Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/12

Listamustra - Listamustra 2012/12

Szépen indult a négy angol és egy ír énekes alkotta One Direction amerikai bemutatkozása. A csapat a What Makes You Beautiful című felvétellel a Billboard magazin Hot 100 rangsorának 28. helyére iratkozott fel, amely a második legjobb kezdés debütáló brit együttestől – a zeneszám a héten, a listán tartózkodás ötödik hetében a 19. pozícióban szerepel. A Spice Girls a rekorder, a Wannabe című dala 1997-ben a 11. helyen nyitott.

A One Directionnek a folytatás még szebben alakult. Az Up All Night című nagylemeze az amerikai albumeladási lista csúcsára érkezett meg, 176 ezer példányt vásároltak belőle a megjelenés hetében. A csapat ezzel rekordot állított fel: az első brit formáció, amely az első nagylemezével a rangsor élén kezdett.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – fun. featuring Janelle Monáe: We Are Young
Egyesült Királyság – Katy Perry: Part of Me
Németország – Michel Teló: Ai se eu te pego!
Magyarország – Fábián Juli & Zoohacker: Girly

Katy Perry újabb rajt-cél győzelme
Nincs változás az amerikai lista csúcsán: harmadik hete a fun. New York-i indie-pop zenekar uralja a mezőnyt a Janelle Monáe kansasi énekesnővel készült We Are Young című szerzeménnyel. A brit rangsorban viszont trónfosztott lett Gotye és Kimbra egy hét megszakítással öt hétig vezető Somebody That I Used to Know című slágere. Katy Perry felvétele, a Part of Me debütált az élen, amellyel a kaliforniai énekesnő a 2010 augusztusában kiadott Teenage Dream című harmadik stúdióalbumának a héten forgalomba került The Complete Confection című változatát vezette fel. A Part of Me négy hete az USA-ban is rajt-cél győzelmet aratott. Katynek ez a harmadik listavezetője a szigetországban: az I Kissed a Girl cíművel 2008 augusztusában és szeptemberében öt, a Snoop Dogg-gal készült California Gurls cíművel 2010 júniusában és júliusában két hétig tanyázott a csúcson. A brit tízes mezőnyben további három új belépő található. Az ezüstérmes pozícióban a jamaikai Sean Paul ötödik, Tomahawk Technique című stúdiólemezének a német listáról már ismert zeneszáma, a She Doesn’t Mind nyitott. A negyedik helyre Labrinth londoni énekes-dalszerző újdonsága, a Last Time, a hatodikra a brit The X Factor ötödik, 2008-as sorozatának második helyén végzett JLS fiúkvartett felvétele, a Proud iratkozott fel. Németországban nyolcadik hete a brazil Michel Teló a listavezető az Ai se eu te pego! című szerzeménnyel. Legutóbb ilyen hosszú ideig Marlon Roudette vezetett, tavaly ősszel a New Age című első szólóslágerével. A magyar rangsort megszakításokkal hatodik hete Fábián Juli és Zoohacker négydalos, Girly című EP-je uralja. A hazai rádióállomások negyedik hete Madonna zeneszámát, a Nicki Minaj-zsal és M.I.A.-vel készült Give Me All Your Luvin’ címűt sugározzák a legtöbbet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – One Direction: Up All Night
Egyesült Királyság – Paul Weller: Sonik Kicks
Németország – Santiano: Bis ans Ende der Welt
Magyarország – Mihály Tamás: Last Minute

Listavezetés, minimális előnnyel
A Google Play és az Amazon digitális zeneáruház ezúttal a Guns N’ Roses 2004 márciusában megjelent Greatest Hits válogatásalbumát árusította az USA-ban egy napig huszonöt amerikai centért, aminek köszönhetően az eladási lista harmadik helyére tornázta fel magát. A gyűjtemény a 231. hetét tölti a rangsorban. Az amerikai élmezőnyben a One Direction nagylemeze mellett még egy új belépő szerepel – Christy Nockels, Charlie Hall, Matt Redman, Kristian Stanfill, Chris Tomlin és a David Crowder*Band közös koncertalbuma, a Passion: White Flag az ötödik helyen kezdett. Betört a TOP 10-be, a 16. helyről a kilencedikre lépett Gotye harmadik, Making Mirrors című stúdiólemeze. Az Egyesült Királyságban az 54. életévében járó, angol Paul Weller 11. stúdióalbuma, a Sonik Kicks érkezett meg a lista élére 30 269 példánnyal. Az 1972 és 1982 között működött The Jam frontembere mindössze kétszázötven példánnyal adott el többet az újdonságából, mint David Guetta a tavaly augusztusban kiadott Nothing but the Beat című ötödik stúdiólemezéből, amely a kilencedik helyről jött fel a másodikra. Németországban a hazai Santiano együttes első, Bis ans Ende der Welt című albuma vette át a vezetést. Magyarországon harmadik hete az omegás Mihály Tamás szólólemeze, a Last Minute a legkelendőbb hanghordozó. A legmagasabban nyitó új belépő a 13. helyen az Aurora kiadványa, az Esszencia 1983-2012. Érdekesség, hogy Kanye West 2007 szeptemberében megjelent Graduation című harmadik stúdióalbuma újdonságként a 37. helyen található.

Puha József

2012. 03. 28. 11:47

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/12 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/12