Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/8

Listamustra - Listamustra 2012/8

Adele 21 című második stúdiólemeze 52. hete tanyázik az Amerikai Egyesült Államok albumeladási listáján, a hetedik helynél lejjebb még nem járt. Február 13. és február 19. között 730 ezret értékesítettek belőle, ezzel továbbra is vezet, megszakításokkal 21. hete. A mostani hatalmas mennyiség a február 12-én tartott 54. Grammy Awards hozadéka – a tottenhami születésű sztár a gálán mind a hat jelölését díjra váltotta, ami óriási reklámértékkel bír. A korongból az amerikai piacon már 7 millió 353 ezer példány talált gazdára.

Adele első nagylemeze, a 19 a kilencedik helyről a negyedikre jött fel az USA-ban. 2004 óta először szerepel egy előadó két albummal a rangsor első négyes mezőnyében. Az énekesnő a dalok amerikai listájának élmezőnyében három szerzeménnyel van jelen, mindhárom megjárta az első helyet: a Set Fire to the Rain a második, a Rolling in the Deep az ötödik, a Someone Like You a hetedik pozícióban található. Adele nemcsak a Grammy Awardsból, hanem a február 21-én rendezett 32. BRIT Awardsból is sokat profitált, ahol a három nominációjából kettőt váltott díjra. A 21 visszatért a brit eladási lista csúcsára, megszakításokkal 21. hete uralja a mezőnyt. Magyarországon is vezet, első alkalommal. Természetesen Adele mellett más díjazottak és fellépők lemezeinek, dalainak forgalmán is lendítettek az említett gálák.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Katy Perry: Part of Me
Egyesült Királyság – Gotye featuring Kimbra: Somebody That I Used to Know
Németország – Michel Teló: Ai se eu te pego!
Magyarország – Fábián Juli & Zoohacker: Girly

Futószalagon érkező német énekesek
Katy Perry a Grammy Awardson előadott Part of Me című zeneszáma rajt-cél győzelmet aratott az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján. A felvétel a kaliforniai énekesnő 2010 augusztusában kiadott Teenage Dream című harmadik stúdióalbumának március végén forgalomba kerülő Teenage Dream – The Complete Confection című változatán kap helyet. Katynek ez a hetedik hazai listavezető dala. A rangsor bronzérmes pozíciójába a február 11-én elhunyt Whitney Houston legnagyobb slágere, az I Will Always Love You jött fel. A múlt heti listavezető, a két hétig trónoló Kelly Clarkson-felvétel, a Stronger (What Doesn’t Kill You) a negyedik helyre esett vissza. A texasi énekesnő korábbi két listavezetője, az A Moment Like This és a My Life Would Suck Without You is két-két hétig állt az élen. A tízes mezőnyben két új belépő szerepel. A kilencedik helyen Nicki Minaj Trinidad és Tobagóban született rapperlány Starships című dala nyitott, amely az amerikai piacon április 3-án megjelenő Pink Friday: Roman Reloaded című második stúdiólemezét harangozza be. A tizedik pozícióba Chris Brown virginiai énekes Turn Up the Music című zeneszáma iratkozott fel, amely a mifelénk június végén boltokba kerülő ötödik, Fortune című stúdióalbumát vezeti fel. Az Egyesült Királyságban egy hét kihagyás után visszatért a csúcsra Gotye és Kimbra slágere, a Somebody That I Used to Know – a Belgiumban született, kétéves korától Ausztráliában élő énekes és az új-zélandi énekesnő a szerzeménnyel öt hétig vezette a német rangsort. Nicki Minaj újdonsága, a Starships a 16. helyről a hetedikre ugrott. A brit TOP 10 egyetlen új belépője a Gym Class Heroes New York-i együttes kilencedik helyen kezdő, Neon Hitch angol énekesnővel készült Ass Back Home című felvétele. Németországban negyedik hete Michel Teló brazil énekes Ai se eu te pego! című dala, az Os Meninos de Seu Zeh 2008-as slágerének átirata található a legmagasabb pozícióban. Whitney Houston slágere, az I Will Always Love You a 19. helyre tért vissza. A húszas mezőnyben négy újdonságra lelünk, mind a négy a február 10-én véget ért The Voice of Germany tehetségkutató tévéműsor első sorozatának döntőseitől származik. A második helyen a győztes, Ivy Quainoo, ghánai származású, berlini énekesnő felvétele, a Do You Like What You See?, a nyolcadikon Michael Schulte dala, a Carry Me Home, a 13. helyen Kim Sanders zeneszáma, a Haunted, a 14. pozícióban Max Giesinger felvétele, a Dach der Welt debütált. Magyarországon a Single listát Fábián Juli és Zoohacker négydalos EP-je, a Girly vezeti, a rádióállomások pedig Avicii svéd house-zenei lemezlovas, producer Levels című slágerét sugározzák a legtöbbet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Adele: 21
Egyesült Királyság – Adele: 21
Németország – Xavier Naidoo: Danke für’s Zuhören – Liedersammlung 1998–2012
Magyarország – Adele: 21

Új belépők nélküli amerikai és brit élmezőny
Az Amerikai Egyesült Államokban a hatodik pozícióból a második helyre jött fel Whitney Houston 2000 májusában kiadott Whitney: The Greatest Hits című slágergyűjteménye, amelyből február 13. és február 19. között 175 ezer példány kelt el az amerikai piacon. A legmagasabban nyitó korong Amos Lee philadelphiai folk- és soulénekes 67. helyre megérkező As the Crow Flies című EP-je. Az Egyesült Királyságban a 14. pozícióban szerepel a legmagasabban kezdő újdonság, a Band of Skulls southamptoni rockzenekar Sweet Sour című stúdióalbuma. Németországban második hete Xavier Naidoo válogatásából, a Danke für’s Zuhören – Liedersammlung 1998–2012 címűből értékesítik a legtöbbet. Két, a brit piacon már hónapok óta hódító nagylemez a héten iratkozott fel a német listára. A londoni Florence + the Machine második, Ceremonials című stúdióalbuma a hetedik, a BRIT Awardsról két díjjal távozó, halifaxi Ed Sheeran első nagylemeze, a + a 12. helyen debütált. Magyarországon az ötödik helyre érkezett meg a Tompox albuma, a Hungarian Eclectic. Pócs Tamás együttese tavaly augusztusban nevet változtatott, Solaris Tribute Bandnek hívják, mivel a frontember 2011 júliusában kilépett a Solarisból, így a Tompox (Solaris Bassist’s Band) név már nem fedi a valóságot.

Puha József

2012. 02. 27. 15:43

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/8 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/8