Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/23

Listamustra - Listamustra 2012/23

A barbadosi Rihanna már az első dalával, a 2005-ös Pon de Replay cíművel megjárta az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának tízes mezőnyét. A héten a 22. zeneszámával jutott be a TOP 10-be – a Where Have You Been a 11. helyről a kilencedikre lépett. Rihanna az énekesnők amerikai örökranglistájának ötödik helyén szerepel. Whitney Houston (23 élmezőnybeli felvétele van), Mariah Carey (27), Janet Jackson (28) és Madonna (38) található előtte.

Érdekes mód az e heti brit listák kapcsán nem Gary Barlow dupla sikere a vezető hír, hanem az, hogy kiszorult a tízes mezőnyből Adele második stúdiólemeze, a 21 – a tizedikről a 12. pozícióba hátrált. Hetvenegy hétig tanyázott a TOP 10-ben, a brit piacon eddig 4 millió 340 ezer példányt értékesítettek belőle.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Gotye featuring Kimbra: Somebody That I Used to Know
Egyesült Királyság – Gary Barlow & The Commonwealth Band: Sing
Németország – Loreen: Euphoria
Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

A németeknek is bejön az Euphoria

Nincs változás az amerikai lista csúcsán, nyolcadik hete Gotye és Kimbra felvétele, 2012 eddigi legnagyobb világslágere, a Somebody That I Used to Know uralja a mezőnyt. Ahogy jósoltuk, a május 23-án véget ért American Idol tehetségkutató tévéműsor 11. sorozatának győztese, az 1990-es georgiai születésű Phillip Phillips nagyot esett a múlt héten a tizedik helyen nyitó Home című zeneszámmal, a 41. helyen találjuk. A másik előrejelzésünk is beigazolódott. A brit rangsorban Gary Barlow és a The Commonwealth Band dala, a Sing került az élre a 11. helyről. Andrew Lloyd Webber és Gary Barlow szerzeménye II. Erzsébet tiszteletére, koronázási gyémánt jubileumára készült, az ünnepségen is felcsendült. A felvételből június 3. és június 9. között 142 470 példány fogyott a szigetországban, ez az idei legjobb heti eredmény. A brit élmezőnyben három új belépő szerepel. A második helyen Flo Rida zeneszáma, a Whistle debütált, amely a floridai rapper Észak-Amerikában július 3-án megjelenő negyedik, Wild Ones című stúdióalbumának újabb beharangozója. Az ötödik helyet a dallasi Usher dala, a Scream, a hatodikat DJ Fresh Dizzee Rascallal készített felvétele, a The Power szerezte meg. DJ Freshnek, a drum and bass és dubstep legsikeresebb angol zenészének előző két slágere, a Sian Evansszel készült Louder és a Rita Orával készült Hot Right Now vezette a listát – az utóbbi eddig 2012-ben az egy hét alatt legjobban teljesítő zeneszám volt, 127 998 példány kelt el belőle a kiadás hetében az Egyesült Királyságban. Az Eurovíziós Dalfesztivál győztesére, az Euphoria című szerzeményre a brit listán a 13. pozícióban lelünk, tíz helyet rontott. A svéd Loreen zeneszáma Németországban rajt-cél győzelmet aratott. A fesztiválon a németeket képviselő, nyolcadik helyen végzett felvétel, a Standing Still – Roman Lob az előadója – a 39. helyről a 11. pozícióba jött fel. A magyar Single listát nyolcadik hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen uralja. A hazai rádióállomások műsoraiban ismét a San Franciscó-i Train slágere, a Drive By a legtöbbet sugárzott dal, összességében negyedik hete. A múlt héten a kanadai Carly Rae Jepsen zeneszáma, a Call Me Maybe állt a rádiós rangsor csúcsán.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – John Mayer: Born and Raised
Egyesült Királyság – Gary Barlow & The Commonwealth Band: Sing
Németország – Die Toten Hosen: Ballast der Republik
Magyarország – The Syndicate: File Under Zawinul

Gary Barlow újabb győzelme

Az Amerikai Egyesült Államokban második hete a connecticuti John Mayer ötödik, Born and Raised című stúdióalbuma a legkelendőbb hanghordozó – május 28. és június 3. között 65 ezer példányt értékesítettek belőle. A brit tízes mezőnyt elhagyó Adele-nagylemez, a 21 az USA piacán a második helyen tanyázik. A bronzérmes pozícióban található a legmagasabban kezdő újdonság, az orosz származású Regina Spektor hatodik, What We Saw from the Cheap Seats című stúdióalbuma. Az Edward Sharpe and the Magnetic Zeros Los Angeles-i rockzenekar második stúdiólemeze, a Here az ötödik, a Sigur Rós izlandi rockegyüttes hatodik stúdióalbuma, a Valtari a hetedik helyen kezdett. Az Egyesült Királyságban második hete Gary Barlow nagylemeze, a Sing a legnépszerűbb – június 3. és június 9. között 75 538 példány fogyott belőle. A 13. helyről a másodikra jött fel napjaink vezető angol szólóelőadója, a halifaxi Ed Sheeran az első, + című stúdióalbumával. A Bee Gees slágergyűjteménye, a Number Ones a negyedik legsikeresebb kiadvány, a szomorú apropó, Robin Gibb halála kapcsán. Paul Simon 1986-os nagylemeze, a Graceland a tizedik helyre jött vissza. Németországban negyedik hete a Die Toten Hosen düsseldorfi punk-rock zenekar albuma, a Ballast der Republik vezet. A Deutschland sucht den Superstar kilencedik sorozatában diadalmaskodó Luca Hänni nagylemeze, a My Name Is Luca a múlt héten az ezüstérmes pozícióba iratkozott fel. A héten a tehetségkutató tévéműsor második helyezettje, Daniele Negroni érkezett meg a második helyre a Crazy című albumával. Magyarországon a The Syndicate együttes File Under Zawinul című CD-je áll az eladási lista élén.

Puha József

2012. 06. 13. 9:07

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/23 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/23