Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Folytatódó Blur-sztori

Blur - Folytatódó Blur-sztori

A Blur pályafutása korántsem lezárt történet, ezt évek óta tudjuk. A kilencvenes évek egyik meghatározó angol zenekara (pontosabban annak két vezére) február 19-én új dalt mutatott be, két nappal később a BRIT Awardson, a legrangosabb brit könnyűzenei díjak kiosztóján pedig Életműdíjjal tüntették ki. Azóta ismét téma zenei berkekben Damon Albarnék jövője.

A Blur legutóbb 2003 tavaszán jelentkezett stúdiólemezzel. Graham Coxon a Think Tank munkálatai közben intett búcsút a társainak. Szinte mindenki a gitáros távozásának tulajdonítja, hogy az album nem érte el az előzőek színvonalát. Az együttes ezt követően szüneteltette a működését. 2008 decemberében alakult újjá, miután Damon és Graham elásta a csatabárdot. A négy zenész 2009 júliusáig több koncertet adott, aztán visszatértek saját munkáikhoz.

Blur - Folytatódó Blur-sztori

A Blur 2010 elején egy új szerzemény készítése céljából ismét összeállt. A Fool’s Day a 2010. április 17-én tartott harmadik Record Store Day (Lemezboltok napja) keretében került forgalomba vinillemezen, mindössze ezer példányban, és kizárólag független brit zeneboltokban volt beszerezhető. A rendezvény az áruházak és a letöltések közé szorult, egyre nehezebb helyzetben levő független, kis zeneboltok megsegítésére jött létre. A dal később felkerült a zenekar honlapjára is, egy e-mail címért cserébe ingyen letölthetővé vált. A Fool’s Day egyszerű, bár a Blur hangzásának jellegzetességeit magán viselő zeneszám. A szövege is egyszerű, Damon felsorolja, mit tett a címben foglalt napon. „Mindenképpen készítünk még a Fool’s Dayhez hasonló felvételeket. Stúdióalbumot azonban a közeljövőben biztosan nem adunk ki” – mondta az énekes.

A War Child alapítvány február 19-én tartott jótékonysági estjén Damon és Graham (Alex James basszusgitáros és Dave Rowntree dobos nélkül) a minikoncertje során egy új dalt is bemutatott, az Under the Westway címűt. Graham a napokban azt nyilatkozta, hogy rendszeresen találkoznak, zenélnek, és végül új stúdiólemez is lesz. Alex James viszont másképpen látja a dolgokat. „Minden egyes alkalommal bennünk van az az érzés, hogy talán ez a Blur utolsó közös zenélése, ami persze még izgalmasabbá teszi az egészet” – mondta.

A Blur közeljövőbeli komolyabb visszatérése ellen szól, hogy Damon – szokás szerint – el van halmozva munkával. A Gorillaz animációs együttese egy hete, február 22-én új szerzeménnyel debütált a BBC Radio 1 adásában. A másnap reggeltől ingyen letölthető DoYaThing az OutKast egyik fele, André 3000 és az egykori LCD Soundsystem frontembere, James Murphy közreműködésével készült. Damon új szupergruppja, a Flea-vel, a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosával és Tony Allen nigériai dobossal alapított Rocket Juice and the Moon március 26-án rukkol elő az első albumával. Ezen kívül szólólemezen is dolgozik. Graham Coxon is szólóalbumot jelentet meg A+E címmel, a tervek szerint áprilisban.

Az szinte biztos, hogy hallunk még a Blurről. De a kérdés sajnos évekig aktuális lehet: vajon lesz-e új stúdiólemez? (Új Szó)

Puha József

2012. 02. 29. 7:39

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Folytatódó Blur-sztori cikk képei
Blur - Folytatódó Blur-sztoriBlur - Folytatódó Blur-sztori