Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Zeneünnep

Grammy - Zeneünnep

Az elmúlt évekkel ellentétben nehezebb jósolni a Grammy Awards kapcsán. Bizonyára izgalmas és emlékezetes díjkiosztó elé nézünk, de elképzelhető az is, hogy egy-két napon belül a feledés homályába vész. Az utóbbinak persze jóval kisebb a valószínűsége, hiszen a gálának komoly céljai vannak. Nem véletlenül rendezik februárban!

Gatyába kell ráznia a zeneipart, ki kell törölnie szeméből a téli álmot, s be kell indítania a karácsony előtti dömping után kifulladt zenepiacot. Szóval nagy hírverés kell köré!

Felmerül a kérdés: melyik díjra jelölt előadó vagy zenekar alkalmas leginkább a célok elérésére? (Általában a legalkalmasabb a legnagyobb győztes…) A legtöbb, hét kategóriában induló Kanye West az Amerikai Egyesült Államokban már évek óta szuperszár, ezért nem hinném, hogy nagy reklámértékkel bírna, ha agyonnyerné magát. Mifelénk – ahol korántsem szupersztár – sem tudná növelni a népszerűségét, a tipikusan amerikai hiphopzenész miatt nem rohamoznák meg az emberek a lemezboltokat. Valószínűbb, hogy a hat-hat kategóriában jelölt Foo Fighters, Bruno Mars és Adele közül kerül ki az est legnagyobb csillaga. Lehet az az egykori nirvanás Dave Grohl együttese is, de inkább Adele tűnik befutónak. Tavaly világviszonylatban ő értékesítette a legtöbb albumot, a 21 című második stúdiólemeze továbbra is csodásan fogy, az amerikai eladási listát a héten is vezeti, tehát még lehet rá építeni. A tottenhami születésű énekesnő ráadásul a díjkiosztón tér vissza egészségi problémái leküzdése után. Az is benne van a pakliban, hogy leszerepel, a szakma úgy gondolja, minek díjazni, a közönség ezt úgyis megtette, és más gálákon – egyebek mellett a 2009-es Grammyn is – elismerték már. Az est sztárja kikerülhet az öt-öt jelölést begyűjtők közül is: a Radiohead, Lil Wayne és Skrillex hármasából az utóbbi a legesélyesebb. A kaliforniai zenész a szakma szerint a következő időszak vezető sztárja lehet. Mellette az szól, ami ellene is, hogy tájainkon még teljesen ismeretlen, és az USA-ban is csak most kezd befutni. A négy kategóriában induló Bon Iver folkzenekar is labdába rúghat.

Grammy - Zeneünnep

További számtalan kérdést lehetne megfogalmazni az 54. Grammy Awards kapcsán. A válaszokra már csak pár órát kell várni, a zeneipar legfontosabb díjkiosztóját ma este rendezik a Los Angeles-i Staples Centerben, ahol a tavalyi százkilenc kategóriával ellentétben idén csak hetvennyolcban hirdetnek győztest. (Új Szó)

Puha József

2012. 02. 12. 21:26

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Zeneünnep cikk képei
Grammy - ZeneünnepGrammy - Zeneünnep