Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/10

Listamustra - Listamustra 2012/10

Miközben az Amerikai Egyesült Államok albumeladási listáján senki sem veszélyeztette Adele trónolását, az Egyesült Királyságban komoly harc alakult ki a rangsor első helyéért. Az ezüstérmes pozícióba a karácsonyi brit listavezető dal, a Wherever You Are előadója, a Military Wives iratkozott fel az In My Dreams című nagylemezzel. A kórust Gareth Malone karnagy Afganisztánban szolgáló brit katonák feleségeivel, barátnőivel alapította. A formáció albumán Bob Dylan, a U2 és a Coldplay egy-egy slágerének átdolgozása is szerepel.

A csúcsra Bruce Springsteen érkezett meg a Wrecking Ball című, politikai hangvételű 17. stúdiólemezével – 74 401 példányt értékesítettek belőle a megjelenés hetében a brit piacon. A 63. életévében járó New Jersey-i énekesnek ez a kilencedik listavezető korongja a szigetországban. Először 1985 februárjában járta meg az első helyet az előző év júniusában kiadott Born in the U.S.A. című albumával. A Főnök az új nagylemezével egyebek mellett a folyamatosan növekvő amerikai társadalmi egyenlőtlenségekre és az ezekből fakadó feszültségekre világít rá.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – fun. featuring Janelle Monáe: We Are Young
Egyesült Királyság – Gotye featuring Kimbra: Somebody That I Used to Know
Németország – Michel Teló: Ai se eu te pego!
Magyarország – Ákos: Utazó

Gotye és Kimbra világhírnévre tör
A fun. New York-i indie-pop együttes Janelle Monáe kansasi énekesnővel készült We Are Young című felvétele leginkább az idei Super Bowl amerikaifutball-döntő szünetében sugárzott autóreklám kísérőzenéjeként vált ismertté, és a héten átvette a vezetést a Billboard magazin Hot 100 listáján. Az amerikai élmezőny egyetlen újdonsága Gotye, Belgiumban született, Ausztráliában élő énekes és Kimbra új-zélandi énekesnő Somebody That I Used to Know című slágere, amely a listán tartózkodás kilencedik hetében a 16. helyről a kilencedikre jött fel. A szerzemény az Egyesült Királyságban továbbra is, egy hét megszakítással negyedik hete vezet – a szigetországban már több mint félmilliót adtak el belőle. A brit TOP 10-ben három új belépő található. Az ötödik helyen a StooShe londoni lánytrió a Gym Class Heroes rapperével, Travie McCoy-jal készült dala, a Love Me, a hetediken két londoni előadó, Tinchy Stryder és Pixie Lott zeneszáma, a Bright Lights, a kilencediken a tavalyi brit The X Factor második helyén végzett liverpooli Marcus Collins felvétele, a Seven Nation Army debütált – az utóbbi Jack White szerzeményének átdolgozása, eredetije a tavaly megszűnt The White Stripes nevű duójának 2003-as, Elephant című albumán szerepel. Németországban hatodik hete a brazil Michel Teló vezet az Ai se eu te pego! című slágerével. A tízes mezőnyben két újdonságra lelünk. A második pozícióban az Unheilig hazai zenekar dala, a So wie Du warst, a nyolcadikban a floridai Jason Derülo felvétele, a Breathing nyitott. Az idei német eurovíziós dal, a múlt héten a harmadik helyen kezdő Standing Still – Roman Lob az előadója – húsz helyezést rontott. Magyarországon Ákos kiadványa, az Utazó tért vissza az élre, megszakításokkal 44. hete uralja a mezőnyt. A hazai rádiókban második hete Madonna zeneszáma, a Nicki Minaj-zsal és M.I.A.-vel készült Give Me All Your Luvin’ a legtöbbet sugárzott felvétel. A Popkirálynő március 2-án új dallal, a Girl Gone Wild cíművel rukkolt elő, amely a március 26-án megjelenő MDNA című 12. stúdiólemezének második előhírnöke.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Adele: 21
Egyesült Királyság – Bruce Springsteen: Wrecking Ball
Németország – Xavier Naidoo: Danke für’s Zuhören – Liedersammlung 1998–2012
Magyarország – Mihály Tamás: Last Minute

Négy új album a brit élmezőnyben
Adele 21 című második stúdiólemezének amerikai eladási példányszáma már 7,9 millió felett jár, ebből 2,07 millió idén kelt el – az album megszakításokkal 23. hete vezeti az eladási listát. Ha az angol énekesnőt a jövő héten sem győzik le, beéri a Prince főszereplésével játszott, 1984-es Purple Rain című film a Popherceg által készített zenéjét és az 1977-es Saturday Night Fever című film nagylemezét – ezek huszonnégy-huszonnégy hétig tanyáztak a csúcson. Az amerikai TOP 10-ben egy új belépő található. A bronzérmes pozícióba iratkozott fel a Kid Cudi és Dot da Genius alkotta WZRD első, WZRD című albuma. A brit tízes mezőnyben Bruce Springsteen és a Military Wives nagylemezei mellett további két újdonság szerepel. A hetedik pozícióban Lionel Richie 63. életévében járó alabamai énekes tizedik, Tuskegee című stúdióalbuma, a nyolcadikban Katie Melua grúz származású énekesnő ötödik, Secret Symphony című stúdiólemeze nyitott. A német élmezőnyben két új belépőre lelünk. A negyedik helyen a Pink Floyd újra kiadott The Wall című albuma, a hetediken RAF 3.0 osztrák hiphopzenész RAF 3.0 című nagylemeze kezdett. Visszatért a magyar eladási listára, egyenesen a legmagasabb pozícióba az omegás Mihály Tamás albuma, a Last Minute, amely korábban csak egyszer tanyázott a rangsorban, tavaly novemberben a 31. helyen. Ezen kívül további tizenhat nagylemez jött vissza a negyvenes mezőnybe. A lista egyetlen újdonsága a február 11-én elhunyt Whitney Houston nyolcadik helyre megérkező Whitney: The Greatest Hits című slágergyűjteménye.

Puha József

2012. 03. 14. 8:42

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/10 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/10