Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/17

Listamustra - Listamustra 2012/17

A 2002-ben ismertté vált Maroon 5 az elmúlt évtized végén hullámvölgybe került. A Los Angeles-i zenekarnak az amerikai listát 2007 májusában és júniusában három hétig vezető Makes Me Wonder című slágere után TOP 10-es dala az USA-ban jó ideig nem volt.

Aztán tavaly hatalmas sikert aratott a New York-i születésű Christina Aguilerával készült Moves Like Jagger című felvétellel, amely az amerikai rangsort négy hétig uralta. Adam Levine és társai a sikeren felbuzdulva az újdonságukat is külső közreműködővel készítették el – a Payphone című dalban Wiz Khalifa észak-dakotai rapper hallható. Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának harmadik helyére megérkező felvételből április 16. és április 22. között 493 ezer példányt értékesítettek digitális formátumban az amerikai piacon. Ilyen sokat egy hét alatt még egyetlen együttes sem adott el, az örökranglistán pedig ez a nyolcadik legjobb eredmény. A Maroon 5 a dallal a június végén megjelenő negyedik, Overexposed című stúdióalbumát harangozza be.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Gotye featuring Kimbra: Somebody That I Used to Know

Egyesült Királyság – Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe

Németország – Alex Clare: Too Close

Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

 

Angol előadó német sikere

Nincs változás az amerikai rangsor csúcsán. Második hete Gotye, Belgiumban született, kétéves korától Ausztráliában élő énekes és Kimbra új-zélandi énekesnő vezet a Somebody That I Used to Know című világslágerrel, amely az Egyesült Királyságban és Németországban öt-öt hétig tanyázott az élen. A szerzemény Gotye harmadik, Making Mirrors című stúdiólemezén található, amely az amerikai albumeladási lista hetedik helyére jött fel. Az Egyesült Királyság rangsorának csúcsán sincs változás, negyedik hete a kanadai Carly Rae Jepsen az első a Call Me Maybe című felvétellel. A hét közepén még úgy tűnt, hogy Calvin Harris skót zenész újdonsága, a Ne-Yo arkansasi születésű énekessel készült Let’s Go szerzi meg az első helyet, végül az ezüstérmes pozícióban debütált. A 14. helyről a tizedikre lépett a Train San Franciscó-i rockzenekar a Drive By című dallal. Még nagyobbat, tíz helyet javított a hatodikra előlépő Alex Clare londoni énekes a Too Close című zeneszámmal, amely Németországban átvette a vezetést. Idehaza második hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen a listavezető. A hazai rádióállomások műsoraiban harmadik hete Flo Rida floridai rapper Sia ausztrál énekesnővel készült Wild Ones című slágere a legtöbbet sugárzott.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Lionel Richie: Tuskegee

Egyesült Királyság – Jack White: Blunderbuss

Németország – Die Ärzte: Auch

Magyarország – Ismerős Arcok: Kerítést bontok

 

Jack White szólóban is tarol

Az Amerikai Egyesült Államokban második hete Lionel Richie albuma, a Tuskegee a legnépszerűbb nagylemez – április 16. és április 22. között 114 ezer példány fogyott belőle. Az észak-amerikai piacon március 26-án kiadott albumon az énekes slágerei, meghatározó dalai duettváltozatban csendülnek fel. Megérkezett az amerikai listára az a két nagylemez, melyeket a brit élmezőnyben múlt héten jegyeztek újdonságként. Akárcsak ott, itt is a második helyen startol a cseh gyökerekkel rendelkező virginiai Jason Mraz a negyedik, Love Is a Four Letter Word című stúdióalbumával. A Train a brit rangsorban a tizediken kezdő California 37 című hatodik stúdiólemeze az USA-ban a negyedik helyre iratkozott fel. Még egy új belépő szerepel az amerikai tízes mezőnyben, a nyolcadikon nyitott Future georgiai rapper a Pluto című első stúdióalbumával. Az Egyesült Királyság élmezőnyében két újdonságra lelünk. Az élre a különböző együttesekből ismert detroiti Jack White első szólólemeze, a Blunderbuss érkezett meg – 40 173 példány kelt el belőle. Az ötödik helyen Rufus Wainwright, New York-i születésű kanadai zenész hetedik stúdióalbuma, az Out of the Game debütált. A német TOP 10-ben három új belépő található. Az első helyet a Die Ärzte berlini punk-rock zenekar nagylemeze, az Auch szerezte meg. A norvég a-ha énekes-frontembere, Morten Harket az Out of My Hands című ötödik szólóalbumával a harmadik helyen kezdett. Az idei Eurovíziós Dalfesztiválon Roman Lob képviseli a német színeket, akinek Changes című első nagylemeze a kilencedik helyre iratkozott fel. Magyarországon második hete az Ismerős Arcok albuma, a Kerítést bontok a legnépszerűbb. A harmadik helyen találjuk a legmagasabban kezdő újdonságot, a Szulák Andrea Quintet CD-jét, a Szeretni bolondulásig címűt. A tízes mezőnyben még egy új belépő szerepel: Havasi Balázs hatodik helyen nyitó Ecset és zongora című nagylemeze.

Puha József

2012. 05. 01. 8:50

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/17 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/17