Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Sok hűhó semmiért? (Jegyzet)

Eurovíziós Dalfesztivál - Sok hűhó semmiért? (Jegyzet)

Az Eurovíziós Dalfesztivál helyzete a külcsín ellenére évről évre rosszabb, reménytelenebb. A rendezvénynek európai viszonylatban nincs semmilyen zenei jelentősége. Olvasóink közül emlékszik-e valaki arra, hogy hívják az azerbajdzsáni duót, amely a tavalyit megnyerte? Nyilván senki. Hallotta valaki a győztes zeneszámot a fesztivál után valamelyik rádióban? Én szerencsére nem, azonnal elkapcsoltam volna…

A műsor készítői és a közvetítő tévétársaságok időközben új célt tűztek ki a zászlajukra, valamiféle európai összefogásról papolnak, ami a zenében még annyira sincs jelen, mint a politikában. A leírtakból eredően nem az a meglepő, hogy a Magyar Televízió komolyan veszi az idei megmérettetést és show-műsort szerkesztett a magyar induló kiválasztása köré. El kell adnia a nagy semmit, nézőket kell leültetnie a készülékek elé. A meglepő az, hogy a zenészszakma komolyan veszi. Persze korántsem érkeztek nevezések a magyar könnyűzene minden meghatározó szegmenséből. Az indulók többsége bizonyára tudta, esélytelen az első hely megszerzésére, ők beérték azzal, hogy kaptak néhány percet egy nézett műsorban, ezáltal kisebb sebességre kapcsolhatnak a zenei élet lejtőjén, s talán még profitálni is tudnak belőle.

Eurovíziós Dalfesztivál - Sok hűhó semmiért? (Jegyzet)

Szombaton kialakult a döntős mezőny. A második elődöntőben – akárcsak az elsőben – több ismert előadó elvérzett. De ez rendben is van, hiszen az Eurovíziós Dalfesztivál a zeneszámok, s nem az előadók versenye. Így igazságos az is, hogy Gyurcsík Tibor, lepipálva a társait, a második elődöntő első helyén végzett. A dunaszerdahelyi fiatalembert kárpótolta a sors a tavalyi X-Faktorért, amelynek döntőjéből elsőként esett ki. A Back in Place című dalt tökéletesen előadta, Szabó Zé és Johnny K. Palmer szerzeménye hibátlan a kategóriájában. (Johnny írta Wolf Kati tavalyi eurovíziós felvételének angol szövegét is.)

A tapasztalat mégis azt mondatja velem, hogy a nyolcas mezőnyből a Compact Discót kellene kijuttatni Bakiba, ha már a világszínvonalú zenét készítő, az európai vizeken sem ismeretlen kvartett benevezett. (Biztos hosszasan őrlődött.) Igazat adok a zsűritag Rakonczai Viktornak abban, hogy a fiúk Sound of Our Hearts című dala akár a Coldplayé is lehetne. Ha az összeurópai verseny igazságos volna, a Compact Disco az élén, élmezőnyében végezne. Csak az a baj, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválon az utóbbi tíz évben egyszer sem született igazságos végeredmény. De hátha idén máshogy alakulnak a dolgok… (Új Szó)

Puha József

2012. 02. 07. 13:26

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sok hűhó semmiért? (Jegyzet) cikk képei
Eurovíziós Dalfesztivál - Sok hűhó semmiért? (Jegyzet)Eurovíziós Dalfesztivál - Sok hűhó semmiért? (Jegyzet)