Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/1

Listamustra - Listamustra 2012/1

Véget értek az ünnepek, a karácsonyi dalok, albumok értelemszerűen eltűntek a slágerlistákról. A decemberi zenepiac legsikeresebb kiadványa, Michael Bublé kanadai énekes Christmas című nagylemeze még megtalálható rajtuk, de Németország kivételével mélyrepülésben van.

Az Egyesült Királyságban a múlt héten az első helyről a 15. pozícióba, a héten onnan a 94. helyre csúszott vissza. Az Amerikai Egyesült Államokban december 19. és december 25. között 467 ezer példányt értékesítettek belőle, ezzel az ottani zenepiac tavalyi évének második legkelendőbb albumává lépett elő, Lady Gaga Born This Way című korongja elé és Adele 21 című CD-je mögé. A héten a csúcsról a 24. helyre hátrált. A Christmas Magyarországon az ezüstérmes pozícióját a harmincadik helyre cserélte le. Németországban még az előkelő harmadik helyen található.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – LMFAO: Sexy and I Know It
Egyesült Királyság – Flo Rida: Good Feeling
Németország – Gotye featuring Kimbra: Somebody That I Used to Know
Magyarország – Ákos: Utazó

Folytatódik az LMFAO sikersorozata
A tavaly befutott LMFAO ott folytatja, ahol 2011-ben abbahagyta. A Lauren Bennett és GoonRock közreműködésével készült Party Rock Anthem című világslágere nyáron hat hétig tanyázott az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorának élén. A Los Angeles-i duó második hete a Sexy and I Know It című zeneszámmal uralja a mezőnyt. Mögötte a barbadosi Rihanna és a skót Calvin Harris nyolc hétig vezetett We Found Love című felvétele szerepel. A bronzérmes pozícióban Katy Perry 2010 augusztusában megjelent harmadik, Teenage Dream című stúdiólemezének hatodik slágere, a The One That Got Away található. Mint ismert, előző öt dala – a Snoop Doggal készült California Gurls, a Teenage Dream, a Firework, a Kanye Westtel készült E.T. és a Last Friday Night (T.G.I.F.) – az első helyig jutott, amellyel a kaliforniai énekesnő rekordot állított fel, korábban egyetlen hölgynek sem volt egy albumról öt listavezető zeneszáma az USA-ban. Ez csak Michael Jacksonnak jött össze. A brit lista csúcsán a Coldplay slágerét, a Paradise címűt Flo Rida felvétele, a Good Feeling váltotta. Az 1979-es születésű floridai rappernek ez a negyedik listavezetője a szigetországban – 2009-ben a Ke$hával készült Right Round egy és az Alexandra Burke-kel készült Bad Boys (ebben ő a közreműködő) szintén egy hétig vezetett, 2010-ben pedig a David Guettával készült Club Can’t Handle Me című dala tanyázott egy hétig az élen. A harmadik helyen találjuk az élmezőny egyetlen új belépőjét, a londoni Taio Cruz a német nyelvterületen és néhány további európai országban december 2-án kiadott TY.O című harmadik stúdiólemezének Troublemaker című felvételét. A német rangsort második hete Gotye, Belgiumban született, kétéves korától Ausztráliában élő énekes és Kimbra új-zélandi énekesnő Somebody That I Used to Know című zeneszáma vezeti. Magyarországon 39. hete Ákos kiadványa, az Utazó szerepel a legmagasabb pozícióban. A hazai rádióállomások műsoraiban a Maroon 5 és Christina Aguilera világslágere, a Moves Like Jagger a legtöbbet sugárzott dal.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Adele: 21
Egyesült Királyság – Adele: 21
Németország – Udo Lindenberg: MTV Unplugged – Live aus dem Hotel Atlantic
Magyarország – Kocsis Tibor: Az első X – Az élő show-k 10 legnagyobb kedvence

Adele újabb csúcsai
Az amerikai és a brit piacon 2011 legnépszerűbb hanghordozója, Adele második stúdióalbuma, a 21 tért vissza az eladási lista élére. Az USA-ban összességében 14. hete vezet. A tottenhami születésű sztár ezzel utolérte Whitney Houstont, aki az 1985-ös első nagylemezével szintén tizennégy hétig uralta a mezőnyt 1986-ban. Az énekesnők közül ennél hosszabb ideig mindössze ketten vezettek: Carole King az 1971-es Tapestry című albumával tizenöt hétig, a javarészt az említett Whitney Houston által fémjelzett, 1992-es The Bodyguard című film zenéje húsz hétig tanyázott a csúcson. A 21 az Egyesült Királyságban megszakításokkal 19. hete található a legmagasabb pozícióban. Legutóbb a Simon and Garfunkel 1970-es Bridge Over Troubled Water című nagylemeze szerepelt hosszabb ideig az élen, az harminchárom hétig vezetett. Mindkét listán Skrillex Los Angeles-i elektrozenész EP-je, a Bangarang a legmagasabban kezdő újdonság, az amerikain a 19., a briten a 36. helyre iratkozott fel. A német piacon összességében nyolcadik hete Udo Lindenberg albuma, az MTV Unplugged – Live aus dem Hotel Atlantic, a hazain második hete a második X-Faktorban diadalmaskodó Kocsis Tibor a tehetségkutató tévéműsorban előadott dalainak Az első X – Az élő show-k 10 legnagyobb kedvence című gyűjteménye a legkelendőbb kiadvány. A magyar negyvenes rangsorban két új belépő található: a 16. helyen Caramel negyedik stúdiólemeze, a Vízió, a 39. pozícióban a román Alexandra Stan első albuma, a Saxobeats nyitott.

Puha József

2012. 01. 12. 8:49

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/1 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/1