Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Nyár előtti eseménydömping

Tehetségkutató tévéműsorok - Nyár előtti eseménydömping

Ha egy könnyűzenész a nyarat választja a kirándulásra, akkor biztosan nincs az élmezőny közelében sem. A nyár ugyanis a zenészek legfontosabb évszaka. A pihenés kizárva. Ilyenkor van a legtöbb koncert az egyre szaporodó falunapoknak, ilyen-olyan rendezvényeknek, fesztiváloknak köszönhetően.

A könnyű zenészeknek a nyár az igazi szezon. A helyzet ugyan nem túl rózsás, a piac telített, főleg a tehetségkutató tévéműsorok miatt, amelyek futószalagon gyártják a tiszavirág-életű sztárocskákat. Magyarországon a fellépések számát illetően a hatodik Megasztár és a negyedik Csillag születik szereplői bizonyára az élmezőnyben végeznek.

Tehetségkutató tévéműsorok - Nyár előtti eseménydömping

A magyar zenei életet figyelemmel kísérők naptárában a szezon előtt négy fontos esemény szerepelt. Ebből három már véget ért: május 25-én befejeződött a Megasztár, szombaton a Csillag születik, szintén szombaton gazdára találtak a BRAVO OTTO-díjak. A negyedik, a VIVA Comet június 14-én csúcsosodik ki. Aztán tényleg jöhet a forró nyár!

Megasztár, Csillag születik

A Megasztár hatodik sorozatának végeredménye előre borítékolható volt. Az 1996-os születésű Radics Gigi kiemelkedett a gyenge, szürke döntős mezőnyből. A tehetség önmagában édeskevés, s ezek a többé-kevésbé jó hangú, de előadói értékekkel nem rendelkező fiatalok a zeneiparban csak ideig-óráig fognak érvényesülni. Ha egyáltalán érvényesülnek. A tévéműsor az utóbbi években nem adott kiemelkedő tehetségű előadót. (Azt még nem tudni, Gigi beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.) A negyedik sorozatot megnyert Király Viktor második stúdiólemeze ugyan kiváló, de túlságosan igényes a magyar piacra, világviszonylatban pedig az énekesnek még annyi babér sem terem, mint odahaza. Az ötödik szériában diadalmaskodott, nagyváradi Tolvai Renáta napjai a zeneiparban meg vannak számlálva. Ő az élő példa arra, hogy a jó hang nem elég. Már az első, Ékszer című stúdióalbumával sem tudott komolyabb sikert elérni.

A szintén erdélyi, kézdivásárhelyi ifj. László Attilának, a Csillag születik harmadik sorozata győztesének még rosszabbul alakul a pályafutása. Mire tavasszal kiadta az Ezer szív együtt dobban című stúdiólemezét, már újabb tehetségkutatósok hódítottak, rá nem sok fény vetült, s a CD megbukott. A zenei életben nyilván jóval sikeresebb lesz a szombati győztes, Mészáros János Elek. A diadala meglepő, Szirota Jennifernél is jobban megmozgatta a szavazókat. A népdal, az opera felülkerekedett a popon.

BRAVO OTTO, VIVA Comet

A két júniusi zenei díjkiosztó a tinédzsereket, fiatalokat célozza meg. Arról már nem vagyok meggyőződve, hogy lázba is hozza őket, pedig elvileg az volna a feladatuk. Az utóbbi években látszólag háttérbe szorult BRAVO zenei szaklap magyar szerkesztősége szombaton huszadik alkalommal adta át a BRAVO OTTO-díjakat. A Westend City Center Millennium Tetőteraszán rendezték a gálát. A jelöltekre ezúttal is a közönség szavazhatott. A fontosabb kategóriák győztesei: Az év női előadója Tóth Gabi, Az év férfi előadója SP, Az év felfedezettje az Apollo23. Az utóbbinak ehhez semmit sem kellett letennie az asztalra, pontosabban elég volt az X-Faktorban nyújtott teljesítménye (vagy a szépfiús imázs?). A trió első, I Run to You című dala a napokban debütált.

A másik díjkiosztó, a VIVA Comet nagyobb jelentőségű. Az elismeréseket június 14-én tizenkettedszer adják át a Papp László Budapest Sportarénában. A gálának nemzetközi fellépője is lesz, az Egyesült Királyság egyik vezető énekesnője, Pixie Lott. Az átlátszó üveggömböt ezúttal is A legjobb férfi előadó, A legjobb női előadó, A legjobb új előadó, A legjobb együttes és A legjobb videoklip kategóriákban osztják ki – az első négyben a közönség, az utolsóban a szakmai zsűri döntése alapján. A hatodik elismerést, A magyar könnyűzenéért-életműdíjat idén az Anima Sound System kapja – ez szintén szakmai döntés. (Új Szó)

Puha József

2012. 06. 05. 4:18

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

További Tehetségkutató tévéműsorok cikkek

További friss zenei hírek »

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Nyár előtti eseménydömping cikk képei
Tehetségkutató tévéműsorok - Nyár előtti eseménydömpingTehetségkutató tévéműsorok - Nyár előtti eseménydömping