Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/6

Listamustra - Listamustra 2012/6

Adele Észak-Amerikában tavaly február 22-én megjelent 21 című második stúdiólemeze az Amerikai Egyesült Államokban megszakításokkal 19. hete a legkelendőbb hanghordozó. A tottenhami születésű énekesnő tarolt az 54. Grammy Awardson, mind a hat jelölését díjra váltotta, ami hatalmas reklámértékkel bír, így bizonyára nem az utolsó hetét tölti az amerikai eladási lista csúcsán. A jövő héten valószínűleg átmenetileg trónfosztott lesz.

Az előzetes adatok szerint a Van Halen, hardrockot játszó pasadenai zenekar az eredeti énekesével, David Lee Roth-tal készült A Different Kind of Truth című stúdióalbuma esélyesebb az első hely megszerzésére. 1991 óta csak az 1992-ben bemutatott The Bodyguard című film zenéje vezetett hosszabb ideig, mint Adele korongja, az húsz hétig uralta a mezőnyt. Ha ezt beéri, a következő legyőzendő MC Hammer lesz, aki az 1990 februárjában kiadott Please Hammer, Don’t Hurt ’Em című nagylemezével huszonegy hétig tanyázott a legmagasabb pozícióban.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Kelly Clarkson: Stronger (What Doesn’t Kill You)
Egyesült Királyság – Gotye featuring Kimbra: Somebody That I Used to Know
Németország – Michel Teló: Ai se eu te pego!
Magyarország – Ákos: Utazó

Gotye és Kimbra brit sikere
Adele az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján a Set Fire to the Rain című slágerével két hét vezetés után a második helyre hátrált. Kelly Clarkson az új listavezető a Stronger (What Doesn’t Kill You) című felvételével, amely a tavaly októberben forgalomba került Stronger című ötödik stúdióalbumának második slágere – az első, a Mr. Know It All a tizedik helyig jutott. Az American Idol első, 2002-es sorozatát megnyert texasi énekesnőnek ez a harmadik hazai listavezetője. Az elsővel, az A Moment Like This cíművel 2002 októberében két, a másodikkal, a My Life Would Suck Without You cíművel 2009 februárjában ugyancsak két hétig tanyázott az élen. A német rangsort öt hétig uralta a Somebody That I Used to Know című szerzemény, Gotye, Belgiumban született, kétéves korától Ausztráliában élő énekes és Kimbra új-zélandi énekesnő zeneszáma. A dal a héten az Egyesült Királyságban jutott fel a legmagasabb pozícióba. A brit tízes mezőnyben egy új belépőre lelünk: a harmadik helyen kezdett will.i.am újdonsága, a tervek szerint májusban megjelenő #willpower című szólólemezének beharangozója, a Jennifer Lopezzel és Mick Jaggerrel készült T.H.E. (The Hardest Ever) című felvétel. A The Rolling Stones frontembere korábban az együttese nélkül csak egy dallal szerepelt a brit TOP 10-ben, 1985 őszén a David Bowie-val készült Dancing in the Street cíművel, a Martha and the Vandellas 1964-es slágerének átdolgozásával, amely négy hétig tanyázott a lista csúcsán. Németországban második hete Michel Teló brazil énekes Ai se eu te pego! című felvétele, az Os Meninos de Seu Zeh 2008-as zeneszámának átirata uralja a mezőnyt. A 19. helyét a hetedikre cserélte le Marlon Roudette dala, az Anti Hero (Brave New World). Az egykori Mattafixben megismert zenész első szólóslágere, a New Age tavaly ősszel nyolc hétig vezette a német rangsort. Magyarországon összességében 43. hete Ákos kiadványa, az Utazó tanyázik a legmagasabb pozícióban. A hazai rádióállomások továbbra is a Maroon 5 Christina Aguilerával készült Moves Like Jagger című zeneszámát sugározzák a legtöbbet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Adele: 21
Egyesült Királyság – Lana Del Rey: Born to Die
Németország – Lana Del Rey: Born to Die
Magyarország – Leonard Cohen: Old Ideas

Európában jobban fut Lana szekere
A New York-i Lana Del Rey második, Born to Die című stúdióalbuma Németországban az eladási lista élén nyitott. Az Egyesült Királyságban is, ott már második hete a legkelendőbb hanghordozó. Odahaza az ezüstérmes pozícióba érkezett meg, 77 ezer példányt vásároltak belőle az amerikai piacon a megjelenés hetében. Az amerikai élmezőnyben további két új belépő található: a harmadik helyen a 78. életévében járó, kanadai Leonard Cohen 12., Old Ideas című stúdiólemeze, a nyolcadikon Fred Hammond detroiti gospelzenész God, Love & Romance című korongja debütált. A brit tízes mezőnyben szintén három újdonság szerepel. A második helyre Maverick Sabre 1990-es születésű, ír származású énekes, rapper első, Lonely Are the Brave című albuma iratkozott fel. A bronzérmes pozícióban Paul McCartney stúdiólemeze, a Kisses on the Bottom kezdett. A harmadik új belépő a hatodik helyen nyitó Van Halen-album, az A Different Kind of Truth. Németországban a nyolcadik pozícióban startol a philadelphiai Christina Perri első, Lovestrong. című nagylemeze, amely az USA-ban még tavaly májusban került forgalomba. Leonard Cohen albuma a német lista negyedik helyére érkezett meg, a magyaron pedig rajt-cél győzelmet aratott. A hazai rangsor második helyén a Nevergreen nagylemeze, a Karmageddon kezdett.

Puha József

2012. 02. 14. 23:11

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/6 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/6