Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

2011 könnyűzenei összefoglalója

Listamustra - 2011 könnyűzenei összefoglalója

Zenei szempontból tulajdonképpen olyan év volt 2011, mint bármelyik előző, sok jó és némi rossz is történt. Folytatódott a zenei tehetségkutató tévéműsorok térhódítása, a futószalagos sztárgyártás tehát – ahelyett, hogy alábbhagyott volna – fokozódott. Az év legsikeresebb előadója nem ilyen műsorban tűnt fel, nem is menedzsment találta ki, ráadásul nem szexszimbólum a fölös kilóival.

Ebből egyértelmű, hogy 2010 legnagyobb csillaga, Lady Gaga nem repetázott. Adele legyőzte őt. Az angol énekesnő januárban megjelent 21 című második stúdiólemezével még az év végén is az albumeladási listák élmezőnyében tanyázott. Két világsláger (Rolling in the Deep, Someone Like You) született a korongról.

Persze a New York-i Lady Gagának sem kell szomorkodnia, szépen teljesített, és idén is uralta a bulvárt. Májusban kiadott Born This Way című második stúdiólemezével az amerikai piacon az év legsikeresebb debütálását tudhatja magáénak. A közönség az albumot a megjelenés hetében az eredeti ár töredékéért, 0,99 dollárért szerezhette be az egyik online zeneáruházban (a digitális piacon általában 9,99 dollárért adják az újdonságokat), amely az akcióval egy szolgáltatást népszerűsített. A bolt az érintettek felé minden eladott példányért a teljes árat kifizette. Lady Gaga nagylemezéből az első héten 1 millió 108 ezer kelt el az USA-ban – ebből 440 ezret a szóban forgó áruház értékesített –, és természetesen az albumeladási lista csúcsán nyitott. A rangsort publikáló Billboardhoz emiatt sok panasz érkezett, szakmabeliek és laikusok egyaránt kifogásolták, hogy nem szerencsés, ha a kiadványok nem egyenlő eséllyel indulnak a slágerlistákon. A magazin ezek hatására novemberben új szabályt léptetett érvénybe: nem kerülhetnek be a rangsorokba a 3,49 dollárnál olcsóbban árusított nagylemezek és a 0,39 dollárnál kevesebbért kínált dalok.

Listamustra - 2011 könnyűzenei összefoglalója

Csodás rekordot ért el Katy Perry! A kaliforniai énekesnő tavaly augusztusban kiadott Teenage Dream című stúdióalbumának ötödik slágere, a Last Friday Night (T.G.I.F.) is feljutott az amerikai Hot 100 dallista csúcsára. Ő az első énekesnő, aki egy nagylemezről öt zeneszámmal vezetett – ez eddig csak Michael Jacksonnak jött össze. Ráadásul nem lehetetlen az újabb bravúr! A CD hatodik dala is halad felfelé, már a tízes mezőnyben szerepel.

Két olyan énekesnőnek is szépen alakult az esztendő, akiket már leírtak. Jennifer Lopez negyvenen túl is tudott újítani, pályafutása legnagyobb sikerét könyvelheti el a Kaoma Lambada című slágeréből zenei részletet kölcsönző, Pitbull-lal készült On the Floor című szerzeménnyel. Christina Aguilera tavaly jócskán alultejesített, de idén született egy világslágere, igaz, nem saját, a Maroon 5 dalának, a Moves Like Jaggernek a közreműködőjeként tarolt.

2011 legnagyobb slágerét egy hiphopzenei duó, a Los Angeles-i LMFAO tudhatja magáénak. A Lauren Bennett-tel és GoonRockkal készült Party Rock Anthem az amerikai listát hat, a britet négy, a németet két hétig uralta. A kettes számú világsláger a barbadosi Rihannáé (a skót Calvin Harrisszel készült We Found Love), aki bármilyen dallal rukkol elő, a hatalmas siker garantált…

Izgalmasan alakultak a februári díjkiosztók. A Grammy Awardson a legtöbb aranygramofont, ötöt a Lady Antebellum nashville-i countryzenei trió zsebelte be, csak Az év albuma kategóriában győzték le – abban a kanadai Arcade Fire diadalmaskodott a The Suburbs című harmadik stúdiólemezével. A BRIT Awardson, a legrangosabb brit könnyűzenei díjak átadóján a legtöbb, négy jelöléssel rendelkező Tinie Tempah londoni rapper két elismerést kapott, az Arcade Fire pedig mindkét nominációját díjra váltotta. A The Suburbs című CD-jét a briteknél a Legjobb nemzetközi album kategóriában díjazták. A Mercury Prize-t szeptemberben PJ Harvey vitte haza, a februárban megjelent Let England Shake című nyolcadik stúdiólemezét kiáltották ki az elmúlt egy év legjobb brit és ír albumának – a dorseti születésű énekesnő az első, aki másodszor részesült az elismerésben.

Az Egyesült Királyságban újra szárnyalnak a fiúcsapatok. Miközben az ismét Robbie Williamsszel szerepelt Take That sikert sikerre halmozott, befutott a tavalyi brit The X Factor harmadik helyén végzett One Direction, valamint folytatta sikersorozatát a tehetségkutató 2008-as szériájának második helyezettje, a JLS és a tavaly megismert The Wanted is.

Az új (hulló)csillagok feltűnése mellett ismét voltak olyanok, akik búcsút intettek a színpadnak, sajnos örökre. Legnagyobb veszteségünk, az évek óta önpusztító életet élő Amy Winehouse halálán igazából senki sem lepődött meg, sajnálatos, hogy nem lehetett segíteni rajta. Huszonhét éves volt.

A magyar zenei életben az X-Faktor felfedezettjei fricskát adtak a megasztárosoknak. Az utóbbi Rúzsa Magdi óta képtelen olyan előadót találni, aki huzamosabb ideig a színen marad. Az ötödik sorozatból Szíj Melinda a legsikeresebb, de korántsem biztos, hogy egy második nagylemez is eladható vele. Odakinn, a zenei világban a másik tehetségkutató sorrendje is felborult. A győztes, Vastag Csaba csak a harmadik a népszerűségi listán, a galántai származású Takács Nikolas is megelőzi, a legnagyobb sikereket pedig a negyedik helyen zárt Janicsák Veca aratja.

2011 legnagyobb magyar zenei sztárja egy szemtelen fiatalember, Fluor, aki jól eltalált Mizu című dalával pillanatok alatt maga mellé állította (nem csak) a tinédzsereket. (Vasárnap)

Puha József

2011. 12. 30. 9:16

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Vendég 2012. 01. 03. 8:02
Ha kedveled a focit, játszd te is a Sokker Manager online játékot, ahol 2D-s animáció által nézheted a csapatod mérkőzéseit élőben és sikeres csapatot alkothatsz sajátmagad által kiválasztott klub- és stadion névvel.Nem kell egész héten ott legyél, csupán pár órát hetente ha rászánsz, már sikeres karriert érhetsz el.Játsz tehát itt te is: online focimenedzser.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

2011 könnyűzenei összefoglalója cikk képei
Listamustra - 2011 könnyűzenei összefoglalójaListamustra - 2011 könnyűzenei összefoglalója