Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/15

Listamustra - Listamustra 2012/15

Madonna negatív rekordot döntött az amerikai albumeladási listán. 1991 óta, amióta a Nielsen SoundScan állítja össze a rangsort, az eladás terén a Popkirálynő könyvelheti el a legnagyobb visszaesést az MDNA című 12. stúdiólemezével azon korongok között, amelyek az előző héten az első helyen szerepeltek.

A megjelenés hetében, március 27. és április 1. között 359 ezer példányt értékesítettek a hanghordozóból az amerikai piacon. A második héten, április 2. és április 8. között 48 ezer példányban fogyott, ami 86,7 százalékos visszaesés. Az album a csúcsról a nyolcadik helyre hátrált. Az eddigi negatív rekordot a New York-i Lady Gaga tartotta, aki a tavaly májusban kiadott Born This Way című második stúdiólemezéből az első héten 1 millió 108 ezer példányt adott el, a másodikon 174 ezret, ami 84,27 százalékos visszaesés.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – fun. featuring Janelle Monáe: We Are Young
Egyesült Királyság – Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe
Németország – Michel Teló: Ai se eu te pego!
Magyarország – Fábián Juli & Zoohacker: Girly

2012 első hárommilliós sikere

A fun. New York-i indie-pop zenekar és Janelle Monáe kansasi énekesnő az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját hatodik hete vezető We Are Young című slágere az első zeneszám, amelynek digitális eladási példányszáma az Amerikai Egyesült Államokban idén érte el a hárommilliót. A lista élén tartózkodás mind a hat hetében legalább 300 ezret vásároltak belőle letölthető formátumban, ami korábban egyetlen felvételnek sem sikerült. Tavaly tizennégy dal lépte át a hárommilliós határt az USA-ban. Az ezüstérmes pozícióba Gotye és Kimbra világslágere, a Somebody That I Used to Know lépett, amely a jövő héten minden bizonnyal már listavezető lesz. A következő két helyen angol-ír fiúcsapatok találhatók: a harmadikon a The Wanted a Glad You Came, a negyediken a One Direction a What Makes You Beautiful című zeneszámmal. Justin Bieber júniusra tervezett harmadik, Believe című stúdióalbumának előhírnöke, a múlt héten a második helyen kezdő Boyfriend az ötödik pozícióba csúszott. A dal az Egyesült Királyságban a héten debütált a második helyen. A brit TOP 10-ben további három új belépőre lelünk. A negyedik helyre Usher iratkozott fel a Climax című szerzeménnyel, amellyel a dallasi énekes a tervek szerint júniusban megjelenő Looking for Myself című hetedik stúdiólemezét harangozza be. A hetedik helyen az amerikai listavezető sláger, a fun. és Janelle Monáe felvétele nyitott. Eggyel mögötte Sway dala, a Kelsey közreműködésével készült Level Up startol – a londoni előadó először szerepel az élmezőnyben. A csúcson nincs változás, második hete Carly Rae Jepsen uralja a mezőnyt a Call Me Maybe című slágerrel. A kanadai énekesnő az előző héten 106 657, ezúttal 110 024 példányt értékesített belőle a szigetországban. Németországban egy hét kihagyás után visszatért az élre Michel Teló brazil énekes az Ai se eu te pego! című szerzeménnyel, amellyel összességében tizedik hete vezet. Idehaza a Single listán megszakításokkal kilencedik hete Fábián Juli és Zoohacker négyszámos, Girly című EP-je az első. Úgy néz ki, utolsó alkalommal tanyázik a csúcson, ahová a jövő héten bizonyára Ákos kiadványa, az Előkelő idegen érkezik meg. A hazai rádióállomások hat hétig Madonna, Nicki Minaj és M.I.A. slágerét, a Give Me All Your Luvin’ címűt sugározták a legtöbbet. Ezúttal Flo Rida floridai rapper és Sia ausztrál énekesnő Wild Ones című felvétele a legnépszerűbb.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Nicki Minaj: Pink Friday: Roman Reloaded
Egyesült Királyság – Adele: 21
Németország – Unheilig: Lichter der Stadt
Magyarország – Megasztár: A 12 döntős – A döntők eddigi legjobb dalai

Világsztár lett a rapperlány

Nicki Minaj a múlt héten a brit albumeladási lista élére iratkozott fel, a héten az Amerikai Egyesült Államokban is rajt-cél győzelmet aratott. A Trinidad és Tobagó-i Saint Jamesben született rapperlány 2010 novemberében kiadott első stúdiólemeze a Pink Friday címet viseli. A második album címe, a Pink Friday: Roman Reloaded megtévesztő, nem az első új változata, hanem vadonatúj szerzeményeket vonultat fel. A megjelenés hetében, április 3. és április 8. között 253 ezer példány fogyott belőle az amerikai piacon. Az elmúlt hónapokban világsztárrá előlépő Nicki első nagylemezéből 375 ezer kelt el az első héten az USA-ban – ez azonban akkor csak a második helyre volt elegendő, a csúcson Kanye West albuma, a My Beautiful Dark Twisted Fantasy kezdett 496 ezer példánnyal. Az amerikai tízes mezőnyben további három új belépő szerepel: a Rascal Flatts ohiói countrytrió nyolcadik stúdiólemeze, a Changed a harmadik, az Of Monsters and Men izlandi folk-pop együttes első albuma, a My Head Is an Animal a hatodik, Marvin Sapp amerikai gospelénekes korongja, az I Win a kilencedik helyen nyitott. Az Egyesült Királyságban Adele második, 21 című stúdiólemeze tért vissza az élre. Összességében 22. hete uralja a mezőnyt, s ezzel a honi zenetörténet negyedik leghosszabban vezető albumává lépett elő. Az örökranglistán a The Beatles két korongja, az 1967-es Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (huszonhét hétig tanyázott a csúcson) és az 1963-as Please Please Me (harminc hétig) található előtte, valamint a rekorder, a Simon and Garfunkel duó, amelynek 1970-es Bridge Over Troubled Water című nagylemeze harminchárom hétig vezetett. A brit TOP 10-ben egyetlen új belépő szerepel: az Alabama Shakes alabamai rockzenekar Boys & Girls című debütáló albuma a harmadik helyre érkezett meg. Németországban harmadik hete az Unheilig hazai együttes Lichter der Stadt című nagylemezéből értékesítik a legtöbbet. Magyarországon a Megasztár hatodik sorozatának válogatásalbuma, A 12 döntős – A döntők eddigi legjobb dalai startol az első helyen. Mögéje az Ismerős Arcok CD-je, a Kerítést bontok című iratkozott fel.

Puha József

2012. 04. 19. 8:17

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/15 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/15