Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/47

Listamustra - Listamustra 2011/47

Rihanna és Calvin Harris az Egyesült Királyságban két hét alatt két fiúcsapatot győzött le. A november 7. és november 13. közötti hét derekán még úgy tűnt, hogy a The X Factor 2008-as, ötödik sorozatának második helyezettje, a négytagú JLS szerzi meg a dalok brit rangsorának első helyét a Take a Chance on Me című újdonságával, ami végül a második pozícióba iratkozott fel.

A múlt hét közepén pedig a One Direction volt a befutó a Gotta Be You című szerzeménnyel, de a szóban forgó tehetségkutató tévéműsor tavalyi, hetedik szériájának harmadik helyén végző öttagú csapat csak a harmadik helyet foglalta el, még Flo Rida felvétele is megelőzte, a Good Feeling a második helyen kezdett. Rihanna és Calvin Harris slágere, a We Found Love hat héttel ezelőtt a brit lista csúcsán debütált, aztán három hete két hétre Professor Green és Emeli Sandé dala, a Read All About It vette át a vezetést. A barbadosi énekesnő és a skót előadó a múlt héten visszaszerezte a trónt, és a héten is a legmagasabb pozícióban tanyáznak, összességében ötödik hete. A JLS és a One Direction alulmaradása nyilván azzal magyarázható, hogy – ahogy a fiúcsapatok esetében megszokhattuk – mindkét formáció kialakult rajongótáborral rendelkezik már, amely gyorsan beszerezte a zeneszámaikat, így a hét első felében még nagy volt a kereslet, és ez a hét második felében visszaesett. A We Found Love az ősz legnagyobb világslágere, az amerikai rangsort harmadik, a németet egy hét megszakítással szintén harmadik hete uralja.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Rihanna featuring Calvin Harris: We Found Love
Egyesült Királyság – Rihanna featuring Calvin Harris: We Found Love
Németország – Rihanna featuring Calvin Harris: We Found Love
Magyarország – Ákos: Utazó

David Guetta újabb csúcsa
Az amerikai Billbaord magazin Hot 100 listájának tizedik helyén nyitott Taylor Swift pennsylvaniai countryénekesnő If This Was a Movie című felvétele. A 12. helyről a kilencedikre lépett a hawaii Honoluluban született Bruno Mars újdonsága, az It Will Rain, amely a The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1 című film betétdala. A hatodik helyét a negyedikre cserélte David Guetta Usherrel készült zeneszáma, a Without You – az 1967-es születésű francia lemezlovas-producer ilyen magasan még nem járt az USA-ban. A magyar rangsort 32. hete Ákos kiadványa, az Utazó vezeti.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Mac Miller: Blue Slide Park
Egyesült Királyság – Michael Bublé: Christmas
Németország – Udo Lindenberg: MTV Unplugged – Live aus dem Hotel Atlantic
Magyarország – Quimby: Instant szeánsz

Hódít a karácsonyi CD
Biztosra vehető, hogy a kanadai Michael Bublé albuma, a Christmas lesz az idei karácsonyi zenepiac legsikeresebb ünnepi nagylemeze. Az elmúlt napokban világszerte megnőtt iránta a kereslet – az Amerikai Egyesült Államokban a nyolcadik helyről a másodikra, az Egyesült Királyságban a másodikról az elsőre, Németországban a 21. helyről a huszadikra, Magyarországon a harmadikról a második pozícióba jött fel. Az amerikai tízes mezőnyben öt új belépő szerepel. Az élre a huszadik életévében járó Mac Miller pittsburghi rapper első stúdióalbuma, a Blue Slide Park iratkozott fel, 144 ezer példányt értékesítettek belőle a megjelenés hetében az amerikai piacon. A korongot a független Rostrum Records gondozza. Legutóbb 1995 novemberében tanyázott független lemezcég kiadványa az amerikai eladási lista csúcsán, a Tha Dogg Pound hiphopduó Dogg Food című albuma. A harmadik helyre a napjaink slágereit csokorba gyűjtő Now That’s What I Call Music! negyvenedik része, a negyedikre a The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1: Original Motion Picture Soundtrack, a kilencedikre Romeo Santos New York-i énekes stúdiólemeze, a Formula Vol. 1, a tizedikre a popoperában utazó Il Divo korongja, a Wicked Game érkezett meg. A brit TOP 10-ben három újdonságra lelünk. A második helyen a JLS harmadik stúdióalbuma, a Jukebox, a harmadikon a Snow Patrol skót zenekar hatodik stúdiólemeze, a Fallen Empires, az ötödiken Drake kanadai rapper második stúdióalbuma, a Take Care debütált. Magyarországon a Quimby koncertkiadványa, az Instant szeánsz érkezett meg a legmagasabb pozícióba. Az élmezőnyben még egy új belépő található, Geszti Péter új együttese, a Gringo Sztár kilencedik helyen kezdő Pálinka Sunrise című első nagylemeze.

Puha József

2011. 11. 23. 14:19

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/47 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/47