elfoglaló Maroon 5 és Christina Aguilera a negyedikre hátrált. A tízes mezőnyben még két amerikai énekesnő újdonsága szerepel: a hatodik helyen az American Idol első, 2002-es sorozatát megnyert texasi Kelly Clarkson zeneszáma, a Mr. Know It All, a kilencediken a New York-i Lana Del Rey bemutatkozó dala, a Video Games nyitott. Németországban nyolcadik hete az egykori Mattafixben ismertté vált Marlon Roudette slágere, a New Age, Magyarországon 28. hete Ákos kiadványa, az Utazó tanyázik a csúcson.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Evanescence: Evanescence
Egyesült Királyság – Noel Gallagher’s High Flying Birds: Noel Gallagher’s High Flying Birds
Németország – Peter Maffay: Tabaluga und die Zeichen der Zeit
Magyarország – Moby Dick: A holnapok ravatalán

Újabb countrydömping az USA-ban
Az amerikai TOP 10-ben öt új belépő található. Az élre az arkansasi Evanescence együttes iratkozott fel a harmadik stúdióalbumával, amelyből 127 ezer példányt értékesítettek az amerikai piacon a megjelenés hetében. A harmadik helyet a Five Finger Death Punch Los Angeles-i metálzenekar szerezte meg az American Capitalist című harmadik stúdiólemezével. A múlt héten a lista csúcsán kezdett az American Idol idei, tizedik sorozatában diadalmaskodó észak-karolinai Scotty McCreery countryénekes a Clear as Day című korongjával – a héten a negyedik helyre hátrált. Mögötte, az ötödik pozícióban a tehetségkutató tévéműsor nagydöntőjében alulmaradt, szintén countryzenében utazó georgiai Lauren Alaina debütált a Wildflower című stúdióalbumával. A hetedik helyen Ryan Adams észak-karolinai country-rockzenész 13. stúdiólemeze, az Ashes & Fire, a tizediken Martina McBride kansasi születésű countryénekesnő 11. stúdióalbuma, az Eleven nyitott. A brit élmezőnyben az első helyre megérkező Noel Gallagher’s High Flying Birds CD-je mellett további két újdonság szerepel: a második helyen a helyi The X Factor tavalyi, hetedik sorozatát megnyert southamptoni Matt Cardle első stúdiólemeze, a Letters, a hetediken az 1961-es születésű ír Daniel O’Donnell gyűjteménye, a The Ultimate Collection startolt. Németországban és Magyarországon is új belépő található az élen: a német piacon az 1949-ben született Peter Maffay stúdióalbumából, a Tabaluga und die Zeichen der Zeit címűből, a magyaron a Moby Dick A holnapok ravatalán című stúdiólemezéből fogyott a legtöbb.

Puha József

2011. 10. 28. 7:05

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/43 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/43