Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/2

Listamustra - Listamustra 2012/2

A brit közszolgálati rádió az év végén megszavaztatja a hazai zenészszakma kiválasztott háttérembereit arról, hogy szerintük ki lesz a következő év legnagyobb felfedezettje. A BBC Sound of 2011 győztese, Jessie J maradéktalanul beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A londoni énekesnő tavaly februárban kiadott Who You Are című első nagylemezéről odahaza öt sláger született már.

Az ötödik, a Domino (az album Platinum Edition változatán szerepel) a világ főbb piacain, az USA-ban, Ausztráliában és Németországban korábban megjelent. Az Egyesült Királyságban a héten vette át a vezetést a dalok rangsorában. Jessie J-nek ez a második hazai listavezetője. Az első, a B.o.B észak-karolinai rapperrel készült Price Tag tavaly februárban két hétig uralta a mezőnyt. A brit listán a BBC Sound of 2012 győztese is megtalálható. Michael Kiwanuka, ugandai gyökerekkel rendelkező, Londonban élő dalszerző-énekes márciusban rukkol elő az első, Home Again című stúdiólemezével, amelynek címadó felvétele a rangsorban tartózkodás második hetében a 37. helyről a 29. pozícióba lépett.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Rihanna featuring Calvin Harris: We Found Love
Egyesült Királyság – Jessie J: Domino
Németország – Gotye featuring Kimbra: Somebody That I Used to Know
Magyarország – Ákos: Utazó

Brazil fiatalember európai sikere
Rihanna és Calvin Harris világslágere, a We Found Love tavaly az év utolsó nyolc hetében vezette az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját. A barbadosi énekesnő és a skót énekes a héten visszatért a csúcsra, amelyet az elmúlt két alkalommal a Los Angeles-i LMFAO uralt a Sexy and I Know It című zeneszámmal. A nyolcadik helyét a negyedikre cserélte Adele a Set Fire to the Rain című felvétellel. A nyolcadik pozícióban új belépő szerepel. Jason Mraz, cseh gyökerekkel rendelkező, virginiai énekes áprilisra tervezett negyedik stúdióalbumának előhírnöke, az I Won’t Give Up debütált itt. Az Egyesült Királyság negyvenes mezőnyében nincs új jelzésű dal. A 61. helyről a nyolcadikra ugrott David Guetta francia lemezlovas, producer tavaly augusztusban kiadott Nothing but the Beat című ötödik stúdiólemezének mifelénk már jól ismert, Sia ausztrál énekesnővel készült Titanium című szerzeménye. A német rangsorban harmadik hete Gotye, Belgiumban született, kétéves korától Ausztráliában élő énekes és Kimbra új-zélandi énekesnő Somebody That I Used to Know című zeneszáma vezet. Az élmezőnyben két újdonság található. A 17. helyről az ötödikre jött fel Michel Teló brazil énekes kontinensünk számos országában hódító Ai se eu te pego! című felvétele, amely az Os Meninos de Seu Zeh brazil formáció 2008-as dalának átdolgozása. A 14. helyről a kilencedikre lépett a Foster the People Los Angeles-i poptrió Pumped Up Kicks című zeneszáma, amely nyolc hétig szerepelt az amerikai lista bronzérmes pozíciójában. A magyar Single rangsort negyvenedik hete Ákos kiadványa, az Utazó uralja. A hazai rádióállomások továbbra is a Maroon 5 és Christina Aguilera slágerét, a Moves Like Jaggert sugározzák a legtöbbet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Adele: 21
Egyesült Királyság – Bruno Mars: Doo-Wops & Hooligans
Németország – Adele: 21
Magyarország – Kocsis Tibor: Az első X – Az élő show-k 10 legnagyobb kedvence

Újdonságszegény rangsorok
Az Amerikai Egyesült Államokban ismét Adele második stúdióalbuma, a 21 a legkelendőbb hanghordozó, megszakításokkal 15. hete vezet. A londoni énekesnő a hölgyek táborában utolérte Carole Kinget, aki az 1971-es Tapestry című nagylemezével uralta tizenöt hétig a mezőnyt. Ebben a kategóriában már csak a javarészt Whitney Houston által fémjelzett The Bodyguard című 1992-es film korongja található Adele előtt – az húsz hétig volt a legnépszerűbb kiadvány. Az amerikai TOP 50 egyetlen új belépője, a SafetySuit Oklahoma állambeli pop-rock együttes második, These Times című stúdióalbuma a hetedik helyen szerepel. Az Egyesült Királyságban a hawaii Bruno Mars első, Doo-Wops & Hooligans című stúdiólemeze került az élre, ehhez elegendő volt 24 509 példány. A korong Észak-Amerikában és több európai országban még 2010 októberében, a brit piacon viszont csak tavaly januárban került forgalomba. A brit ötvenes mezőnyben is csupán egy új belépőre lelünk, az indie-rockot játszó Maccabees londoni zenekar Given to the Wild című harmadik stúdióalbumára a negyedik helyen. Németországban – a várakozásnak megfelelően – kiesett az ötvenes listáról a kanadai Michael Bublé a múlt héten még a harmadik helyen tanyázó Christmas című ünnepi nagylemeze. A német piacon is Adele 21 című albumából értékesítették a legtöbbet. A 43. helyen nyitott a rangsor egyetlen újdonsága, a 67. életévében járó Keith Jarrett pennsylvaniai zongorista, dzsesszzenész Rio című korongja. Magyarországon harmadik hete a második X-Faktor győztese, Kocsis Tibor a tehetségkutató tévéműsorban elhangzott dalainak Az első X – Az élő show-k 10 legnagyobb kedvence című kiadványa a legkelendőbb. Új belépő a hetedik helyen Zámbó Jimmy különlegességekkel kiegészített teljes életműve, a Zámbó Jimmy királysága 1991-2001, valamint a 21. pozícióban Váczi Eszter és a Quartet Eszter kertje című második stúdiólemeze.

Puha József

2012. 01. 16. 8:39

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/2 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/2