Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/16

Listamustra - Listamustra 2012/16

Hetek óta írjuk, hogy Gotye slágere, a Kimbrával készült, a brit és a német listát öt-öt hétig vezető Somebody That I Used to Know az amerikai rangsorban is listavezető-esélyes. A duó a héten foglalta el a Hot 100 élét. Először a páros a Jimmy Kimmel Live! tévéműsorban való február 1-jei fellépése lendített nagyot a dal amerikai sikerén.

A szerzeményből április 9. és április 15. között 542 ezer példányt értékesítettek digitális formátumban az USA-ban. Ehhez és a listavezetéshez jócskán hozzájárult, hogy az átdolgozása helyet kapott a Glee című tévéfilmsorozat április 10-i részében, másnap elhangzott az American Idol tehetségkutató tévéműsor 11. sorozatában Elise Testone és Phillip Phillips előadásában, 14-én pedig Gotye és Kimbra a Saturday Night Live című tévéshow-ban adta elő. A Belgiumban született, kétéves korától az ausztrál Melbourne-ben élő Gotye előtt az amerikai listán 1963 utolsó négy hetében vezetett belga előadó, a The Singing Nun néven hódító Jeanine Deckers a Dominique című felvétellel. Ausztrál zenész legutóbb 2000-ben uralta az amerikai mezőnyt: a Savage Garden duó négy hétig az I Knew I Loved You című zeneszámmal. Az ausztrál szólóelőadók közül legutóbb 1981-ben és 1982-ben Olivia Newton-John színész-énekesnő vezetett tíz hétig a Physical című dallal. Nem sokkal előtte, 1981 augusztusában Rick Springfield is csúcsra jutott a két hétig trónoló Jessie’s Girl című szerzeménnyel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Gotye featuring Kimbra: Somebody That I Used to Know

Egyesült Királyság – Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe

Németország – Olly Murs featuring Rizzle Kicks: Heart Skips a Beat

Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

 

Ákos várt rajt-cél győzelme

Az Amerikai Egyesült Államokban a tizedik helyről a nyolcadikra lépett, az Egyesült Királyságban harmadik hete vezet a kanadai Carly Rae Jepsen a Call Me Maybe című slágerrel. A szigetországban április 1. és április 7. között 106 657, április 8. és április 14. között 110 024, április 15. és április 21. között 114 993 példány kelt el belőle. A brit élmezőnyben két új belépő és két nagy előrelépő szerepel. A második helyre iratkozott fel Conor Maynard, huszadik életévében járó brightoni énekes pályafutása első, Can’t Say No című zeneszámával. A másik újdonság B.o.B észak-karolinai rapper hetedik helyen kezdő So Good című felvétele. John Legend dala, az Ordinary People a 27. helyről a negyedikre jött fel. A szerzemény az ohiói r&b-énekes 2004-es, Get Lifted című első stúdiólemezéről származik. A mostani sikerét annak köszönheti, hogy Becky Hill és Jaz Ellington április 14-én előadta a The Voice című tehetségkutató tévéműsorban, s utána a nagyközönség elkezdett érdeklődni az eredeti változat iránt. Az angol Jessie J és a francia David Guetta felvétele, a LaserLight a 26. helyét az ötödikre cserélte. Az amerikai listán hat hétig vezető, a héten trónfosztott We Are Young, a fun. New York-i indie-pop együttes és Janelle Monáe kansasi énekesnő slágere a szigetországban a hetedik helyről a bronzérmes pozícióba lépett. Németországban egy hét után visszatért az élre az essexi Olly Murs a brightoni Rizzle Kicks hiphopduóval készült dala, a Heart Skpis a Beat. A TOP 10 egyetlen újdonsága Alex Clare londoni énekes a harmadik helyen indító Too Close című felvétele. A magyar Single lista csúcsára – a várakozásnak megfelelően – Ákos maxi CD-je és DVD-je, az Előkelő idegen érkezett meg. A tízes mezőny felét a Megasztár hatodik sorozatának döntősei birtokolják, a műsor utáni dalletöltéseknek köszönhetően. A hazai rádióállomások második hete Flo Rida floridai rapper Sia ausztrál énekesnővel készült Wild Ones című slágerét sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Lionel Richie: Tuskegee

Egyesült Királyság – Adele: 21

Németország – Unheilig: Lichter der Stadt

Magyarország – Ismerős Arcok: Kerítést bontok

 

Lionel Richie csúcsszerzése

Közel huszonhat év után újra listavezető az amerikai albumeladási rangsorban Lionel Richie. A Tuskegee című nagylemezével került az élre, amelyen slágerei, meghatározó dalai duettváltozatban csendülnek fel. A 63. életévében járó alabamai, Tuskegee városban született zenész legutóbb 1986 szeptemberében és októberében vezetett két hétig a Dancing on the Ceiling című stúdióalbumával. 1983 decemberében a Can’t Slow Down című nagylemezzel is megjárta a legmagasabb pozíciót, azzal három hétig trónolt. Az élmezőnyben három új belépő található. A negyedik helyen Monica debütált a New Life című hetedik stúdióalbumával. Az 1980-as születésű georgiai énekesnő a kilencvenes évek második felében állt pályája csúcsán – 1998-ban a Brandyvel készült The Boy Is Mine című slágere tizenhárom hétig vezette az amerikai listát. Ezt követően szólóban uralta a mezőnyt, a The First Night című szerzeménnyel öt, az Angel of Mine cíművel négy hétig. Azóta viszont csak egyszer került be a TOP 10-be, 2003-ban a tizedik helyig jutó So Gone című felvétellel. A hatodik helyen Bonnie Raitt, 63. életévében járó kaliforniai bluesénekesnő 16., Slipstream című stúdiólemeze, a tizediken Hoodie Allen New York-i hiphopzenész nyolcdalos, All American című EP-je nyitott. Az Egyesült Királyságban összességében 23. hete Adele második, 21 című stúdióalbumából fogyott a legtöbb – igaz, nem túl sok, 17 065 példány. Mindössze negyvennégy darabbal értékesített kevesebbet a cseh gyökerekkel rendelkező virginiai Jason Mraz a második helyre feliratkozó negyedik, Love Is a Four Letter Word című stúdiólemezéből. A brit tízes mezőnyben még egy újdonságra lelünk, a Train San Franciscó-i rockzenekar tizedik helyen kezdő California 37 című hatodik stúdióalbumára. Németországban negyedik hete az Unheilig hazai együttes Lichter der Stadt című nagylemezéből adják el a legtöbbet. A második pozícióban egy újabb hazai zenekar, a Silbermond szerepel a Himmef auf című albumával. Az élmezőny egyetlen új belépője a szintén német Accept metálegyüttes hatodik helyen indító Stalingrad című 13. stúdiólemeze, amely Magyarországon az ötödik helyen debütált. Idehaza az első helyet a múlt héten a másodikra megérkező Ismerős Arcok CD-je, a Kerítést bontok című szerezte meg. A TOP 10-ben még két újdonság található: a negyedik helyen az Omen albuma, a Nomen est Omen, a tizediken az omegás Benkő László nagylemeze, a Másik világ startol. A tízes mezőnyben Benkő egyik zenésztársa is szerepel, Mihály Tamás a Last Minute című albumával a második helyen, valamint az Omega is jelen van, a Greatest Performances című nagylemezével a nyolcadik pozícióban. A hatodik megasztárosok a múlt héten az első helyen nyitó A 12 döntős – A döntők eddigi legjobb dalai című korongja kiszorult a negyvenes mezőnyből.

Puha József

2012. 04. 25. 10:25

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/16 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/16