Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Michael Kiwanuka, 2012 hangja?

Michael Kiwanuka - Michael Kiwanuka, 2012 hangja?

A zeneipar ezekben a hetekben összegzi az elmúlt évet, egyben előre is tekint. A brit közszolgálati rádió ezúttal is megszavaztatta a szakembereket a BBC Sound of 2012 keretében arról, hogy szerintük ki lesz az év legnagyobb felfedezettje.

Száznyolcvannégy brit szakember (zenei szerkesztő, producer, kritikus, dramaturg, blogger) voksolt, az első körben mindegyikük három jelöltet nevezhetett meg. Így állt össze a decemberben nyilvánosságra hozott tizenötös lista. A jelöltek a világ bármely részéből származhattak, de nem vehettek részt televíziós tehetségkutató műsorban, a szólóelőadók nem lehettek ismert együttesekből, s nem lehetett olyan zeneszámuk vagy nagylemezük, amely november 14-ig bejutott a brit dal- vagy albumeladási lista húszas mezőnyébe.

Michael Kiwanuka - Michael Kiwanuka, 2012 hangja?

A második körben Michael Kiwanuka, ugandai gyökerekkel rendelkező, Londonban élő, soulos, folkos szerzeményeket készítő énekes kapta a legtöbb szavazatot, a szakemberek szerint ő lesz az év legnagyobb felfedezettje. Első stúdiólemeze Home Again címmel március második felében kerül forgalomba. A címadó felvétel január 1-jén jelent meg digitális formátumban és a brit lista 37. helyére iratkozott fel. A héten onnan a 29. pozícióba lépett. Az előadóban nyilván sokan a férfi Adele-t látják. A voksolás második helyén Frank Ocean New Orleans-i rapper, a harmadikon egy másik amerikai rapelőadó, egy hölgy, a New York-i Azealia Banks végzett. Az első formációt, a svéd Niki & The Dove triót az ötödik helyen találjuk. Úgy tűnik tehát, hogy idén is könnyebb lesz egyedül érvényesülni.

A BBC szavazását egyre nagyobb figyelem kíséri, mivel a korábbi győztesek mindegyike sikeresen gyökeret eresztett a zeneiparban. 2003-ban 50 Cent, 2004-ben a Keane, 2005-ben a The Bravery, 2006-ban Corinne Bailey Rae, 2007-ben Mika, 2008-ban Adele, 2009-ben Little Boots, 2010-ben Ellie Goulding diadalmaskodott. Tavaly Jessie J győzött, aki az év során négy zeneszámmal hódított, közülük a B.o.B közreműködésével készült Price Tag februárban két hétig vezette a brit listát. A héten a Domino című dala foglalta el a rangsor csúcsát. (Új Szó)

Puha József

2012. 01. 17. 8:40

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Michael Kiwanuka, 2012 hangja? cikk képei
Michael Kiwanuka - Michael Kiwanuka, 2012 hangja?Michael Kiwanuka - Michael Kiwanuka, 2012 hangja?