Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/4

Listamustra - Listamustra 2012/4

Adele harmadik nemzetközi slágere, a Set Fire to the Rain is csúcsra ért az Amerikai Egyesült Államokban. Tavaly a Rolling in the Deep című dala hét, a Someone Like You öt hétig uralta a Billboard magazin Hot 100 listáját. A tottenhami születésű énekesnő 21 című második stúdiólemeze is vezet az USA-ban, megszakításokkal 17. hete.

Adele sikersorozata nyilván a következő hetekben is folytatódik. A február 12-én sorra kerülő 54. Grammy Awardson hat kategóriában érdekelt. Szinte biztosra vehető, hogy a gála legnagyobb csillaga lesz, ami tovább növeli a népszerűségét.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Adele: Set Fire to the Rain
Egyesült Királyság – Cover Drive: Twilight
Németország – Gotye featuring Kimbra: Somebody That I Used to Know
Magyarország – Fábián Juli & Zoohacker: Girly

Barbadosi csapat a brit csúcson
Az amerikai tízes mezőny legnagyobb ugrását David Guetta és Nicki Minaj hajtotta végre, a tizedik helyről a negyedikre léptek a Turn Me On című felvétellel. A francia Guetta ezzel a szerzeménnyel bizonyára túlszárnyalja a tavaly augusztusban megjelent Nothing but the Beat című ötödik stúdióalbumának eddigi legnagyobb amerikai sikerét. Azt az Usherrel készült Without You-val érte el, amelynek a negyedik hely volt a csúcspozíciója. Az American Idol tehetségkutató tévéműsor első, 2002-es sorozatát megnyert texasi Kelly Clarkson tavaly októberben rukkolt elő az ötödik, Stronger című stúdiólemezével. Ennek első slágere, a Mr. Know It All odahaza a tizedik helyig jutott. A második zeneszám, a Stronger (What Doesn’t Kill You) a héten a 21. helyről a nyolcadikra lépett. Először szerepel az amerikai élmezőnyben a BBC Sound of 2011 győztese, Jessie J – a Domino című dalával a 15. helyét a tizedikre cserélte. A londoni énekesnő ezzel a felvétellel két hét vezetés után a héten lett trónfosztott az Egyesült Királyságban. Tavaly a nyár végén mutatkozott be a Cover Drive a brit lista kilencedik helyéig jutó Lick Ya Down című szerzeménnyel. A barbadosi kvartett a héten a brit rangsorban rajt-cél győzelmet aratott pályafutása második, Twilight című dalával. A brit TOP 10-ben még egy új belépőre lelünk, az ötödik helyen debütált Flo Rida újdonsága, a Sia közreműködésével készült Wild Ones. A tízes mezőnyben mindketten egy másik zeneszámmal is jelen vannak: a floridai rapper az első helyet is megjárt Good Feeling című slágere a kilencediken található, az ausztrál énekesnő pedig David Guetta Titanium című felvételének közreműködőjeként az ezüstérmes pozícióban tanyázik még. Németországban ötödik hete Gotye, Belgiumban született, kétéves korától Ausztráliában élő zenész és Kimbra új-zélandi énekesnő Somebody That I Used to Know című dala a listavezető. Avicii svéd house-zenész Levels című zeneszáma lassan összeurópai slágerré válik, a német rangsorban a 11. helyről a hetedikre jött fel. A magyar Single listán negyvenegy hét után elvesztette vezető helyét Ákos az Utazó című kiadvánnyal. Fábián Juli és Zoohacker négydalos, Girly című EP-je került az élre. A hazai rádióállomások Rihanna és Calvin Harris slágerét, a We Found Love címűt sugározzák a legtöbbet, amely a brit listát két hét megszakítással hat, az amerikait ugyancsak két hét megszakítással tíz hétig vezette – az utóbbin a héten lett ismét trónfosztott. Németországban is trónolt, két megszakítással négy hétig.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Adele: 21
Egyesült Királyság – Ed Sheeran: +
Németország – Adele: 21
Magyarország – Kocsis Tibor: Az első X – Az élő show-k 10 legnagyobb kedvence

Elfelejtett amerikai sztár brit sikere
Az amerikai élmezőnyben két új belépő szerepel. A második helyre a Kidz Bop 21. része iratkozott fel – a kiadványon napjaink slágerei gyerekek előadásában hallhatók. A hetedik pozícióban James Fortune gospelénekes és Fiya nevű együttesének albuma, az Identity nyitott. Az Egyesült Királyságban 2011 nagy felfedezettje, Ed Sheeran értékesítette a legtöbb hanghordozót a + című első stúdiólemezéből. A brit zenetörténet digitális formátumban leggyorsabban fogyó debütáló albuma tavaly szeptemberben került forgalomba, a lista csúcsán kezdett, majd január első hetében visszatért oda, s most ismét vezet. A halifaxi Ed február 17-én tölti be 21. életévét, s könnyen elképzelhető, hogy a négy nappal később, február 21-én megrendezésre kerülő BRIT Awardson, a legrangosabb brit könnyűzenei díjak átadóján kapja a legszebb születésnapi ajándékot, ahol ő érdekelt a legtöbb kategóriában, szám szerint négyben jelölték. A brit TOP 10-ben egy újdonság található, Chris Isaac nagylemeze, a Beyond the Sun a hatodik helyre érkezett meg. Az albumnak az USA-ban a 34. hely volt a csúcspozíciója. A brit helyezéshez hozzájárult a januári holtszezon, Ed Sheeran listavezető korongjából is csak 20 607 példány kelt el. Az 56. életévében járó, mára jócskán a háttérbe szorult kaliforniai Isaac az 1989-es Wicked Game című dallal aratta pályafutása legnagyobb sikerét, az amerikai listán a hatodik, a briten a tizedik helyig jutott vele. Németországban Adele adta el a legtöbb hanghordozót. Magyarországon ötödik hete Kocsis Tibor az X-Faktorban elhangzott felvételeinek válogatása, Az első X – Az élő show-k 10 legnagyobb kedvence a legkelendőbb kiadvány. A magyar negyvenes mezőnyben két új belépő szerepel: a 35. helyen az Edda Művek szólógitárosa, Alapi István debütált a niXfactor című nagylemezével, a 36. pozícióban a Beatrice újra kiadott ’78-88 című albuma nyitott.

Puha József

2012. 01. 31. 17:08

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/4 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/4