Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/44

Listamustra - Listamustra 2011/44

Adele második, 21 című stúdiólemezéből újabb 106 ezer példányt értékesítettek az amerikai piacon, és hetedik alkalommal tért vissza az albumeladási lista élére, a 13. hetét tölti a legmagasabb pozícióban. A tottenhami születésű énekesnő nagylemezének amerikai eladási példányszáma már négymillió felett jár, ezzel toronymagasan vezeti az idei összesített rangsort. A második helyen szereplő Lady Gaga-albumból, a Born This Way címűből 1,9 millió kelt el az USA-ban.

A londoni Coldplay az ötödik, Mylo Xyloto című stúdiólemezével a várakozásnak megfelelően a brit eladási lista csúcsán kezdett, 208 343 példány fogyott belőle a megjelenés hetében. Idén az Egyesült Királyságban ennél többet az első héten csak Lady Gaga adott el a Born This Way című CD-jéből, májusban 215 639 példányt, valamint Adele a 21 című korongjából a lista élén tartózkodás tizedik hetében, március végén és április elején 257 731 példányt.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Adele: Someone Like You
Egyesült Királyság – Professor Green featuring Emeli Sandé: Read All About It
Németország – Rihanna featuring Calvin Harris: We Found Love
Magyarország – Ákos: Utazó

Rihanna újabb világslágere
Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját megszakítással ötödik hete Adele uralja a Someone Like You című slágerrel. Nyolc hét után elmozdult a bronzérmes pozícióból a Foster the People a – a Los Angeles-i poptrió a Pumped Up Kicks című bemutatkozó zeneszámával az ötödik helyre hátrált. A hatodikról a másodikra jött fel Rihanna és Calvin Harris dala, a We Found Love, amely a jövő héten minden bizonnyal átveszi a vezetést. A barbadosi énekesnő és a skót zenész a brit listán három hét után a héten lett trónfosztott, a német rangsorban pedig a csúcson debütált, megszakítva Marlon Roudette trónolását, akinek New Age című slágere 2011 eddigi leghosszabban vezető felvétele, nyolc hétig tanyázott a legmagasabb pozícióban. Az Egyesült Királyságban Professor Green londoni rapper nyitott az élen az Emeli Sandé skót énekesnővel készült Read All About It című szerzeménnyel, amelyből 153 007 példányt vásároltak. Idén ennél több egy hét alatt csak a tavalyi The X Factor harmadik helyén végzett One Direction öttagú fiúcsapat első, What Makes You Beautiful című dalából kelt el, szeptemberben 153 965 példány. A Read All About It Professor Green hétfőn kiadott második, At Your Inconvenience című stúdióalbumát vezette fel. A brit tízes mezőnyben további két új belépő található. A kölcsönkenyér visszajár – Tinie Tempah a brit lista második helyéig jutó Frisky című tavalyi zeneszámában Labrinth (Timothy McKenzie) londoni dalszerző-előadó is szerepel. A héten a második helyre iratkozott fel Labrinth újdonsága, a Tinie Tempah-val készült Earthquake. A nyolcadik helyre érkezett meg a Rizzle Kicks a When I Was a Youngster című szerzeménnyel. A brightoni hiphopduó augusztusban Olly Murs társaságában a brit rangsor csúcsát is megjárta – a The X Factor hatodik, 2009-es sorozatának második helyezettje a fiúkkal készítette el a Heart Skips a Beat című dalát. Magyarországon 29. hete Ákos kiadványa, az Utazó vezet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Adele: 21
Egyesült Királyság – Coldplay: Mylo Xyloto
Németország – Helene Fischer: Für einen Tag
Magyarország – Ákos: Arénakoncert 2011

Korai karácsony a brit élmezőnyben
Az amerikai TOP 10-ben két újdonságra lelünk. Az ezüstérmes pozícióban a keresztény rockzenét játszó Casting Crowns floridai zenekar stúdióalbuma, a Come to the Well, a nyolcadikban Joe georgiai r&b-énekes stúdiólemeze, a The Good, The Bad, The Sexy kezdett. Az Egyesült Királyság tízes mezőnyében az első helyen landoló Coldplay-album mellett további három új belépő található. Idejekorán jelent meg a kanadai Michael Bublé ünnepi nagylemeze, a Christmas, mégis megszerezte a harmadik helyet. Az ötödiken az American Idol első, 2002-es sorozatát megnyert texasi Kelly Clarkson ötödik stúdióalbuma, a Stronger, a tizediken a 62. életévében járó kaliforniai Tom Waits 17. stúdiólemeze, a Bad as Me nyitott. Németországban az 1984-ben Krasnojarskban született Helene Fischer albuma, a Für einen Tag iratkozott fel az élre. A magyar tízes mezőnyben két újdonság szerepel: az első helyre Ákos májusi Arénakoncertjének anyaga, az ötödikre a hatvanéves Balázs Fecó duettlemeze, a 60 – Csak az évek múltak el… érkezett meg.

Puha József

2011. 11. 03. 8:50

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/44 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/44