Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Kettős mérce (Jegyzet)

One Direction - Kettős mérce (Jegyzet)

Hónapok óta foglalkoztat, vajon mi változott az utóbbi években. A történet mára odáig jutott, hogy a One Direction újdonságát, a One Thing címűt még a „nagyon zenét” játszó Petőfi rádió is beszerkesztette a kínálatába. Az egyik műsorvezető pedig agyondicsérte a dalt.

A One Directionről tudni kell, hogy a brit The X Factor 2010-es sorozatában alapították a mentorok a tehetségkutató tévéműsorba külön-külön jelentkező öt angol és ír fiúénekesből. Az indulás tehát a kilencvenes éveket idézi. Akkortájt a szakma egy része főleg ezért, a menedzserek, producerek általi mesterséges megalapításért ignorálta az ilyen és hasonló csapatokat. A One Thing akár a Take That kilencvenes évekbeli nagylemezeiről is származhatna. A Petőfi rádió – akkor még nem zenei állomás volt – biztos nem sugárzott volna Take That-számot. (Manapság sugároz, az együttes 2005-ös visszatérése óta készültek közül.) A One Directionért javarészt tinilányok rajonganak. A pályafutását azért nem övezi akkora hisztéria, mint hajdanám a Take Thatét, mert időközben sokat változott a világ, a sztárok ma már karnyújtásnyira vannak tőlünk. Annak idején a Take That mellett az East 17-ről vagy a Boyzone-ról jót nem nagyon lehetett hallani. A mostaniakra, a One Direction mellett a The Wantedra vagy a JLS-re viszont büszke a brit zenészszakma. A One Direction vitte el a pálmát a Legjobb brit kislemez kategóriában az idei BRIT Awardson, a legrangosabb brit könnyűzenei díjak átadóján a jóindulattal is csak átlagosnak nevezhető What Makes You Beautiful című slágerével. Igaz, erre van magyarázat: ebben a kategóriában a közönség döntött, s a fiúk tinédzser rajongóinak fontosabb volt a győzelem, mint mondjuk Adele nem éppen tinikből álló rajongótáborának.

One Direction - Kettős mérce (Jegyzet)

Leszögezhetjük tehát, hogy a kilencvenes évek brit fiúcsapatai semmivel sem voltak rosszabbak vagy jobbak a mostaniaknál. A szakma pálfordulását – jobb híján – két dologgal magyarázom. Egyrészt a Take That eget-földet rengető visszatérése óta pozitívabb elbírálás alá kerültek a fiúcsapatok. Bár Gary Barlowék már kinőtték ezt a kategóriát, színvonalasabb zenéjükkel nem a tiniket, hanem a korábbi rajongóikat, az időközben szülőkké vált harmincasokat célozzák meg. Másrészt a kilencvenes évek a zeneipar legkaotikusabb évtizede volt, akkor kezdődött a telítődés, és sok, énekelni nem tudó, tátogó szépfiú, széplány jutott szerephez, akik lehúzták tehetséges társaikat is. Azóta sok víz lefolyt a Temzén, a zene minőségibb lett. Remélhetőleg nem csak látszólag. (Új Szó)

Puha József

2012. 03. 09. 18:44

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kettős mérce (Jegyzet) cikk képei
One Direction - Kettős mérce (Jegyzet)One Direction - Kettős mérce (Jegyzet)