Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Blur, Gorillaz: jön a vég?

Damon Albarn - Blur, Gorillaz: jön a vég?

Szűk két hónapja azt írtuk, hogy a Blur pályafutása még sokáig tarthat. E sorok írója most is ezt gondolja, pedig Damon Albarn frontember a végről beszélt. Nemcsak a Blur, hanem a Gorillaz végéről is. Őt azonban nem feltétlenül kell komolyan venni. Tulajdonképpen most sem adott határozott választ.

A legutolsó, Think Tank című stúdiólemezét 2003-ban kiadott Blur két tagja, Damon Albarn énekes és Graham Coxon gitáros (a zenésztársak, Alex James basszusgitáros és Dave Rowntree dobos nélkül) február 19-én a War Child alapítvány jótékonysági estjén, a minikoncertjén egy új dalt is előadott, az Under the Westway címűt. A kilencvenes évek egyik meghatározó angol zenekarát két nappal később a BRIT Awardson, a legrangosabb brit könnyűzenei díjak átadógáláján Életműdíjjal tüntették ki. Ezek kapcsán zenei berkekben ismét téma lett Damonék jövője. Az érintettek jövőképe nem egységes. Graham azt nyilatkozta, hogy rendszeresen találkoznak, zenélnek, és valószínűleg új stúdióalbum is születik. Alex James viszont elszomorította a rajongókat. „Minden egyes alkalommal úgy érezzük, talán ez a Blur utolsó közös zenélése, ami még izgalmasabbá teszi az egészet” – mondta.

Damon Albarn - Blur, Gorillaz: jön a vég?

A Blur augusztus 12-én, a londoni olimpia záróünnepségén a Hyde Parkban lép fel két legendás együttes, a New Order és a The Specials társaságában. „Nem, nem valószínű” – válaszolta Damon a The Guardian brit napilap riporterének arra a kérdésre, hogy a Blurnek a koncert után lesznek-e további fellépései. „Igen, azt hiszem” – hangzott a válasz arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e: feloszlik a zenekar.

Damon Albarn elmondása szerint idén bizonyára nemcsak a Blur, hanem egy másik együttese, a Gorillaz története is befejeződik. „Szerintem társam, Jamie Hewlett úgy gondolja, hogy vége a Gorillaznak, amivel egyetértek. Az utóbbi időben sajnos már nem voltunk egy hullámhosszon. Az utolsó nagylemezen és főleg a turnén a vizuális megjelenítés kisebb szerepet kapott, mint korábban, ez a nézetkülönbségünk alapja” – nyilatkozta szintén a The Guardiannek.

A Gorillaz mára valóban kifulladt. A Blurről viszont ez nem mondható el. Ráadásul nem vetne jó fényt a zenekarra, ha a Think Tank maradna az utolsó stúdióalbuma. Az ugyanis nem érte el az előzőek színvonalát, amit szinte mindenki Graham Coxon távozásának tulajdonít. A nagylemez munkálatai során intett átmeneti búcsút társainak – Damon és Graham 2008 decemberére ásta el a csatabárdot.

Damon – szokás szerint – most is el van halmozva munkával. Tony Allen nigériai dobossal és Flea-vel, a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosával alapított szupergruppjának Rocket Juice & the Moon című első stúdióalbuma március 26-án jelent meg. Szólólemezen is dolgozik. (Új Szó)

Puha József

2012. 04. 20. 18:15

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Blur, Gorillaz: jön a vég? cikk képei
Damon Albarn - Blur, Gorillaz: jön a vég?Damon Albarn - Blur, Gorillaz: jön a vég?