Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/14

Listamustra - Listamustra 2012/14

A napokban új világsztár született a kanadai Carly Rae Jepsen személyében. A Call Me Maybe című slágere, miután listavezető lett Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon, új belépőként a brit rangsorban is elfoglalta a csúcsot, az amerikai listán pedig a 18. helyről a tizedikre jött fel.

Az 1985. november 21-én született énekesnő a Canadian Idol zenei tehetségkutató tévéműsor ötödik, 2007-es sorozatában vált ismertté, a harmadik helyen végzett. Dalából a brit piacon 106 657 példányt értékesítettek a megjelenés hetében, s ezzel 2012 második legjobb debütálását tudhatja magáénak. A csúcstartó, DJ Fresh és Rita Ora slágeréből, a Hot Right Now címűből februárban 127 998 példány fogyott az első héten. A Call Me Maybe az énekesnő februárban kiadott, hat szerzeményt felvonultató Curiosity című EP-jéről származik. A dal sikeréhez nagyban hozzájárul a videoklipje, amelyben Carly a szomszéd fiúval szemezget (Holden Nowell népszerű modell alakítja), akiről a klip végén – hősnőnk csodálkozása közepette – érdekes dolog derül ki…

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – fun. featuring Janelle Monáe: We Are Young
Egyesült Királyság – Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe
Németország – Olly Murs featuring Rizzle Kicks: Heart Skips a Beat
Magyarország – Fábián Juli & Zoohacker: Girly

Kanadaiak hete az USA-ban

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listája élmezőnyének három újdonsága közül kettő kanadai előadóé. Carly Rae Jepsen mellett Justin Bieber is megérkezett a tízes mezőnybe. Az 1994. március 1-jén született énekes az ezüstérmes pozícióban nyitott a Boyfriend című felvétellel, amellyel a nyárra tervezett harmadik stúdióalbumát harangozza be. A dalból március 26. és április 1. között 521 ezer példány kelt el letölthető formátumban az USA-ban, amely az amerikai zenetörténet negyedik legjobb digitális kezdése a Right Round (Flo Rida featuring Ke$ha – 636 ezer), a Tik Tok (Ke$ha – 610 ezer) és a Grenade (Bruno Mars – 559 ezer) című szerzemények mögött. A TOP 10 harmadik újdonsága, a négy angol és egy ír énekes alkotta One Direction slágere, a What Makes You Beautiful a 11. helyről a kilencedikre lépett. A rangsor élén nincs változás, ötödik hete a fun. New-York-i indie-pop együttes és Janelle Monáe kansasi énekesnő We Are Young című felvétele vezet. A negyedik helyét a harmadikra cserélte Gotye és Kimbra világslágere, a Somebody That I Used to Know, amely továbbra is az első számú listavezető-esélyes – a dal az Egyesült Királyságban és Németországban öt-öt hétig uralta a mezőnyt. A brit listán Carly Rae Jepsen a csúcson kezdő zeneszáma mögött a következő új belépő Alex Day essexi zenész Lady Godiva című felvétele a 15. helyen, amely Peter and Gordon 1966-os slágerének átdolgozása. A német rangsorban tíz héttel ezelőtt vette át a vezetést Michel Teló brazil énekes az Ai se eu te pego! című szerzeménnyel. Azon a héten iratkozott fel a harmadik helyre az essexi Olly Murs a brightoni Rizzle Kicks hiphopduóval készült Heart Skips a Beat című dala, amely a brit listát még tavaly, augusztus végén és szeptember elején uralta egy hétig. Michel Teló kilenc hét után trónfosztott lett, Olly Murs és a Rizzle Kicks vette át a vezetést. Olly, a brit The X Factor hatodik, 2009-es sorozatának második helyezettje odahaza azóta egy másik felvétellel is megjárta a legmagasabb pozíciót, a Dance with Me Tonight cíművel decemberben egy hétig vezetett. Jelenleg az Oh My Goodness című dallal hódít. A magyar Single listán megszakításokkal nyolcadik hete Fábián Juli és Zoohacker négyszámos, Girly című EP-je az első. A hazai rádióállomások hatodik hete Madonna, Nicki Minaj és M.I.A. slágerét, a Give Me All Your Luvin’ címűt sugározzák a legtöbbet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Madonna: MDNA
Egyesült Királyság – Nicki Minaj: Pink Friday: Roman Reloaded
Németország – Unheilig: Lichter der Stadt
Magyarország – Madonna: MDNA

