Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Kilőve az olcsó zene

Billboard - Kilőve az olcsó zene

Lady Gaga a májusban kiadott Born This Way című második stúdiólemezével az amerikai piacon az év legsikeresebb debütálását tudhatja magáénak. Ma már csak kevesen emlékeznek arra, hogy a hatalmas eladáshoz „némi csalás” segítette az énekesnőt. A Billboard magazin a múlt héten új szabályt vezetett be, hogy az ilyesmi többé ne fordulhasson elő.

A Born This Wayt a megjelenés hetében a piaci ár töredékéért, 0,99 dollárért szerezhették be az amerikai rajongók az egyik online zeneáruházban, amely az akcióval egy szolgáltatást népszerűsített. A bolt az érintettek felé a teljes piaci árat kifizette az album minden eladott példányáért. (A digitális piacon általában 9,99 dollárért adják az újdonságokat.) Lady Gaga nagylemezéből az első héten 1 millió 108 ezer fogyott az USA-ban – ebből 440 ezret a szóban forgó áruház értékesített –, és természetesen az albumeladási lista csúcsán nyitott. A rangsort publikáló Billboardhoz emiatt sok levél érkezett, szakmabeliek és laikusok egyaránt kifogásolták, hogy nem szerencsés, ha a kiadványok nem egyenlő eséllyel indulnak a slágerlistákon. A magazin elsősorban ezek hatására a múlt héten új szabályt léptetett érvénybe. Ezentúl nem kerülhetnek be a rangsorokba a 3,49 dollárnál olcsóbban árusított nagylemezek és 0,39 dollárnál kevesebbért kínált különálló dalok. Ha az akció csak néhány boltban érvényes, akkor csupán az ottani eladásokat mellőzik a listák összeállításakor. „A Billboard arra törekszik, hogy minél pontosabban megmutassa, mi zajlik a zenei piacon. Az ingyenes vagy majdnem ingyenes kiadványok azonban nem képeznek igazi piacot” – áll az indoklásban. Több szakember azt a véleményt képviseli, hogy a zenei világban is a filmeknél használt módszert kellene alkalmazni, vagyis az eladott mennyiség helyett a bevételt kellene alapul venni.

Billboard - Kilőve az olcsó zene

A történtek egyik főszereplője, Lady Gaga a múlt héten négydalos EP-vel lepte meg rajongótáborát. Az A Very Gaga Holiday című kiadványán a White Christmas és az Orange Colored Sky című zeneszámok átdolgozásai csendülnek fel, valamint helyet kapott rajta a Yoü and I és a The Edge of Glory című slágereinek egy-egy új változata. A White Christmas Irving Berlin szerzeménye, és Bing Crosby előadásában lett a zenetörténet legsikeresebb karácsonyi felvétele. „Csodálatos dal ez, de csak egy versszaka van, ezért megtoldottam még eggyel” – nyilatkozta a New York-i énekesnő. (Új Szó)

Puha József

2011. 11. 30. 19:25

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kilőve az olcsó zene cikk képei
Billboard - Kilőve az olcsó zeneBillboard - Kilőve az olcsó zene