Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/18

Listamustra - Listamustra 2012/18

A dalok brit listája kapcsán 2012 legkevésbé megérdemelt trónszerzéséről számolhatunk be. Továbbra is virágkorukat élik az Egyesült Királyságban a (zenei) tehetségkutató tévéműsorok. A zsűriben hovatovább olyanok is helyet kapnak, akik előadóként korábban nem nagyon bizonyítottak. A széles brit nyilvánosság a tavalyi The X Factor egyik mentoraként ismerte meg Tulisa Contostavlost.

Az apai ágon görög származású énekesnő az idén feloszlott N-Dubz hiphoptrió tagjaként ért el már sikereket, de korántsem nagyokat. A brit listán legmagasabban a 2009-es I Need You című felvételüket jegyezték, az ötödik hely volt a csúcspozíciója, valamint közreműködnek Tinchy Stryder 2009 áprilisában és májusában három hétig vezetett Number 1 című slágerében. A csapatból elsőként Dappy tette le névjegyét szólóban: a No Regrets című zeneszáma tavaly szeptember végén és október elején egy hétig uralta a brit rangsort, a Queen gitárosával, Brian May-jel készült Rockstar című dala pedig márciusban a második helyig jutott. A tehetségkutató tévéműsor általi népszerűségnek köszönhetően nyilvánvaló volt, hogy Tulisa tarolni fog. Még a zenei sikere előtt a brit FHM olvasói megválasztották őt a világ legszexisebb nőjének. Young című első szólófelvétele a várakozásnak megfelelően a brit lista csúcsán debütált – 121 694 példányt értékesítettek belőle a megjelenés hetében a szigetországban. Ez az év második legjobb kezdése. DJ Fresh és Rita Ora slágeréből, a Hot Right Now címűből februárban 127 998 példány kelt el az első héten.

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Gotye featuring Kimbra: Somebody That I Used to Know
Egyesült Királyság – Tulisa: Young
Németország – Alex Clare: Too Close
Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

Gotye és Kimbra idehaza is befutott

Nincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának élén: harmadik hete Gotye, Belgiumban született, kétéves korától az ausztrál Melbourne-ben élő énekes és Kimbra új-zélandi énekesnő uralja a mezőnyt a Somebody That I Used to Know című világslágerrel. Az amerikai rangsorban tartózkodás tizedik hetében a hetedik helyről az ötödikre lépett a kanadai Carly Rae Jepsen zeneszáma, a Call Me Maybe, amely az Egyesült Királyságban a héten lett trónfosztott, négy hét után. A szigetország élmezőnyében Tulisa újdonsága mellett még egy új belépő található. A negyedik helyen nyitott a Cover Drive a Sparks című felvétellel. A barbadosi kvartett előző, pályafutása második dala, a Twilight január végén és február elején egy hétig vezette a brit listát. Az elsőnek, a Lick Ya Down címűnek a kilencedik hely volt a csúcspozíciója. Németországban második hete Alex Clare londoni énekes az első a Too Close című slágerével. A német tízes mezőnyben három újdonságra lelünk. A negyedik helyre DJane HouseKat hazai énekes és lemezlovas Rameez énekesnővel készült My Party című zeneszáma, az ötödikre a londoni Taio Cruz felvétele, a floridai Pitbull-lal készült There She Goes, a nyolcadikra a Far East Movement Los Angeles-i hiphopkvartett dala, a kanadai Justin Bieberrel készült Live My Life iratkozott fel. (Az utóbbi remixváltozatában az LMFAO duóból Redfoo is közreműködik.) Magyarországon harmadik hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen uralja a mezőnyt. A hazai rádióállomások műsoraiban első alkalommal Gotye és Kimbra slágere a legtöbbet sugárzott zeneszám.

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Jack White: Blunderbuss
Egyesült Királyság – Marina and the Diamonds: Electra Heart
Németország – Die Ärzte: Auch
Magyarország – Ismerős Arcok: Kerítést bontok

Görög hét az Egyesült Királyságban

Az amerikai albumeladási lista élmezőnyében négy új belépő szerepel. A csúcsra Jack White első szólólemeze, a Blunderbuss érkezett meg – április 24. és április 29. között 138 ezer példány fogyott belőle az USA-ban. Jack először vezet. Korábban a The White Stripes, a The Raconteurs és a The Dead Weather zenekaraival hét albummal járta meg a tízes mezőnyt. Az ötödik helyen Lee Brice dél-karolinai countryzenész második stúdiólemeze, a Hard 2 Love, a hatodikon újabb countryzenész, a georgiai születésű Kip Moore első stúdióalbuma, az Up All Night, a hetediken a négy angol és egy ír énekes alkotta The Wanted az észak-amerikai piacra készített, az első két korong öt slágerét, valamint két újdonságot, a Chasing the Sun és a Satellite címűeket felvonultató The Wanted című EP-je debütált. Az Egyesült Királyság eladási listáján – akárcsak a dalok rangsorában – egy görög gyökerekkel rendelkező énekesnő, a walesi Marina Lambrini Diamandis együttese, a Marina and the Diamonds szerezte meg az első helyet az Electra Heart című második stúdiólemezével, amelyből 21 358 példányt vásároltak a kiadás hetében a szigetországban. A brit TOP 10-ben még egy újdonság található: a negyedik helyre iratkozott fel a New York-i Norah Jones az ötödik, …Little Broken Hearts című stúdióalbumával. Németországban Jack White nagylemeze a legmagasabban kezdő hanghordozó, a bronzérmes pozícióban nyitott. Az élmezőny másik új belépője a Paradise Lost angol metálzenekar Tragic Idol című 13. stúdióalbuma a hatodik helyen. Magyarországon harmadik hete az Ismerős Arcok nagylemeze, a Kerítést bontok című a legkelendőbb kiadvány. Horváth Attila egy megakoncerttel a Papp László Budapest Sportarénában ünnepelte kettős jubileumát, amelynek kapcsán a negyvenes mezőnybe négy válogatásalbuma érkezett meg. A dalszövegíró januárban töltötte be hatvanadik életévét, s négy évtizede látott napvilágot a Taurus első kislemeze, amellyel elindult szövegírói pályafutása.

Puha József

2012. 05. 09. 8:06

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/18 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/18