Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/21

Listamustra - Listamustra 2012/21

Adam Lambert első, For Your Entertainment című stúdiólemeze az Amerikai Egyesült Államokban 2009. november 23-án került forgalomba. 198 ezer példányt értékesítettek belőle a megjelenés hetében az amerikai piacon. Ekkora mennyiséggel az év jelentős részében elfoglalható az eladási lista első helye, de novemberben és főleg decemberben nem nagyon – az album a rangsor bronzérmes pozíciójába érkezett meg.

Az 1982. január 29-én Indianapolisban született énekes második stúdiólemeze, a Trespassing a kiadás hetében, május 15. és május 20. között 78 ezer példányban fogyott az USA-ban, és a lista csúcsán debütált. Lambert az American Idol nyolcadik, 2009-es sorozatában vált ismertté, a második helyen végzett Kris Allen mögött. Ő a tehetségkutató tévéműsor hetedik döntőse, aki megszerezte az amerikai albumeladási rangsor első helyét – korábban Kelly Clarkson, Clay Aiken, Ruben Studdard, Chris Daughtry (a Duaghtry nevű együttesével), Carrie Underwood és Scotty McCreery ért el hasonló bravúrt. Adam tavaly novemberben az MTV Europe Music Awardson Brian May-jel és Roger Taylorral lépett fel, a legendás Queen három slágeréből készült egyveleggel. Nyáron Lengyelországban, Oroszországban és az Egyesült Királyságban is velük koncertezik. A Trespassing című nagylemez – némi meglepetésre – a magyar albumeladási listán is az élen nyitott.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Gotye featuring Kimbra: Somebody That I Used to Know
Egyesült Királyság – fun. featuring Janelle Monáe: We Are Young
Németország – Die Toten Hosen: Tage wie diese
Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

A harmadiknak is sikerült!

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát hatodik hete Gotye, Belgiumban született, kétéves korától az ausztrál Melbourne-ben élő énekes és Kimbra új-zélandi énekesnő uralja a Somebody That I Used to Know című világslágerrel, amely a brit és a német listán öt-öt hétig vezetett. A páros ezzel utolérte 2012 eddigi legtovább vezető dalát az USA-ban – hat hétig a fun. és Janelle Monáe felvétele, a We Are Young trónolt. A New York-i indie-pop trió és a kansasi énekesnő az Egyesült Királyságban a héten foglalta el a rangsor legmagasabb fokát. Idén ők a harmadikak a sorban – Katy Perry (Part of Me), valamint Gotye és Kimbra mögött –, akik az amerikai és a brit listán is feljutottak a csúcsra. A brit élmezőnyben két új belépő szerepel. Észak-Amerikában április 24-én jelent meg a The Wanted öttagú, négy angol és egy ír énekes alkotta fiúcsapat öt európai slágerét és két új szerzeményt, a Satellite és a Chasing the Sun címűeket felvonultató EP-je. Az utóbbi a brit lista ezüstérmes pozíciójában kezdett. Paloma Faith londoni énekes-színésznő hétfőn kiadott Fall to Grace című második stúdiólemezének előhírnöke, a Picking Up the Pieces a hetedik helyre iratkozott fel. Németországban a Die Toten Hosen düsseldorfi punk-rock zenekar dala, a Tage wie diese a negyedik helyről előlépve foglalta el az elsőt. A magyar Single listát hatodik hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen uralja. A hazai rádióállomások műsoraiban harmadik hete a Train San Franciscó-i pop-rock együttes slágere, a Drive By a legtöbbször felcsendülő zeneszám.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Adam Lambert: Trespassing
Egyesült Királyság – Emeli Sandé: Our Version of Events
Németország – Die Toten Hosen: Ballast der Republik
Magyarország – Adam Lambert: Trespassing

Öt új belépő a brit TOP 10-ben

Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében Adam Lambert korongja mellett további három újdonság található. A Jack Black és Kyle Glass alkotta Tenacious D Los Angeles-i rockduó harmadik stúdiólemeze, a Rize of the Fenix a negyedik, egy másik duó, a Victoria Legrand és Alex Scally alkotta, elmondásuk szerint dream popot játszó, baltimore-i Beach House negyedik stúdióalbuma, a Bloom a hetedik helyre érkezett meg. A Glee című tévéfilmsorozat újabb nagylemeze, a Glee: The Music, The Graduation Album a nyolcadik pozícióban nyitott. Az Egyesült Királyságban a skót Emeli Sandé első nagylemeze, az Our Version of Events a legkelendőbb. Az élmezőnyben öt új belépőre lelünk, az első három amerikaiaké. Joe Bonamassa New York-i blues-rock zenész 11. stúdióalbuma, a Driving Towards the Daylight a második, John Mayer connecticuti pop-rock énekes ötödik stúdiólemeze, a Born and Raised a negyedik, a fun. New York-i indie-pop trió második stúdióalbuma, a Some Nights a hetedik, a walesi Tom Jones nagylemeze, a Spirit in the Room a nyolcadik, a The Enemy angol rockzenekar harmadik stúdióalbuma, a Streets in the Sky a kilencedik helyen debütált. Németországban második hete a Die Toten Hosen nagylemezéből, a Ballast der Republik címűből adják el a legtöbbet. A washingtoni Gossip rockegyüttes ötödik stúdióalbuma, az A Joyful Noise a második, a Tenacious D nagylemeze az ötödik, a Stanfour német pop-rock zenekar harmadik stúdióalbuma, az October Sky a kilencedik helyre iratkozott fel.

Puha József

2012. 05. 31. 9:45

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/21 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/21