Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Ákos és Demjén is Kossuth-díjas!

Ákos - Ákos és Demjén is Kossuth-díjas!

Idén március 15. alkalmából kiosztották a Kossuth - és Széchenyi díjakat. A 2012-es Kossuth-díjasok közé két könnyűzenei előadói is bekerült: Kovács Ákos és Demjén Rózsi érdemelte ki a legrangosabb hazai művészeti elismerést.

"Megtisztelőnek tartom, hogy relatíve fiatalon ítélték nekem a Kossuth-díjat, különösen olyan nagyok után, mint Cseh Tamás vagy Presser Gábor" - mondta az MTI-nek Kovács Ákos, aki 43 évesen kapta meg a kitüntetést.

"Remélem, hogy kicsit az egész műfajnak és a közönségnek is szól az elismerés" - fogalmazott Ákos, aki stílusteremtő zeneszerzői, előadóművészi tevékenységéért, az igényes pop rock magyarországi térnyeréséhez való tevőleges hozzájárulásáért, műfajgazdag és sokoldalú, a zene, a próza, a vers és a színház világában egyaránt maradandót alkotó, nagy népszerűségnek örvendő művészi munkássága elismeréseként vehette át a Kossuth-díjat szerdán az Országházban. Mint mondta, legmerészebb húzásának azt tartja, hogy majdnem negyedszázaddal ezelőtt a közlésvágy a színpadra lökte.

"Hallgatóként és szerzőként is a balladamondók irányából jövök, és ezt az alapállást sikerült rockzenei elemekkel ötvözni" - fejtette ki az énekes. Az MTI felvetésére hangsúlyozta, hogy nem könnyű kiemelni dalokat pályafutásából és szinte csak olyanok jutnak eszébe, amelyeket a nagyközönség alig ismer, de a legkedvesebb szerzemények közé tartozik az Altató, a legutóbbiak közül pedig a Kéz a tarkón.

Kovács Ákos a Bonanza Banzai frontembereként már a nyolcvanas évek végén rendkívül népszerű volt és ezt gyakorlatilag teljes egészében sikerült átvinnie szólópályafutására. "Az elején ártatlanabbak és tapasztalatlanok voltunk. Kegyelmi időszak volt, mert bár több hülyeséget csináltunk, elnézőbb volt velünk a közönség és a sajtó is. Ma elképesztően nagy és egymással teljesen ellentétes elvárásoknak kellene megfelelni, de erre se szándékom, se képességem nincs. Megyek a megérzések és a meggyőződésem kijelölte úton". Koncertjeire szinte a kezdetektől az elképesztő szeretetközeg jellemző, holott a közönség szinte mindig mást kap, mint előző alkalommal. "A formai megújulás leginkább belső szükséglet, mert a pop-póz unalmas és kényelmetlen: váltani kell, mielőtt belemerevszik az ember. Így igyekszem ébren tartani a saját érdeklődésemet, mert ez a feltétele, hogy mást is érdekeljen, amit csinálok" - mondta erről a zenész.

Ákos úgy látja, a legfontosabb díjat a közönség osztja ki azzal, hogy "rezonál az ember munkájára". Hozzátette: ez egy hiú műfaj, itt mindenki sikerre éhes, neki meg igazán kijutott belőle, ami sajátos helyzetet eredményez. "Számos zenész barátom van, jó néhány embertől tanultam és tanulok, de már létezik olyan is, akit én indíthattam el ezen a pályán, úgyhogy nem vagyok egyedül. Igaz, írni csak magányosan lehet, legalábbis nekem csak így megy, amikor megy" - fogalmazott.

Az énekes most egy "retró hangzású, szintis" albumon dolgozik és újra trióban fog koncertezni. "Színtiszta élvezet olyan műsort létrehozni, amely egyszerre nosztalgikus, parodisztikus és büszke. Régen hallott hangszínek dörrennek meg olyan minőségben, ahogyan korábban soha. Reméljük, a lelkesedésünket sikerül átragasztani a közönségre is. Nagyon várjuk a fiatalokat is a koncertekre, de a banzáj nem lenne teljes az +érettebb ifjúság+ képviselői nélkül" - hangsúlyozta Ákos, aki idén a VOLT fesztiválon és - első alkalommal - a Szigeten is fellép, a nulladik napon. Mint az MTI-nek elmondta, jelenleg az április közepén megjelenő új kislemeze anyagán dolgozik a stúdióban, emellett a nyári nagykoncertekre készül, a próbák és az előadások között pedig zajlanak az őszre tervezett új album felvételei. "Ha minden összejön, számomra a novemberi lemezbemutató koncerttel zárul majd az évad" - jelentette ki.

Forrás: MTI

2012. 03. 15. 10:04

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ákos és Demjén is Kossuth-díjas! cikk képei
Ákos - Ákos és Demjén is Kossuth-díjas!