Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Csodatevő amatőrök

The X Factor - Csodatevő amatőrök

Egyre többen osztják azt a véleményt az Egyesült Királyságban is, a zeneiparon belül és kívül egyaránt, hogy ideje volna megálljt parancsolni a futószalagos sztárgyártásnak, törölni kellene az összes zenei tehetségkutató tévéműsort, élükön a legnépszerűbb The X Factorral. Pedig a brit piac nagy piac, ráadásul a műsorok felfedezettjei elvileg világszerte hódíthatnak.

A 2004-ben indult The X Factor pár dolgot megváltoztatott a brit zenei életben. Egyebek mellett 2005-től megszüntette a harcot a karácsonyi lista első helyéért. Korábban már októberben elkezdődött a találgatás, vajon kik esélyesek a rangsor ünnepek alatti vezetésére, ami a szigetországban hatalmas presztízs. Nemcsak előadók és zenekarok, hanem lemezcégek is versenyeztek egymással. Aztán jött a szóban forgó tehetségkutató, s a közkedvelt harc megszűnt. A tévéműsor december közepén ér véget, a győztestől gyorsan megjelentetnek egy dalt a versenyben előadott zeneszámok közül, s három évig úgy tűnt, az első helyen végző a slágerlistán is legyőzhetetlen, mellette másnak nincs esélye. Először 2008-ban indult társadalmi összefogás, de nem sikerült megakadályozni az akkor diadalmaskodó Alexandra Burke trónszerzését.

The X Factor - Csodatevő amatőrök

Tavalyelőtt sikerült
2009-ben már rengeteg brit akarta azt, hogy ne a The X Factor aktuális győztese uralja a dalok listáját karácsonykor. Összefogásuk sikerrel járt! Két átlagember, Jon és Tracy Morter (megjegyeztem a nevüket) a Rage Against the Machine 1992-es, karácsonyinak semmiképpen sem nevezhető Killing in the Name című számát (!) küldte versenybe, és megkérte a műsor ellentáborát, hogy minél nagyobb számban vegye meg az online zeneáruházakban. (Maxi CD-n értelemszerűen nem volt forgalomban.) A Facebookon indult kezdeményezés hatalmas kampánnyá nőtte ki magát, és a rapmetált játszó kaliforniai együttes legyőzte a The X Factor hatodik sorozatának győztesét, Joe McElderryt, s karácsonykor listavezető volt. A következő héten aztán Joe jutott fel a csúcsra a The Climb című felvétellel, de az már jóval kisebb hírértékkel bírt. A kampány jót tett a brit zeneiparnak, karácsony előtt a párharc volt a legfontosabb téma nem csak zenei berkekben, és a kereslet is jócskán megugrott.

Tavaly nem jött össze
2010-ben még többen szerették volna, hogy ne a győztes vezessen, ám már november derekán egyértelmű volt, ezúttal nem járnak sikerrel. A sok kezdeményezés ugyanis megosztotta a közönséget. A The X Factor hetedik szériájának győztese, a southamptoni születésű Matt Cardle könnyedén elfoglalta a lista élét a Biffy Clyro skót rockzenekar Many of Horror című 2009-es dalának átdolgozásával, amely a When We Collide címet viseli. A legnagyobb siker egy Facebookon indult kampányt övezte, amelynek gyümölcseként a The Trashmen minnesotai együttes 1963-as Surfin’ Bird című slágere a harmadik helyen nyitott. A The X Factor ellentáborának egy következő csoportja az eredeti Biffy Clyro-számot választotta, amely a rangsor nyolcadik helyére érkezett meg. A legérdekesebb kezdeményezés a Cage Against the Machine volt. Ennek keretében egy sereg veterán és fiatal zenekar, előadó – többek közt a Heaven 17, a The Kooks, az Orbital, Suggs vagy Mr Hudson – újra rögzítette az 1992-ben elhunyt John Cage híres 4’33” című 1952-es dalát. A három tételből álló szerzemény 4 perc 33 másodperc csend, pontosabban a környezet zajai alkotják. Kezdetben viccnek tűnt az ötlet, hogy Cage „zeneszámának” új verzióját kellene a karácsonyi lista csúcsára juttatni. Idővel viszont egyre több támogatót és a sajtóban egyre nagyobb publicitást kapott a kezdeményezés. Akárcsak az eredeti változatnál, a zenészeknek ezúttal is oda kellett ülniük a hangszereik mellé, amiket nem szólaltattak meg, a felvételben csak a természetes zajok hallhatók. A dalhoz remixek is készültek! A 4’33” új verziója persze esélytelen volt a brit lista első helyének megszerzésére, a 21. pozíciót foglalta el. A bevételeit öt jótékonysági szervezet: gyerekek zeneoktatásával és zeneterápiájával foglalkozók, valamint a CALM kapta, amely az öngyilkosságra hajlamos fiatalokat karolja fel.

Idén ismét sikerülhet!
Idén is több kezdeményezés indult, a Nirvana lehet a befutó. A brit Ladbrokes fogadóiroda szerint ugyan ezúttal is a The X Factor leendő győztese a legnagyobb esélyes a karácsonyi lista első helyére, de már most nyilvánvaló, hogy nem lesz könnyű dolga Kurt Cobainék 1991-es slágere, a Smells Like Teen Spirit mellett. Én pedig már most elkönyvelem, hogy a Nirvana lesz a befutó, az ellentábor összefogása idén bizonyára ismét sikerrel jár. A fogadóiroda szerint a Wham! megunhatatlan örökzöldje, a Last Christmas (nyolc az egy arányban lehet rá tippelni) és Amy Winehouse (tizenkettő az egy arányban lehet rá fogadni) sem esélytelen a karácsonyi listavezetésre. (Új Szó)

Puha József

2011. 11. 26. 22:17

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Csodatevő amatőrök cikk képei
The X Factor - Csodatevő amatőrökThe X Factor - Csodatevő amatőrök