Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2011/48

Listamustra - Listamustra 2011/48

Hihetetlen! Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében egyetlen hazai előadó vagy zenekar kiadványa sem szerepel! Három kanadai, két angol, egy skót és egy olasz szereplő mellett három válogatáslemezt találunk az élmezőnyben. A dalok amerikai rangsorában pedig Katy Perry próbálkozik a (szinte) lehetetlennel.

A kaliforniai énekesnő a zenetörténet egyetlen női előadója, aki egy hanghordozóról öt zeneszámmal jutott fel a Hot 100 csúcsára, a tavaly augusztusban kiadott Teenage Dream című albumának szerzeményeivel vezetett – a Snoop Dogg-gal készült California Gurls hat, a Teenage Dream két, a Firework négy, a Kanye Westtel készült E.T. öt, a Last Friday Night (T.G.I.F.) két hétig uralta a listát. Ez a bravúr korábban csak Michael Jacksonnak sikerült, az 1987-es Bad című nagylemezének öt slágerével tanyázott a legmagasabb pozícióban. Katy albumának hatodik felvétele, a The One That Got Away a héten lépett be a TOP 10-be, a tizedik helyre, és nem (teljesen) elképzelhetetlen a listavezetés. A Hot 100 történetében csak hat nagylemezről szerepelt hat vagy annál több dal a tízes mezőnyben, Michael Jackson (Thriller – 1982, Bad – 1987), Bruce Springsteen (Born in the U.S.A. – 1984), George Michael (Faith – 1987) és Janet Jackson (Rhythm Nation 1814 – 1989, Janet – 1993) albumairól.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Rihanna featuring Calvin Harris: We Found Love
Egyesült Királyság – Rihanna featuring Calvin Harris: We Found Love
Németország – Flo Rida: Good Feeling
Magyarország – Ákos: Utazó

Avicii már szólóban is hódít
Az ősz legnagyobb világslágere, a We Found Love, a barbadosi Rihanna és a skót Calvin Harris zeneszáma az Amerikai Egyesült Államokban negyedik, az Egyesült Királyságban hatodik hete tanyázik az élen – a brit rangsorban ez az év leghosszabban vezető felvétele. A brit élmezőnyben négy új belépő található. Az ezüstérmes pozícióba a hatodik, 2009-es The X Factor második helyezettje, Olly Murs érkezett meg a Dance with Me Tonight című dallal, amely a hétfőn megjelent második, In Case You Didn’t Know című stúdiólemezének második beharangozója. Az első, a Rizzle Kicks hiphopduóval készült Heart Skips a Beat augusztus végén és szeptember elején egy hétig uralta a mezőnyt. Aviciit idén szeptemberben ismerte meg Európa Leona Lewis Collide című zeneszámának közreműködőjeként. A svéd lemezlovas-producer a negyedik helyen nyitott a Levels című felvételével. Az amerikai Kelly Rowland a The WAV.s producercsapattal készült Down for Whatever című újdonsága a hatodik helyen debütált. A tizediken a liverpooli Rebecca Ferguson kezdett a Nothing’s Real but Love című dalával – a tavalyi The X Factor ezüstérmesének Heaven című első stúdióalbuma a brit piacon hétfőn kerül forgalomba. Németországban Rihanna és Calvin Harris vezetésének a floridai Flo Rida rapper vetett véget a Good Feeling című szerzeménnyel, de a jövő héten valószínűleg ismét a duó szerzi meg az első helyet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Drake: Take Care
Egyesült Királyság – Rihanna: Talk That Talk
Németország – Kool Savas: Aura
Magyarország – Michael Bublé: Christmas

Kanadai rapper sikere
Drake az év harmadik legjobb eredményével foglalta el az amerikai albumeladási lista csúcsát – a kanadai rapper Take Care című második stúdiólemezéből 631 ezer példány fogyott a megjelenés hetében az amerikai piacon. 2011-ben ennél több hanghordozót csak Lady Gaga (a Born This Way címűből 1 millió 108 ezret) és Lil Wayne (a Tha Carter IV címűből 964 ezret) adott el egy hét alatt. Az amerikai TOP 10-ben további két újdonság szerepel. A negyedik helyet az olasz Andrea Bocelli koncertkiadványa, a Concerto, One Night in Central Park, a hatodikat a Glee című tévéfilmsorozat szereplőinek újabb korongja, a Glee: The Music, The Christmas Album Volume 2 szerezte meg. Az Egyesült Királyság tízes mezőnyében öt új belépőre lelünk. Az élre a várakozásnak megfelelően Rihanna iratkozott fel a Talk That Talk című hatodik stúdiólemezével – 163 819 példányt értékesítettek belőle. Érdekesség, hogy a CD az USA-ban a jövő héten valószínűleg csak a harmadik helyre érkezik meg kétszázezres példányszámmal, Michael Bublé és a Nickelback albuma mögé. A második helyen a tavalyi The X Factor bronzérmese, az öttagú, angol és ír fiúk alkotta One Direction első nagylemeze, az Up All Night, a negyediken egy másik fiúcsapat, a „veterán”, jövőre feloszló ír Westlife karrierösszegző kiadványa, az ötödiken az angol Kate Bush stúdióalbuma, a 50 Words for Snow, a tizediken a kanadai Nickelback rockegyüttes korongja, a Here and Now nyitott. Németországban Kool Savas 1975-ös születésű, török származású német rapper Aura című nagylemezéből értékesítették a legtöbbet. Magyarországon a kanadai Michael Bublé karácsonyi albuma a legvásároltabb. Wolf Kati CD-je, a Vár a holnap a tizedik, a Republicé, a Miért, maga bohóc? a 11. helyen debütált.

Puha József

2011. 12. 03. 17:08

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2011/48 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2011/48