A Popkirálynő újabb szárnyalásai

Az amerikai albumeladási lista élén – a várakozásnak megfelelően – Madonna 12. stúdióalbuma, az MDNA debütált, 359 ezer példányt értékesítettek belőle az USA-ban a megjelenés hetében. A Popkirálynőnek ez a nyolcadik amerikai listavezető nagylemeze. Az énekesnők örökranglistáján a második helyen szerepel. Barbra Streisand található előtte kilenc első helyezett albummal. Az ezüstérmes pozícióban Lionel Richie nagylemeze, a Tuskegee nyitott, amelyen a 63. életévében járó alabamai, Tuskegee városban született énekes slágerei, dalai csendülnek fel countryelőadókkal, többek között Shania Twainnel, Kenny Rogersszel vagy Jimmy Buffett-tel készült változatban. Richie-nek ez a legjobb kezdése 1986 óta, amikor a Dancing on the Ceiling című albumával listavezető volt. Az amerikai élmezőnyben Madonna és Lionel Richie újdonsága mellett további két új belépőre lelünk. A negyedik pozícióba a Shinedown floridai metálzenekar negyedik stúdiólemeze, az Amaryllis, a nyolcadikba a The Used utahi rockegyüttes ötödik stúdióalbuma, a Vulnerable érkezett meg. Katy Perry 2010 augusztusában kiadott, 84. hete a listán tanyázó Teenage Dream című nagylemeze a 31. helyről a hetedikre jött fel, annak köszönhetően, hogy forgalomba került a korong The Complete Confection verziója, amely az eredetihez képest egyebek mellett a hat héttel ezelőtti amerikai listavezető, Part of Me című slágerrel egészül ki. Nicki Minaj 2010 novemberében forgalomba került Pink Friday című első stúdióalbumának az Egyesült Királyságban a 16. hely volt a csúcspozíciója. A Trinidad és Tobagóban született rapperlány második nagylemeze, a Pink Friday: Roman Reloaded a héten az első helyre iratkozott fel – 47 462 példány fogyott belőle a szigetországban. A brit tízes mezőnyben további három újdonság szerepel. A második helyen a londoni Labrinth dalszerző-énekes első albuma, az Electronic Earth, a negyediken a Moshi Monsters, gyermekeknek készült számítógépes játék szereplőinek Music Rox! című nagylemeze, a kilencediken a Lostprophets walesi rockzenekar ötödik stúdióalbuma, a Weapons kezdett. Németországban második hete a hazai Unheilig együttes Lichter der Stadt című hanghordozója a legkelendőbb. A szintén német Silbermond zenekar negyedik stúdiólemeze, a Himmel auf a második, Madonna albuma a harmadik, az angol Iron Maiden koncertkorongja, az En Vivo! a negyedik, a svéd Roxette kilencedik stúdiólemeze, a Travelling a hetedik helyen startol. Magyarországon második hete Madonna albuma a legnépszerűbb. A negyvenes mezőnyben három új belépő található: az ötödik helyen az Omega dupla koncert-CD-je, a Greatest Performances, a 13. pozícióban az Iron Maiden koncertlemeze, a 23. helyen a New York-i Lana Del Rey albuma, a Born to Die nyitott.

Puha József

2012. 04. 11. 10:14

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/14 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/14