Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Kiwanuka, az aranyember

Michael Kiwanuka - Kiwanuka, az aranyember

Mi, közép-kelet-európaiak akár csodálhatnánk is a brit zeneipar szakembereit, mivel mindig eltalálják, ki lesz az év legnagyobb felfedezettje. Igazság szerint azonban nincs nehéz dolguk, varázsgömb, hókuszpókusz nem kell a jövőbelátáshoz.

A brit közszolgálati rádió a BBC Sound of keretében 2002 végén szavaztatta meg először a honi zeneipar szakembereinek egy csoportját arról, hogy szerintük kik lesznek a következő év felfedezettjei, köztük a legnagyobb. Azóta minden évben megteszi. A voksolást az utóbbi években már hatalmas médiatámogatás övezi, a szakmabeliek jóslata ugyanis eddig mindig beigazolódott. Ebben nincs semmi meglepő. Mifelénk ugyan általában teljesen ismeretlen, de a brit piacon már a befutás küszöbén álló előadók, zenekarok közül választanak.

Michael Kiwanuka - Kiwanuka, az aranyember

Hónapokkal ezelőtt beazonosítható volt az idei év legnagyobb ígérete, a BBC Sound of 2012 várományosa. Biztosra vehettük, hogy felbukkan napjaink legnagyobb sztárjának, a 2011-ben világszerte a legtöbb hanghordozót értékesítő Adele-nek a férfi megfelelője. Sőt már egy ideje a színen is van! Michael Kiwanukának hívják, Londonban született, ugandai gyökerekkel rendelkezik. A Tell Me a Tale című EP-je a szigetországban még tavaly áprilisban jelent meg, amit júliusban további kettő követett. Ráadásul tavaly Adele és Laura Marling koncertjein is fellépett.

Persze nem Kiwanuka az első énekes, akire rásüthető a „férfi Adele” jelző, de benne és zenéjében minden adott ahhoz, hogy ő legyen a befutó. Lelkizős szerzeményei egyszerűek, múltba révedőek. Soulos, folkos, dzsesszes dalai hallatán Bill Withers és Otis Redding juthat eszünkbe. Gitárjátékán a brit folkzene 2009 januárjában elhunyt legendájának, John Martynnak a hatása érezhető. Hangja, énekstílusa pedig a Coldplay frontemberének, Chris Martinnak a stílusára emlékeztet. Első nagylemeze Home Again címmel március második felében érkezik, a címadó szerzemény az album beharangozójaként január 1-től szerezhető be.

Nyilvánvaló, hogy Michael Kiwanuka nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem világszerte 2012 nagy felfedezettje lesz, generációkon átívelő siker vár rá.

Mindezek tudatában már nincs miért csodálni a brit szakembereket. (Új Szó)

Puha József

2012. 02. 04. 20:48

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kiwanuka, az aranyember cikk képei
Michael Kiwanuka - Kiwanuka, az aranyemberMichael Kiwanuka - Kiwanuka, az aranyember