Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/20

Listamustra - Listamustra 2012/20

Idén eddig két zeneszámnak sikerült az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is felérnie a slágerlista csúcsára. Katy Perry dala, a Part of Me mindkét ország rangsorát egy-egy hétig uralta. Gotye és Kimbra világslágere, a Somebody That I Used to Know a brit listát öt hétig vezette, az amerikain pedig ötödik hete tanyázik az élen. Németországban is az első helyig jutott, ott is öt hétig uralta a mezőnyt.

A héten kis híján a harmadik szerzemény is elérte a bravúrt. A fun. New York-i indie-pop trió és Janelle Monáe kansasi énekesnő felvétele, az amerikai listát hat hétig vezető We Are Young a brit piacon kevesebb mint ezer példánnyal maradt alul a listát második hete uraló Rita Ora és Tinie Tempah dalával, az R.I.P. cíművel szemben – az utóbbiból május 13. és május 19. között 57 434 példány kelt el a szigetországban.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Gotye featuring Kimbra: Somebody That I Used to Know
Egyesült Királyság – Rita Ora featuring Tinie Tempah: R.I.P.
Németország – Alex Clare: Too Close
Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

Tehetségkutatósok zuhanása
Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján egy helyet javítva a tizedikre jött fel a Train áprilisban megjelent California 37 című hatodik stúdiólemezének első slágere, a Drive By. A San Franciscó-i rockzenekarnak ez a harmadik TOP 10-es zeneszáma. A 2001-es Drops of Jupiter (Tell Me) cíművel az ötödik, a 2009-es Hey, Soul Sister cíművel a harmadik helyig jutott. A brit élmezőnyben két új belépő található. A hetedik pozícióban a The Saturdays felvétele, a 30 Days nyitott. Ez az öttagú londoni lánycsapat 11. dala, amely bekerült a tízes mezőnybe. A Just Can’t Get Enough és a Forever Is Over címűekkel szerepelt a legmagasabban, a második helyen. A kilencedik pozícióban D’banj nigériai énekes felvétele, az Oliver Twist debütált. Németországban a várakozásnak megfelelően a Deutschland sucht den Superstar kilencedik sorozatában diadalmaskodó Luca Hänni a múlt héten az első helyen kezdő Don’t Think About Me című dallal lekerült a csúcsról, a harmadik helyre csúszott. A jövő héten bizonyára még nagyobbat esik. A tehetségkutató tévéműsor nagydöntőjében legyőzött Daniele Negroni ugyanezzel a zeneszámmal már a második héten zuhanórepülésbe kezdett: a negyedikről a 39. helyre hátrált. Az élre a két héttel ezelőtti listavezető, a londoni Alex Clare tért vissza a Too Close című slágerével, amely összességében harmadik hete vezet. A magyar Single listát ötödik hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen uralja. A hazai rádióállomások második hete a Train felvételét, a Drive By címűt sugározzák a legtöbbet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Carrie Underwood: Blown Away
Egyesült Királyság – Keane: Strangeland
Németország – Die Toten Hosen: Ballast der Republik
Magyarország – Colorstar: Flow

A megunhatatlan nagylemez
Az angol Adele albuma, a 21 az USA-ban tavaly február 22-én került forgalomba. Még május 7. és május 13. között is valamivel több mint százezret értékesítettek belőle az amerikai piacon, ezzel az eladási lista negyedik helyéről az ezüstérmes pozícióba jött fel. A rangsor csúcsán nincs változás, második hete az American Idol negyedik, 2005-ös sorozatának győztese, Carrie Underwood negyedik stúdiólemeze, a Blown Away a legkelendőbb. A TOP 10-ben két újdonságra lelünk. A hatodik helyre a Silversun Pickups Los Angeles-i rockegyüttes harmadik stúdióalbuma, a Neck of the Woods, a kilencedikre Tank wisconsini r&b-énekes ötödik stúdiólemeze, a This Is How I Feel iratkozott fel. Az Egyesült Királyságban sincs változás az élen, második hete a Keane kelet-sussexi rockzenekar negyedik stúdióalbuma a legnépszerűbb. A Strangeland 19 982 példánnyal szerezte meg az első helyet, amely listavezető korongtól 2012 második legrosszabb teljesítménye. A brit élmezőnyben három új belépő található. A második helyre a Tenacious D Los Angeles-i rockduó harmadik stúdiólemeze, a Rize of the Fenix, az ötödikre Ren Harvieu manchesteri énekesnő első stúdióalbuma, a Through the Night, a tizedikre a Shirley Manson énekesnő vezette Garbage wisconsini rockegyüttes ötödik stúdiólemeze, a Not Your Kind of People érkezett meg. Németországban a Die Toten Hosen düsseldorfi punk-rock zenekar albuma, a Ballast der Republik nyitott az eladási lista csúcsán. A Keane nagylemeze az ötödik pozícióban startol. Magyarországon az első helyen a Colorstar albuma, a Flow, a harmadikon Frenk CD-je, a Minden ellen debütált.

Puha József

2012. 05. 22. 6:10

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/20 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/20