Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/3

Listamustra - Listamustra 2012/3

Adele Észak-Amerikában tavaly február 22-én kiadott 21 című második stúdiólemeze megszakításokkal 16. hete vezeti az amerikai albumeladási listát. Ezzel olyan klasszikus korongokat előzött meg, mint a The Beatles 1967-es Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band és a Pink Floyd 1979-es The Wall című nagylemeze – ezek tizenöt hétig szerepeltek a rangsor csúcsán.

Adele CD-je a héten az 1997-es Titanic című film zenei anyagát érte utol, amely tizenhat hétig volt az USA legkelendőbb hanghordozója. A tottenhami születésű énekesnő albuma az örökranglista huszadik helyén található, viszont 1991 óta mindössze három nagylemez vezetett hosszabb ideig. Miley Cyrus édesapja, Billy Ray Cyrus countryzenész Some Gave All című albuma 1992-ben tizenhét hétig, az ugyancsak countryzenész Garth Brooks Ropin’ the Wind című nagylemeze 1991-ben és 1992-ben tizennyolc hétig, a The Bodyguard című film zenéje 1992-ben és 1993-ban húsz hétig tanyázott az élen. Adele CD-je odahaza, az Egyesült Királyságban összességében huszadik hete trónol, s már a honi zenetörténet hatodik leghosszabban vezető albuma. A The Beatles négy korongja, az 1963-as With The Beatles (huszonegy hétig szerepelt a csúcson), az 1964-es A Hard Day’s Night (szintén huszonegy hétig), az 1967-es Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (huszonhét hétig) és az 1963-as Please Please Me (harminc hétig) található előtte, valamint a rekorder, a Simon and Garfunkel duó, amelynek 1970-es Bridge Over Troubled Water című nagylemeze harminchárom hétig vezetett.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Rihanna featuring Calvin Harris: We Found Love
Egyesült Királyság – Jessie J: Domino
Németország – Gotye featuring Kimbra: Somebody That I Used to Know
Magyarország – Ákos: Utazó

Adele ismét listavezető-esélyes
Rihanna és Calvin Harris slágere, a We Found Love 2011 leghosszabban vezető dala az Amerikai Egyesült Államokban, az év utolsó nyolc hetében állt az élen. 2012 első két listáját a Los Angeles-i LMFAO uralta a Sexy and I Know It című zeneszámmal. A barbadosi énekesnő és a skót zenész a múlt héten visszatért a csúcsra. A héten is őrzik vezető helyüket, összességében tizedik hete szerepelnek a legmagasabb pozícióban. Az amerikai rangsor második helyére Adele harmadik nemzetközi slágere, a Set Fire to the Rain lépett elő, amely a jövő héten bizonyára átveszi a vezetést. Előző két felvétele is listavezető volt, a Rolling in the Deep hét, a Someone Like You öt hétig uralta a mezőnyt. A TOP 10-ben három újdonság található. Először szerepel az élmezőnyben Tyga kaliforniai rapper, a 23. helyről a nyolcadikra jött fel a Rack City című dallal. A kilencediken lelünk a két pozíciót javító Snoop Dogg, Wiz Khalifa és Bruno Mars trió Young, Wild & Free című zeneszámára a Mac & Devin Go to High School című filmből. David Guetta francia lemezlovas, producer tavaly augusztusban megjelent ötödik, Nothing but the Beat című stúdióalbumáról az Usherrel készült Without You után a második szerzemény lépett be a tízes mezőnybe, a Turn Me On című a 25. helyről a tizedikre, amelyben Nicki Minaj énekel. A brit listát második hete 2011 nagy felfedezettje, Jessie J vezeti a Domino című slágerével. A TOP 10-ben egy új belépő található, a negyedik helyen debütált a Swedish House Mafia stockholmi house-trió a Knife Party ausztrál house-duóval készült Antidote című felvétellel. Az élmezőnyben egy újabb svéd house-zenész is szerepel, Avicii lemezlovas, producer a hetedik helyen a Levels című dallal, amelynek a negyedik hely volt a csúcspozíciója. A német rangsorban negyedik hete Gotye, Belgiumban született, kétéves korától Ausztráliában élő zenész és Kimbra új-zélandi énekesnő Somebody That I Used to Know című zeneszáma az első. A századik helyről a negyedikre jött fel Philipp Poisel az Eiserner Steg című felvétellel. A tízes mezőnyben még két újdonságra lelünk, mindkettőt ismerhetjük például a brit listáról. Christina Perri a Jar of Hearts című dallal a 14. helyét a hatodikra cserélte, Taio Cruz pedig a Troublemaker cíművel a 13. pozícióból a hetedikbe lépett. A magyar Single rangsort 41. hete Ákos kiadványa, az Utazó uralja. A hazai rádióállomások továbbra is a Maroon 5 és Christina Aguilera slágerét, a Moves Like Jaggert sugározzák a legtöbbet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Adele: 21
Egyesült Királyság – Adele: 21
Németország – Adele: 21
Magyarország – Kocsis Tibor: Az első X – Az élő show-k 10 legnagyobb kedvence

Újabb újdonságszegény januári hét
Az amerikai TOP 10-ben két új belépő található. Adele mögé az ezüstérmes pozícióba érkezett meg a David Crowder*Band texasi rockzenekar Give Us Rest or (A Requiem Mass in C [The Happiest of All Keys]) című stúdióalbuma. Az északír-skót Snow Patrol hatodik, Fallen Empires című stúdiólemeze Európában november közepén került forgalomba. Az USA-ban január 10-én adták ki, és a lista ötödik helyére iratkozott fel. Az Egyesült Királyságban a negyedik helyen találjuk az élmezőny egyetlen újdonságát, az Enter Shikari hertfordshire-i metálegyüttes A Flash Flood of Colour című harmadik stúdióalbumát. A brit nagylemezpiac továbbra is a téli álmát alussza – Adele listavezető CD-jéből mindössze 20 978 példány fogyott. Németországban is napjaink legnagyobb sztárja értékesítette a legtöbb hanghordozót. A magyar piacon negyedik hete a második X-Faktort megnyert Kocsis Tibor válogatása, Az első X – Az élő show-k 10 legnagyobb kedvence a legkelendőbb kiadvány. A negyvenes mezőny egyetlen új belépője a Gyárfás István Trio 37. helyen nyitó Live at the Jazz Café című albuma.

Puha József

2012. 01. 26. 7:06

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/3 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/3