Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/45

Listamustra - Listamustra 2011/45

Rihanna 2006 májusában foglalta el először az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának élét az SOS című slágerével. A héten, öt és fél évvel később már a 35. hetét tölti a legmagasabb pozícióban, és a 11. listavezető dalát ünnepelheti, miután a jövő pénteken megjelenő Talk That Talk című hatodik stúdiólemezének előhírnöke, a skót Calvin Harrisszel készült We Found Love is feljutott a csúcsra.

A barbadosi énekesnő ezzel bekerült egy szűk mezőnybe, legalább tizenegy amerikai listavezető zeneszámmal csak Whitney Houston (tizeneggyel), Madonna (tizenkettővel), a The Supremes (tizenkettővel), Michael Jackson (tizenhárommal), Mariah Carey (tizennyolccal) és a The Beatles (hússzal) rendelkezik.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Rihanna featuring Calvin Harris: We Found Love
Egyesült Királyság – Professor Green featuring Emeli Sandé: Read All About It
Németország – Aura Dione: Geronimo
Magyarország – Ákos: Utazó

Cher Lloyd alulmaradt
Adele a Someone Like You című világslágerével az Amerikai Egyesült Államokban – akárcsak odahaza, az Egyesült Királyságban – egy megszakítással öt hétig uralta a mezőnyt. A Billboard magazin Hot 100 listáján az első, 2002-es American Idolt megnyert Kelly Clarkson a 19. helyről a tizedikre lépett a Mr. Know It All című zeneszámával a rangsorban tartózkodás nyolcadik hetében. A brit lista élén nincs változás, második hete Professor Green londoni rapper vezet az Emeli Sandé skót énekesnővel készült Read All About It című szerzeménnyel. Pedig a hét közepén még úgy tűnt, hogy Cher Lloyd szerzi meg az első helyet a michigani Mike Posnerrel készült With Ur Love című dallal, amely végül csak a negyedik helyre iratkozott fel. A brit The X Factor tavalyi sorozatának negyedik helyén végző, július 28-án a 18. életévét betöltött énekes-rapperlány augusztusban a lista csúcsán debütált a Swagger Jagger című zeneszámmal. A múlt héten a német rangsor első helyén kezdő Rihanna és Calvin Harris a héten máris trónfosztott lett, az élre Aura Dione érkezett meg a Geronimo című felvétellel. A New York-i születésű dán dalszerző-énekesnő egyszer már megjárta a német lista legmagasabb pozícióját, az I Will Love You Monday (365) című slágerével 2009 végén és 2010 elején egy hét magszakítással két hétig trónolt.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Coldplay: Mylo Xyloto
Egyesült Királyság – Florence + the Machine: Ceremonials
Németország – Coldplay: Mylo Xyloto
Magyarország – Ákos: Arénakoncert 2011

Üröm az örömben
Chris Martinék amerikai örömébe pici üröm is vegyült. A Coldplay ötödik, Mylo Xyloto című stúdióalbumából a megjelenés hetében 447 ezer példány fogyott az amerikai piacon, s ezzel természetesen elfoglalta az eladási lista csúcsát. Ez nagy siker, idén ennél több hanghordozót csak Lady Gaga (a Born This Way címűből 1 millió 108 ezret) és Lil Wayne (a Tha Carter IV címűből 964 ezret) adott el egy hét alatt. Ha viszont azt vesszük alapul, hogy az angol zenekar 2005-ös X&Y című nagylemeze 737 ezer példányban, a 2008-as Viva la Vida or Death and All His Friends pedig 720 ezer példányban kelt el az első héten az USA-ban, akkor Martinék öröme valóban nem lehet teljes. Az amerikai élmezőny öt újdonsága közül négy a brit tízes mezőnybe a múlt héten érkezett meg. Az élre tehát a Coldplay CD-je, a második helyre a texasi Kelly Clarkson ötödik stúdióalbuma, a Stronger, a harmadikra a kanadai Michael Bublé nagylemeze, a Christmas, a hatodikra Tom Waits korongja, a Bad as Me iratkozott fel – a 62. életévében járó kaliforniai zenésznek ez a legjobb kezdése az USA-ban. Az amerikai TOP 10 egyetlen olyan új belépője, amely a múlt héten nem szerepelt a brit lista élmezőnyében, csak a 148. helyig jutott – ami szép eredmény, mivel tipikus amerikai countryzenei albumról van szó –, az az oklahomai Toby Keith ötödik helyen nyitó Clancy’s Tavern című nagylemeze. A brit tízes mezőnyben öt újdonság található. A csúcson a Florence Welch vezette londoni Florence + the Machine második stúdióalbuma, a Ceremonials, a harmadik helyen Professor Green második stúdiólemeze, az At Your Inconvenience, a hatodikon Alfie Boe angol tenorista albuma, az Alfie, a kilencediken a Rizzle Kicks brightoni hiphopduó első nagylemeze, a Stereo Typical, a tizediken a walesi Manic Street Preachers gyűjteménye, a National Treasures – The Complete Singles kezdett. A Coldplay albuma a várakozásnak megfelelően Németországban is a legmagasabb pozícióban debütált. Chris Martinék Magyarországon a 19. helyről a hetedikre jöttek fel. A magyar piacon második hete Ákos koncertkiadványa a legkelendőbb hanghordozó. A második helyre Michael Bublé karácsonyi nagylemeze érkezett meg.

Puha József

2011. 11. 11. 8:53

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/45 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/45