Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Vidám zenei évkezdés magyar reményekkel

Listamustra - Vidám zenei évkezdés magyar reményekkel

Január első napjának feléhez közeledünk, amikor ezt a cikket írom. Azt mondják, az első nappal kell megalapozni az évet. Megfogadom, írásomban csupa vidám dologról lesz szó. Tulajdonképpen könnyű helyzetben vagyok, hiszen zenei szempontból jó évet zártunk, s úgy tűnik, még jobb elé nézünk.

A jókedv folyamatos fenntartása érdekében egy-két zenei dolgot mellőzök. Például a tehetségkutató tévéműsorokat, amelyekből mifelénk idén több lesz, mint tavaly volt…

Kórusmuzsika a brit csúcson
A rádióból éppen a karácsonyi brit listavezető dal szól, a Wherever You Are, pár órán belül másodszor. A Military Wives kórus énekli, amelyet Afganisztánban szolgáló brit katonák feleségei alkotnak. A formációt Gareth Malone karnagy alapította, a szerzemény szövegét a férjek leveleiből állították össze, a zenét Paul Mealor komponálta. Hát igen, a média támogatásával ma már bármiből sláger lehet. Még a kórusmuzsikából is!

Listamustra - Vidám zenei évkezdés magyar reményekkel

Adele, a legnagyobb sztár
2011-ben egy duci angol lány értékesítette a legtöbb nagylemezt. Bár Adele az év végére alaposan lefogyott, amit egészségi, hangszálproblémáival indokolt. Reméljük, így van – még ha furcsán hangzik is –, hiszen bebizonyította, hogy fölös kilókkal is sikeres lehet az emberfia, ha jó zenét készít. Az énekesnő 21 című második stúdióalbuma az észak-amerikai kontinensen február 22-én került forgalomba, és az Amerikai Egyesült Államokban 5,68 millió példány kelt el belőle. Az ötmilliós határ átlépése utoljára Ushernek sikerült 2004-ben a Confessions című koronggal. Az amerikai Billboard magazin eladási listáit összeállító Nielsen SoundScan adatai szerint tavaly három százalékkal nőtt a zeneeladás az USA-ban, a digitális piac tíz százalékkal bővült.

Lejtő helyett stagnálás
2010 végén úgy tűnt, a lemezipar után a koncertipar is lejtőre kerül. Ehelyett 2011 nem is volt rossz év. A huszonöt legsikeresebb koncertező 2,1 milliárd dollár bruttó bevételt hozott össze, nagyjából annyit, mint a tavalyelőttiek. 2011-ben ugyan húsz százalékkal kevesebb koncertet rendeztek, mint 2010-ben (pontosabban ennyivel kevesebbről érkeztek adatok), de ezekre többen mentek el, az átlagos nézőszám huszonhét százalékkal, a jegybevétel tizenöt százalékkal emelkedett. A legsikeresebb koncertzenekar természetesen a U2 volt. Az ír kvartett 2009. június 30-án indult, tavaly július 30-án véget ért, száztíz fellépésből álló turnéjára több mint hétmillióan váltottak jegyet, és bruttó 736,421 millió dollár bevételt hozott, ami rekord. Idén is jó év várható, turnéra indul Madonna, Bruce Springsteen, a The Beach Boys, a Black Sabbath, a Fleetwood Mac, a Van Halen…

A trónfosztott Lady Gaga sikere
A Forbes összeállítást közölt a legtöbbet kereső énekesnőkről. A magazin adatai szerint 2010 májusa és 2011 májusa között a legtöbb bevételt Lady Gaga könyvelte el, bruttó kilencvenmillió dollárt. Ezzel toronymagasan vezeti a rangsort, a második (Taylor Swift) és a harmadik helyezett (Katy Perry) együttvéve sem keresett annyit, mint ő. A New York-i énekesnő 2010-ben ugyan sikeresebb évet zárt, tavaly a nagylemezeladás terén leszorította őt a trónról Adele.
Az énekesnők többsége nem tudja felvenni a versenyt az énekesekkel, ők ugyanis általában több lábon állnak, több az üzleti érdekeltségük. Az elmúlt időszak legnagyobb bevételeit elkönyvelők első huszonöt helyén mindössze öt nő található tizenhárom férfi és hét együttes társaságában – az utóbbiak közül csak a The Black Eyed Peasnek van hölgytagja is.

Csodálatos magyar kilátások
A felhozatal szempontjából kiváló évet zárt a magyar zeneipar is. Itt feltétlenül ki kell emelnünk az MR2-Petőfi rádió szerepét, amely munkájának gyümölcse folyamatosan érik, ráadásul egyre több kiváló zenész, zenekar válik ismertté a támogatása nélkül is, amelyben szintén van némi szerepe a közszolgálati zenei rádióállomás beindításának. S ha hinni lehet a jóslatoknak, csodaszép korszak elé nézünk! Charlie Amter, Kaliforniában élő zenei újságíró, lemezkiadó szakember szerint Magyarország lehet az új Románia. Egy vele készült beszélgetésben agyondicséri a magyar popzenét, és elképzelhetőnek tartja, hogy nemsokára néhány képviselője világhírnévre tesz szert. Legyen így!
Szép új évet kívánunk zenei szempontból is! (Új Szó)

Puha József

2012. 01. 04. 14:50

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Vidám zenei évkezdés magyar reményekkel cikk képei
Listamustra - Vidám zenei évkezdés magyar reményekkelListamustra - Vidám zenei évkezdés magyar reményekkel