Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/19

Listamustra - Listamustra 2012/19

Az amerikai albumeladási lista csúcsára Carrie Underwood iratkozott fel a Blown Away című negyedik stúdiólemezével – május 1. és május 6. között 267 ezer példányt értékesítettek belőle az USA-ban. Ez a legjobb countryzenei debütálás tavaly október óta, amikor a Lady Antebellum nashville-i trió 347 ezer példányt adott el a megjelenés hetében az Own the Night című harmadik stúdióalbumából. Carrie teljesítménye 2012 második legjobb kezdése – Madonna nagylemezéből, az MDNA címűből 359 ezer fogyott március végén és április első napján.

Carrie Underwood 2005-ben vált ismertté, megnyerte az American Idol tehetségkutató tévéműsor negyedik sorozatát. Az oklahomai énekesnő az amerikai rangsorban a 2007-es Carnival Ride és a 2009-es Play On című stúdióalbumaival is listavezető volt. Az elsővel, a 2005-ös Some Hearts cíművel a második helyig jutott – abból eddig hétmillió 193 ezer példány kelt el az amerikai piacon. Korábban mindössze két countryénekesnő, Linda Ronstadt és Faith Hill uralta a mezőnyt három stúdiólemezzel.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Gotye featuring Kimbra: Somebody That I Used to Know
Egyesült Királyság – Rita Ora featuring Tinie Tempah: R.I.P.
Németország – Luca Hänni: Don’t Think About Me
Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

Albán származású énekesnő diadala

Nincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának élén: negyedik hete Gotye és Kimbra világslágere, a Somebody That I Used to Know vezet. A 18. helyen találjuk a legmagasabban nyitó újdonságot, B.o.B észak-karolinai rapper Taylor Swift pennsylvaniai country-pop énekesnővel készült Both of Us című zeneszámát. A brit tízes mezőnyben két új belépőre lelünk. Az első helyen Rita Ora felvétele, a Tinie Tempah londoni rapperrel készült R.I.P. debütált. A Koszovóban született, albán származású énekesnőt a széles nyilvánosság DJ Fresh februári listavezető, Hot Right Now című slágerének közreműködőjeként ismerte meg. 2008-ban mutatkozott be – vokálozott Craig David a rangsor 58. helyéig jutó Where’s Your Love című dalában, amelyben Tinchy Stryder ghánai születésű hiphopelőadó is szerepel. A brit lista hetedik pozíciójában a Far East Movement Los Angeles-i hiphopformáció Live My Life című felvétele kezdett, amelyben a kanadai Justin Bieber működik közre. Németországban két hét után trónfosztott lett Alex Clare londoni énekes a Too Close című szerzeménnyel. A várakozásnak megfelelően a Deutschland sucht den Superstar kilencedik sorozatában diadalmaskodó Luca Hänni szerezte meg az első helyet a Dieter Bohlen zsűritag által írt Don’t Think About Me című dallal. A negyedik helyre a nagydöntőben legyőzött Daniele Negroni érkezett meg ugyanezzel a zeneszámmal. A magyar Single rangsort negyedik hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen uralja. A hazai rádióállomások a San Franciscó-i Train zenekar Drive By című dalát sugározzák a legtöbbet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Carrie Underwood: Blown Away
Egyesült Királyság – Keane: Strangeland
Németország – Die Ärzte: Auch
Magyarország – Kalapács: Poklok és Mennyek között

A Keane folytatódó sikersorozata

Az amerikai albumeladási lista élmezőnyében Carrie Underwood nagylemeze mellett további öt újdonság található. Az ezüstérmes pozícióba a New York-i Norah Jones ötödik, …Little Broken Hearts című stúdióalbuma iratkozott fel. A dobogó legalsó fokán a korunk slágereit csokorba gyűjtő Now That’s What I Call Music! című válogatás 42. része startol. A dalok rangsora kapcsán már említett B.o.B második stúdiólemeze, a Strange Clouds az ötödik, a Smash című film zenei albuma a kilencedik, a Marilyn Manson floridai rockegyüttes nyolcadik stúdiólemeze, a Born Villain a tizedik helyen debütált. Az Egyesült Királyságban a várakozásnak megfelelően a Keane negyedik stúdióalbuma, a Strangeland nyitott az eladási lista csúcsán. A kelet-sussexi rockzenekar a 2004-es Hopes and Fears, a 2006-os Under the Iron Sea és a 2008-as Perfect Symmetry című stúdiólemezeivel, valamint a 2010-es Night Train című EP-jével is listavezető volt. A brit TOP 10-ben további két új belépőre lelünk: a harmadik helyen a sheffieldi Richard Hawley hetedik, Standing at the Sky’s Edge című stúdióalbuma, a kilencediken a The Cribs nyugat-yorkshire-i rockegyüttes ötödik, In the Belly of the Brazen Bull című stúdiólemeze kezdett. Németországban harmadik hete a Die Ärzte berlini punk-rock zenekar albumából, az Auch címűből értékesítik a legtöbbet. A legmagasabban nyitó újdonság Norah Jones nagylemeze a bronzérmes pozícióban. Magyarországon a Kalapács együttes albuma, a Poklok és Mennyek között érkezett meg a rangsor első helyére.

Puha József

2012. 05. 17. 8:30

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/19 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/19