Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/5

Listamustra - Listamustra 2012/5

Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében hét új belépő található. A csúcson nincs változás, megszakításokkal 18. hete Adele második stúdiólemeze, a 21 a legkelendőbb hanghordozó az amerikai piacon. A tottenhami születésű énekesnő ezzel beérte Garth Brooks countryzenészt, aki 1991-ben és 1992-ben tanyázott az élen tizennyolc hétig a Ropin’ the Wind című albumával.

1991 óta már csak az 1992-es The Bodyguard című film zenéje vezetett hosszabb ideig, az húsz hétig uralta a mezőnyt. Adele trónjára az előzetes esélylatolgatások alapján Tim McGraw jelentett veszélyt, ám gyorsan kiderült, hogy a countryénekes nem tudja megszerezni az első helyet. Az Emotional Traffic című 11. stúdiólemezéből 68 ezer példányt adott el, Adele pedig 116 ezret értékesített a 21 című korongjából, amely a jövő héten még biztosan a rangsor csúcsán marad.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Adele: Set Fire to the Rain
Egyesült Királyság – David Guetta featuring Sia: Titanium
Németország – Michel Teló: Ai se eu te pego!
Magyarország – Ákos: Utazó

David Guetta újabb brit sikere
Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját második hete Adele harmadik nemzetközi slágere, a Set Fire to the Rain vezeti. A nyolcadik helyről a másodikra lépett Kelly Clarkson a Stronger (What Doesn’t Kill You) című felvételével. Az American Idol első, 2002-es sorozatát megnyert texasi énekesnő legutóbb 2009 februárjában járt ilyen magasan a My Life Would Suck Without You című szerzeménnyel, amely két hétig listavezető volt. A hét közepén még úgy tűnt, hogy a brit rangsor élén Alyssa Reid kanadai énekesnő debütál a Jump Smokers! közreműködésével készült Alone Again című zeneszámmal (az eredeti változatában az amerikai lemezlovas helyett P. Reign kanadai rapper hallható), a Heart együttes 1987-es Alone című dalának átdolgozásával, végül a második helyen nyitott. Az aranyérmes pozíciót David Guetta szerezte meg az ausztrál Siával készült Titanium című slágerrel. A 45. életévében járó francia lemezlovasnak, producernek ez az ötödik listavezetője a szigetországban, az előzőekkel egy-egy hétig uralta a mezőnyt. 2009 júniusában a Kelly Rowlanddel készült When Love Takes Over, augusztusában az Akonnal készült Sexy Bitch, 2010 júniusában a Chris Willisszel, Fergie-vel és az LMFAO duóval készült Gettin’ Over You vezetett, 2010 augusztusában pedig az ő közreműködésével készült Flo Rida-sláger, a Club Can’t Handle Me szerepelt a csúcson. Az Egyesült Királyságban a hetedik helyről a harmadikra jött fel, Németországban öt hét után trónfosztott lett Gotye, Belgiumban született, kétéves korától Ausztráliában élő énekes és Kimbra új-zélandi énekesnő a Somebody That I Used to Know című felvétellel. Michel Teló brazil énekes Ai se eu te pego! című zeneszáma, az Os Meninos de Seu Zeh brazil formáció 2008-as dalának átdolgozása került a német lista élére. A harmadik helyre érkezett meg az essexi Olly Murs a brightoni Rizzle Kicks hiphopduóval készült Heart Skips a Beat című felvétele, amely a brit listát még augusztus végén és szeptember elején uralta egy hétig. A brit The X Factor hatodik, 2009-es sorozatának ezüstérmese odahaza azóta egy másik dallal is megjárta a legmagasabb pozíciót, a Dance with Me Tonight cíművel decemberben egy hétig vezetett. Magyarországon egy hét után visszaszerezte a trónt Ákos kiadványa, az Utazó, így összességében 42. hete listavezető. A hazai rádiókban ismét a Maroon 5 és Christina Aguilera slágere, a Moves Like Jagger a legtöbbször felcsendülő zeneszám.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Adele: 21
Egyesült Királyság – Lana Del Rey: Born to Die
Németország – Kraftklub: Mit K
Magyarország – Kocsis Tibor: Az első X – Az élő show-k 10 legnagyobb kedvence

Beindult az amerikai albumpiac
Az Amerikai Egyesült Államokban a 45. életévében járó Tim McGraw louisianai countryzenész nagylemeze, az Emotional Traffic mögött a harmadik helyen a Lamb of God virginiai metálzenekar hetedik, Resolution című stúdióalbuma kezdett. A negyedik helyre a vasárnap megrendezésre kerülő 54. Grammy Awards fontosabb jelöltjeinek gyűjteménye, az ötödikre Ingrid Michaelson New York-i indie-pop énekesnő ötödik, Human Again című stúdiólemeze iratkozott fel. A hetedik helyen Kellie Pickler észak-karolinai countryénekesnő harmadik stúdióalbuma, a 100 Proof, a nyolcadikon Seal angol énekes a kontinensünkön még novemberben megjelent, átdolgozásdalokat felvonultató nagylemeze, a Soul 2, a tizediken Kari Jobe keresztény zenét játszó texasi énekesnő korongja, a Where I Find You debütált. Az Egyesült Királyság élmezőnyében két újdonság található. Az első helyen 2011 végének nagy felfedezettje, Lana Del Rey nyitott a Born to Die című stúdióalbumával, amely már a második a New York-i énekesnő pályafutásában. Az első Lana Del Ray A.K.A. Lizzy Grant címmel egy független kiadó gondozásában 2010 januárjában került forgalomba. (Akkor a nevét még másképpen írta.) A Born to Die című korongból 116 745 példány kelt el a szigetországban az első héten. Több fogyott belőle, mint a következő négy helyezett nagylemezből összesen. Az ezüstérmes pozícióba a 78. életévében járó, kanadai Leonard Cohen 12. stúdióalbuma, az Old Ideas érkezett meg. Németországban a rapzenét és indie-rockot vegyítő Kraftklub nagylemeze, a Mit K kezdett az eladási rangsor csúcsán. A hatodik helyen a krefeldi Blind Guardian metálegyüttes Memories of a Time to Come című albuma startol. Magyarországon hatodik hete a hazai X-Faktor második sorozatában diadalmaskodó Kocsis Tibor adja el a legtöbb hanghordozót a tehetségkutató tévéműsorban elhangzott dalainak Az első X – Az élő show-k 10 legnagyobb kedvence című kiadványából.

Puha József

2012. 02. 06. 17:30

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/5 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/5