Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/22

Listamustra - Listamustra 2012/22

A Take That 1996. február 13-án jelentette be megszűnését. A szakmabeliek úgy gondolták, hogy az énekesek közül – beleértve a csapatból 1995 júliusában távozott Robbie Williamst is – Gary Barlow viszi a legtöbbre. Eleinte szépen alakult a karrierje. 1996 júliusában a Forever Love, 1997 májusában a Love Won’t Wait című szerzeménnyel vezette egy-egy hétig a brit listát. Az 1997 májusában megjelent Open Road című első szólólemeze is listavezető volt a szigetországban.

A második, az 1999 októberében kiadott Twelve Months, Eleven Days viszont hatalmasat bukott – a brit eladási rangsorban a 35. hely volt a csúcspozíciója. Gary utána évekig a háttérbe szorulva dolgozott, elsősorban dalszerzőként, szólóelőadóként nem is próbálkozott. A Take That 2005-ös visszatérése óta ismét fényesen ragyog a csillaga. Az újonnan megalakított The Commonwealth Band nevű zenekarral készült, mindössze hat zeneszámot felvonultató harmadik szólóalbuma, a Sing a héten a brit eladási lista élén debütált – 40 020 példányt értékesítettek belőle Európa legfontosabb zenei piacán. Az Andrew Lloyd Webberrel II. Erzsébet tiszteletére írt, a dalok brit rangsorában a 11. helyen nyitó címadó felvétel két változatban szerepel rajta. A szerzemény a jövő héten minden bizonnyal listavezető lesz az Egyesült Királyságban.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Gotye featuring Kimbra: Somebody That I Used to Know
Egyesült Királyság – Rudimental featuring John Newman: Feel the Love
Németország – Die Toten Hosen: Tage wie diese
Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

A briteknek bejön Loreen száma

Változatlan az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának csúcsa: hetedik hete Gotye és Kimbra világslágere, a Somebody That I Used to Know uralja a mezőnyt. A hetek óta számottevő mozgolódás nélküli TOP 10 tizedik helyén kezdett a május 23-án véget ért American Idol tehetségkutató tévéműsor 11. sorozatának győztese, az 1990-es georgiai születésű Phillip Phillips a Home című szerzeménnyel – a jövő héten bizonyára máris nagyot zuhan. A brit élmezőnyben két új belépőt találunk: a négytagú, Piers Agget, Kesi Dryden, Amir Amor és DJ Locksmith alkotta londoni Rudimental felvétele, a John Newmannel készült Feel the Love az első, a szintén négytagú Lawson angol pop-rock együttes bemutatkozó, When She Was Mine című zeneszáma a negyedik helyre érkezett meg. A 85. helyről a harmadikra lépett az idei Eurovíziós Dalfesztiválon diadalmaskodó Euphoria című szerzemény, amelynek Loreen svéd énekesnő az előadója. A versenyben a maximális, tizenkét pontot kapta a britektől. Németországban második hete a Die Toten Hosen felvétele, a Tage wie diese vezet. A magyar Single listát hetedik hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen uralja. A hazai rádióállomások a kanadai Carly Rae Jepsen slágerét, a Call Me Maybe címűt sugározzák a legtöbbet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – John Mayer: Born and Raised
Egyesült Királyság – Gary Barlow & The Commonwealth Band: Sing
Németország – Die Toten Hosen: Ballast der Republik
Magyarország – Benkő László: Másik világ

Újdonságdömping a brit rangsorban

John Mayer ötödik, Born and Raised című stúdióalbuma – a várakozásnak megfelelően – elfoglalta az amerikai eladási lista élét, a megjelenés hetében 219 ezer fogyott belőle az amerikai piacon. Ez az 1977-es connecticuti születésű pop-rock énekes harmadik listavezetője. Korábban a 2003-as Heavier Things és a 2009-es Battle Studies című CD-kkel járta meg a legmagasabb pozíciót. Érdekesség, hogy a 2006-os Continuum című koronggal csak a második helyen debütált, pedig 300 186 példány kelt el belőle az első héten. Az amerikai tízes mezőnyben további három újdonság szerepel. A negyedik helyre Slash második szólólemeze, az Apocalyptic Love iratkozott fel, amelyet Myles Kennedy énekes-gitárossal és a The Conspirators zenekarral készített. A hetedik pozícióban a MercyMe keresztény rockot játszó texasi együttes hetedik stúdióalbuma, a The Hurt & The Healer, a nyolcadikban Sara Bareilles kaliforniai énekesnő öt dalt tartalmazó Once Upon Another Time című EP-je nyitott. Az Egyesült Királyság rangsorának első öt helyén új belépők találhatók. Gary Barlow nagylemeze mögé Paloma Faith londoni énekes-színésznő második stúdióalbuma, a Fall to Grace, a harmadik helyre a pakisztáni, islamabadi születésű Rumer énekesnő második stúdiólemeze, a Boys Don’t Cry, a negyedikre a New York-i Scissor Sisters negyedik stúdióalbuma, a Magic Hour, az ötödikre Russell Watson angol tenor korongja, az Anthems – Music to Inspire a Nation érkezett meg. A TOP 10-ben még egy újdonság szerepel, a Sigur Rós izlandi zenekar Valtari című hatodik stúdiólemeze a nyolcadik helyen. Németországban harmadik hete a Die Toten Hosen albumából, a Ballast der Republik címűből értékesítik a legtöbbet. A Deutschland sucht den Superstar kilencedik sorozatában diadalmaskodó Luca Hänni nagylemeze, a My Name Is Luca a második helyen kezdett. Idehaza az omegás Benkő László albuma, a Másik világ a legnépszerűbb nagylemez.

Puha József

2012. 06. 09. 10:48

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/22 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/22