Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/9

Listamustra - Listamustra 2012/9

A február 11-én elhunyt Whitney Houston dalai és albumai iránt a várakozásnak megfelelően világszerte jelentősen megnőtt a kereslet. Az Amerikai Egyesült Államokban február 11. és február 26. között a zeneszámaiból 2,76 milliót, nagylemezeiből 668 ezret értékesítettek. Az énekesnő a héten három albummal tanyázik az amerikai eladási lista tízes mezőnyében, ami korábban egyetlen hölgynek sem sikerült.

A 2000-ben kiadott Whitney: The Greatest Hits című slágergyűjteménye a második, a főszereplésével játszott, 1992-es The Bodyguard című film zenéje (ezen hat felvétellel van jelen) a hatodik, az első, 1985-ös, cím nélküli korongja a kilencedik helyen szerepel. Whitney a negyvenes mezőnyben további három nagylemezzel képviseli magát: a 2009-es I Look to You a 16., az 1998-as My Love Is Your Love a harmincadik, az 1990-es I’m Your Baby Tonight a 39. pozícióban található. Az Egyesült Királyságban az albumai közül a tavaly januárban megjelent The Essential Whitney Houston című válogatás a legkelendőbb, a hetedik helyen szerepel. Németországban a Whitney: The Greatest Hits található a legmagasabban, a bronzérmes pozícióban. Magyarországon nincs nagylemeze a TOP 40-ben.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Kelly Clarkson: Stronger (What Doesn’t Kill You)
Egyesült Királyság – Gotye featuring Kimbra: Somebody That I Used to Know
Németország – Michel Teló: Ai se eu te pego!
Magyarország – Fábián Juli & Zoohacker: Girly

Brit fiúcsapat amerikai sikere
Katy Perry az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján a múlt héten rajt-cél győzelmet arató Part of Me című újdonsága a negyedik helyre hátrált. Kelly Clarkson három és két hete vezető felvétele, a Stronger (What Doesn’t Kill You) tért vissza az élre a negyedik pozícióból. Az öttagú The Wanted a bemutatkozó, All Time Low című dalával 2010 augusztusában egy hétig vezette a brit rangsort. A négy angol és egy ír énekes alkotta formáció odahaza a Glad You Came című szerzeménnyel is megjárta a csúcsot, tavaly júliusban két hétig uralta vele a mezőnyt. A Glad You Came az USA-ban a héten a 23. helyről az ötödikre jött fel javarészt annak köszönhetően, hogy átdolgozása helyet kapott a tengerentúlon rendkívül népszerű Glee című tévéfilmsorozatban. A TOP 10 kapujában, a 11. helyen nyitott B.o.B újdonsága, a So Good, amely az észak-karolinai rapper az amerikai piacon május 1-jén forgalomba kerülő Strange Clouds című második stúdióalbumának újabb beharangozója a Lil Wayne-nel készült címadó és az André 3000-del készült Play the Guitar után. Az Egyesült Királyságban egy hét megszakítással harmadik hete Gotye, Belgiumban született, kétéves korától Ausztráliában élő énekes és Kimbra új-zélandi énekesnő Somebody That I Used to Know című slágere vezet, amely Gotye harmadik, Making Mirrors című stúdiólemezéről származik. A brit élmezőnyben egy új belépő szerepel. A második helyre iratkozott fel az N-Dubz londoni hiphoptrióban megismert Dappy a Queen gitárosával, Brian May-jel készült Rockstar című felvétele. A német tízes mezőnyben két újdonság található. A bronzérmes pozícióban az idei német eurovíziós dal, a Standing Still kezdett – Roman Lob az előadója. A hatodik helyre Flo Rida mifelénk is egyre sikeresebb, Sia ausztrál énekesnővel készült Wild Ones című zeneszáma érkezett meg. A német lista élén nincs változás, ötödik hete a brazil Michel Teló az első az Ai se eu te pego! című slágerével. Magyarországon Fábián Juli és Zoohacker négy felvételt felvonultató Girly című EP-je uralja a mezőnyt. A hazai rádióállomások műsoraiban Madonna újdonsága, a Nicki Minaj-zsal és M.I.A.-vel készült Give Me All Your Luvin’ a legtöbbet sugárzott dal, amely a vártnál jóval gyengébb eredményt ért el a nemzetközi slágerlistákon – az amerikain a tizedik, a briten csupán a 37. helyig jutott.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Adele: 21
Egyesült Királyság – Emeli Sandé: Our Version of Events
Németország – Xavier Naidoo: Danke für’s Zuhören – Liedersammlung 1998–2012
Magyarország – Adele: 21

A megunhatatlan angol énekesnő
Adele több mint egyéves, a brit piacon január 24-én, az amerikain február 22-én kiadott 21 című második stúdióalbuma az Egyesült Királyságban és Németországban az ezüstérmes pozícióban tanyázik, Magyarországon második hete a legnépszerűbb hanghordozó. Az Amerikai Egyesült Államokban megszakításokkal 22. hete vezet. Ezzel megdöntötte MC Hammer egyéni rekordját – az oaklandi rapper 1990-ben huszonegy hétig uralta a mezőnyt a Please Hammer, Don’t Hurt ’Em című korongjával. A tottenhami születésű Adele előtt mostantól két, egyenként huszonnégy hétig vezető nagylemez szerepel: a Prince főszereplésével játszott, 1984-es Purple Rain című film a Popherceg által készített zenéje és az 1977-es Saturday Night Fever című film albuma. Adele a 21 című nagylemezéből az USA-ban február 26-ig 7,65 milliót adott el, ebből 1,83 milliót idén értékesített. Az amerikai élmezőnyben három új belépőre lelünk. A harmadikon a fun. New York-i indie-pop zenekar második stúdióalbuma, a Some Nights, a negyediken Tyga comptoni rapper második stúdiólemeze, a Careless World: Rise of the Last King, a nyolcadikon a Chiddy Bang philadelphiai hiphopduó első albuma, a Breakfast debütált. Az Egyesült Királyságban Emeli Sandé első, Our Version of Events című nagylemeze a legkelendőbb. A brit TOP 10 egyetlen újdonsága Meat Loaf dallasi énekes ötödik helyen startoló Hell in a Handbasket című 12. stúdióalbuma. Németországban harmadik hete Xavier Naidoo válogatásából, a Danke für’s Zuhören – Liedersammlung 1998–2012 címűből fogy a legtöbb. A német tízes mezőny egyetlen új belépője Sean Paul jamaikai énekes hatodik helyen nyitó Tomahawk Technique című ötödik stúdiólemeze.

Puha József

2012. 03. 06. 7:06

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/9 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/9