Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A munkanélküli sztárok földje (Jegyzet)

Tehetségkutató tévéműsorok - A munkanélküli sztárok földje (Jegyzet)

Az írásom tulajdonképpen cél nélküli. Fel sem merült bennem, hogy a tévétársaságok a leírtak tudatában leveszik programjukról az egyik legnézettebb műsorukat. Miért is hallgatnának rám, ha a neves szakemberek véleményét sem veszik figyelembe?!

A januári holtszezon után beindult az élet a zeneiparban, jönnek a tőle furcsa mód javarészt független zenei tehetségkutató tévéműsorok is, mifelénk annyi lesz belőlük, mint korábban egyetlen évben sem. A következő hetekben jókat nevethetünk az önjelölt bohócokon, aztán izgulhatunk, kik maradnak legtovább állva az egyes döntőkben, mintha az olyan fontos volna. A tévécsatornáknak persze az a jó, ha szavazunk is, ennek érdekében majd mindent elkövetnek. Nemsokára megint lesz legalább tucatnyi új sztárunk. A műsorkészítőknek felesleges szajkózni, hogy nincs szükség rájuk. Őket hidegen hagyja, hogy futószalagon gyártott termékeik csak ideig-óráig adhatók el. Nem tudatosítják, hogy tökéletes hangú énekesek helyett tehetséges előadókra van szükség. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy Lovasi András és Lukács László, a magyar zenei élet elmúlt húsz évének legnagyobbjai már a válogató során kiesnének. A zeneipar sok sebből vérzik, a piac telített. Közben kialakult egy rossz szokás. A tévéműsorokból kikerülteknek hirtelen rengeteg fellépésük lesz, és mellékvágányra szorítják a régieket, az elismerteket, ami abszurditás, hiszen saját dalaik nincsenek. Mire elkészülnek, őket is leváltják az újak, a szintén átdolgozásokkal hódítók. Persze odakinn, a piacon azért nem rossz a helyzet, amiről írok, az a felszín, igaz, a vezető média kizárólag erről tudósít. Ha jó zenére, eredeti előadókra vágyunk, megtaláljuk őket, akár élőben, kisebb helyszíneken, klubokban, akár a rádióban, interneten. Szerencsére őket nem rontja el a média, ők nem sztárok, hanem örömzenészek, úgy állnak hozzá a dolgokhoz, hogy ebből képtelenség megélni, hobbiként űzik. A tehetségkutatók felfedezettjeit az egekbe emeljük, a zsűri elhiteti velük, hogy ők a legjobbak, színpadra születtek, de a következő, egyre gyakrabban érkező sorozatokkal pár kivételtől eltekintve elfelejtődnek, s részükről nehéz elfogadni, hogy a csillogás helyére a közöny lép. Az elárusítóból lett csillag nem ül vissza a pénztárgép mögé, így születnek a munkanélküli sztárok meg a celebek. Ha mindezt nem tudják feldolgozni – miért tudnák, erre senki sem készíti fel őket –, jönnek a problémák, a depresszió, gyakran a kábítószer is. Ez azonban már nem érdekli a médiát, pontosabban csak akkor, ha nagy a baj. Itt tartunk 2012 februárjában. (Új Szó)

Puha József

2012. 02. 10. 17:57

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

További Tehetségkutató tévéműsorok cikkek

További friss zenei hírek »

Neked mi a véleményed?

Vendég 2012. 02. 11. 13:47
Egyet értek a cikkel. Az is baj, hogy nem jó énekeseket keresnek, hanem rossz előadókat. Tőlünk nyugatra tudják, hogyan kell szórakoztatni minőségi módon (függetlenül attól, hogy ott is van némi alsó szint). A jó énekes és a jó előadó egy személy kell, hogy legyen. Elfogadhatatlan, hogy elhitetik az emberekkel, hogy azok az ország kiválóságai, akiket a képernyőn látnak ezekben a műsorokban. Tulajdonképp ennek is köszönhető, hogy nincs egyetlen nyugaton is ünnepelt előadónk sem, hiszen azt sugározzuk, hogy mi erre vagyunk képesek. Lovasi és Lukács meg akkora arcok, hogy totál elfeledtetik az emberrel, hogy nem éppen hangszál akrobaták... de a műsorok szereplői a közelében nincsenek ezeknek. Mi kell? Legyen egy szomorú sztorid, mond el a kamera előtt, amit megírtunk neked, sírj egy kicsit (mert az tök őszinte), mesélj hatalmas álmokról... srácok, ez nem amerika, itt nem fog megváltozni az életed. Egy évig használnak, jól keresnek majd veled és utána jöhet a következő, itthon nem a maradandó alkotás a lényeg... elcseszett a honi zeneipar... Köszi a cikket!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A munkanélküli sztárok földje (Jegyzet) cikk képei
Tehetségkutató tévéműsorok - A munkanélküli sztárok földje (Jegyzet)Tehetségkutató tévéműsorok - A munkanélküli sztárok földje (Jegyzet)