Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A harmadik brit invázió?

Listamustra - A harmadik brit invázió?

Az Amerikai Egyesült Államok zenei határait az elmúlt szűk két évtizedben kevés európai zenész törte át. Mára alaposan megváltozott a helyzet. A falakon egyre több a repedés, újra sok külföldi, főleg brit veti meg a lábát az amerikai piacon.

Az USA-ban tavaly nagyjából egy százalékkal több nagylemezt értékesítettek, mint 2010-ben – 2004 óta először nőtt a szám. A pozitív mérleg a tottenhami születésű Adele-nek köszönhető, akinek 21 című második stúdióalbumából 2011-ben 5 millió 824 ezer példányt vásároltak az amerikaiak, több mint kétszer annyit, mint a második helyen záró kanadai Michael Bublé CD-jéből, a Christmas címűből, amely 2 millió 452 ezer példányban kelt el.

Listamustra - A harmadik brit invázió?

Adele, a zászlóvivő
Adele csodás sorozata tovább folytatódik, a 21 példányszáma az amerikai piacon már nyolcmillió felett jár. A sikernek köszönhetően több fény vetül az énekesnő honfitársaira is, így egyre több brit előadónak és zenekarnak fut jól a szekere az USA-ban. Olyannyira, hogy a szakmabeliek egy része már a harmadik brit zenei invázióról beszél. Az első a hatvanas években a The Beatles sikere nyomán indult. A második a nyolcvanas évek első felében volt, olyan együttesekkel, mint a The Human League, a Culture Club vagy a Duran Duran. Érdekes, hogy a nyolcvanas évek legvégét és a kilencvenes évek első felét a szakma nem tartja inváziós éveknek. Bizonyára azért, mert akkortájt több svéd énekes és formáció hódította meg az amerikai közönséget, mint brit.

A legsikeresebb britek
Az Amerikai Egyesült Államokban tavaly a brit zene piaci részesedése 11,7 százalék volt. Észak-Amerika kettes számú piacán, Kanadában még nagyobb, 16,2 százalék részesedést ért el. 2011-ben az USA-ban eladott nagylemezek közel egynyolcada brité. A szigetországiak tavalyi összesített listáján Adele albuma mögött a második helyen a Mumford & Sons zenekar végzett a Sigh No More című első stúdiólemezével, amelyből 1,4 millió fogyott az amerikai piacon. A bronzérmes pozícióban a Coldplay (Mylo Xyloto) zárt. A negyedik helyen ismét Adele található (a 19 című első stúdióalbumával), az ötödiken és a hetediken a Florence + the Machine szerepel (az első, Lungs és a második, Ceremonials című korongjával), a hatodik helyre pedig Susan Boyle (Someone to Watch Over Me) fészkelte be magát. A nyolcadik pozíciót Marsha Ambrosius (Late Nights & Early Mornings), a kilencediket a Radiohead (The King of Limbs), a tizediket a The Beatles (1) szerezte meg. 2011-ben harminc brit előadó és együttes hanghordozójából értékesítettek százezernél többet az USA-ban.

Van utánpótlás
A Brit Hanglemezipari Szövetség (British Phonographic Industry – BPI) vezetője, Geoff Taylor az amerikai Billboard magazinnak elmondta, hogy az USA-ban a következő brit hullámot minden bizonnyal a fiúcsapatok indítják el, többek közt a One Direction és a The Wanted. Szerinte a britek sikere elsősorban azzal magyarázható, hogy az Egyesült Királyság zeneipara nagy összeget fordít a tehetségek felkutatására és pályafutásuk elindítására. Az ezzel foglalkozó A&R részlegek a brit kiadók bevételeinek több mint húsz százalékából gazdálkodnak.

A One Direction rekordja
Geoff Taylor jóslata valóra vált. A héten hatalmas rekord született az amerikai albumeladási listán. Ami a The Beatlesnek, a The Rolling Stonesnak vagy a Spice Girlsnek nem sikerült, összejött a One Directionnek. A fiúcsapat a rangsor csúcsára iratkozott fel az Up All Night című első nagylemezével – 176 ezer kelt el belőle a kiadás hetében az amerikai piacon. Korábban egyetlen szigetországi formációnak sem sikerült az első albumával az élen nyitnia. A One Direction tagjai, az angol Zayn Malik, Liam Payne, Harry Styles és Louis Tomlinson, valamint az ír Niall Horan külön-külön jelentkeztek a brit The X Factor 2010-es, hetedik sorozatába. Mivel a döntőbe nem jutottak be, Nicole Scherzinger vendégzsűritag javaslatára együttest alapítottak, így folytathatták szereplésüket, és a tehetségkutató tévéműsor harmadik helyén végeztek. Simon Cowell kiadója, a Syco Music kétmillió fontos szerződést kötött velük. Az Up All Night a brit piacon november 21-én került forgalomba, Észak-Amerikában március 13-án jelent meg. A fiúk a februári BRIT Awardson, a legrangosabb brit könnyűzenei díjak átadóján a Legjobb brit kislemez kategóriában diadalmaskodó What Makes You Beautiful című dalukkal a Billboard magazin Hot 100 listájának 28. helyére érkeztek meg (a héten a 19. pozícióban találhatók), amely a második legjobb kezdés debütáló brit csapattól. A Spice Girls első zeneszáma, a Wannabe 1997-ben a 11. helyen nyitott. (Új Szó)

Puha József

2012. 03. 31. 11:16

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Vendég 2012. 04. 02. 13:42
Tetszik a cikk. :D Légyszíves írjatok Groove Coverage új albumáról is... (mert már megjelent) Köszönööm. :)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A harmadik brit invázió? cikk képei
Listamustra - A harmadik brit invázió?Listamustra - A harmadik brit invázió?