Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/24

Listamustra - Listamustra 2012/24

Hihetetlen! Adele Észak-Amerikában 2011. február 22-én megjelent 21 című második stúdiólemeze visszatért az amerikai albumeladási lista csúcsára, miután június 4. és június 10. között 75 ezer példányt értékesítettek belőle. Összességében 24. hete vezet. A tottenhami születésű énekesnő ezzel beérte a Prince főszereplésével játszott, 1984-es Purple Rain című film a Popherceg és a The Revolution együttese által készített zenéjét, valamint az 1977-es Saturday Night Fever című film nagylemezét – ezek huszonnégy-huszonnégy hétig tanyáztak az élen.

A Billboard 200 lista történetében öt album található Adele előtt a vezetések számát illetően, ezek már dobogósak. Az örökranglista bronzérmes pozíciójában három, egyenként harmincegy hétig trónoló nagylemez: Harry Belafonte 1956-os Calypso című korongja, az 1958-as South Pacific című film albuma és a Fleetwood Mac 1977-es Rumours című nagylemeze szerepel. Michael Jackson 1982-es albuma, a Thriller harminchét hétig tanyázott vezető pozícióban. Az örökranglista csúcsán az 1961-ben bemutatott West Side Story című filmmusical korongjára lelünk, amely ötvennégy hétig volt a legnépszerűbb hanghordozó. Adele nagylemeze 68. hete található az amerikai eladási listán, a hetedik helynél lejjebb még nem járt. Már 9 millió 340 ezer példány fogyott belőle az Amerikai Egyesült Államokban. A mostani listavezetéshez nagyban hozzájárult az NBC tévécsatornán június 3-án nagy sikerrel vetített Adele – Live in London című műsor.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe
Egyesült Királyság – Cheryl: Call My Name
Németország – Loreen: Euphoria
Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

A negyedik világsláger

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján trónfosztott lett 2012 eddigi legnagyobb világslágere. Gotye és Kimbra a Somebody That I Used to Know című szerzeménnyel nyolc hétig állt a rangsor élén. A duótól a kanadai Carly Rae Jepsen vette át a vezetést a Call Me Maybe című zeneszámmal, amely a brit listán négy hétig trónolt. Az 1985. november 21-én született énekesnő a Canadian Idol zenei tehetségkutató tévéműsor ötödik, 2007-es sorozatában tűnt fel, a harmadik helyen végzett. A Call Me Maybe a februárban kiadott, hat felvételt felvonultató Curiosity című EP-jéről származik. A dal sikeréhez nagyban hozzájárul a videoklipje, amelyben az énekesnő a szomszéd fiúval szemezget (Holden Nowell népszerű modell alakítja), akiről a klip végén – hősnőnk csodálkozása közepette – érdekes dolog derül ki… Gotye és Kimbra, valamint Carly Rae Jepsen zeneszáma mellett eddig további két világsláger született az idén. A fun. New York-i indie-pop trió és Janelle Monáe kansasi énekesnő We Are Young című felvétele az USA-ban hat, az Egyesült Királyságban egy hétig uralta a mezőnyt. Katy Perry a Grammy Awardson bemutatott Part of Me című dala az amerikai és a brit listát is egy-egy hétig vezette. A Call Me Maybe Carly Rae Jepsen első nemzetközi felvétele. Legutóbb 2010 januárjában Ke$ha ért fel az amerikai lista csúcsára az első szólódalával, a kilenc hétig vezető Tik Tok cíművel. A Los Angeles-i énekesnőt megelőzően 2009 januárjában és februárjában a New York-i Lady Gaga uralta a mezőnyt három hétig az első zeneszámával, a Colby O’Donisszal készült Just Dance cíművel. Az amerikai rangsor 19. helyéről a kilencedikre lépett Katy Perry újdonsága, a Wide Awake, amely a kaliforniai énekesnő 2010 augusztusában megjelent Teenage Dream című harmadik stúdióalbuma márciusban forgalomba került The Complete Confection című változatának második slágere, az említett Part of Me után. Az Egyesült Királyság tízes mezőnyében mindössze egy új belépő szerepel: Cheryl – korábban Cheryl Cole – odahaza hétfőn kiadott A Million Lights című harmadik szólólemezének beharangozója, a Call My Name az első helyen debütált. 152 001 példányt értékesítettek belőle, ez az idei legjobb kezdés. A Girls Aloud lánycsapatban megismert angol énekesnő szólóban a Fight for This Love és a Promise This című szerzeményekkel már megjárta a brit lista élét. Négy helyet javítva a negyedikre jött fel a Coldplay és Rihanna felvétele, a Princess of China. Németországban második hete az idei Eurovíziós Dalfesztivál győztese, a svéd Loreen zeneszáma, az Euphoria vezet. A huszadik helyről a tizedikre ugrott a Linkin Park újdonsága, a Burn It Down, amely a kaliforniai zenekar Németországban pénteken megjelenő Living Things című ötödik stúdióalbumáról származik. A magyar Single listát kilencedik hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen uralja. A hazai rádióállomások összességében ötödik hete a San Franciscó-i Train popegyüttes Drive By című slágerét sugározzák a legtöbbet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Adele: 21
Egyesült Királyság – Gary Barlow & The Commonwealth Band: Sing
Németország – Die Toten Hosen: Ballast der Republik
Magyarország – Benkő László: Másik világ

Hat újdonság az USA élmezőnyében

Az Amerikai Egyesült Államok albumeladási listájának második helyén Alan Jackson georgiai countryzenész Thirty Miles West című 17. stúdiólemeze, a harmadikon a megalakulásának ötvenedik évfordulóját ünneplő, kaliforniai The Beach Boys 29. stúdióalbuma, a That’s Why God Made the Radio, a negyediken a kanadai Neil Young és Crazy Horse zenekarának Americana című 34. stúdiólemeze, az ötödiken a Big K.R.I.T. Mississippi állambeli rapper, producer első stúdióalbuma, a Live from the Underground nyitott. A nyolcadik helyre Curren$y New Orleans-i rapper nyolcadik stúdiólemeze, a The Stoned Immaculate, a tizedikre Brandi Carlile washingtoni country-folk énekesnő negyedik stúdióalbuma, a Bear Creek iratkozott fel. Az Egyesült Királyságban harmadik hete Gary Barlow és a The Commonwealth Band együttes Sing című nagylemeze a legnépszerűbb. A brit TOP 10-ben két új belépő található. Az ezüstérmes pozícióba Amy Macdonald skót énekesnő harmadik stúdióalbuma, a Life in a Beautiful Light, a bronzérmesbe, a dallasi születésű Usher hetedik stúdiólemeze, a Looking 4 Myself érkezett meg. Visszatért a listára, a kilencedik helyre az angol Fleetwood Mac 1992-es 25 Years – The Chain című gyűjteménye. A zenekarban megfordult Bob Welch június 7-én öngyilkosságot követett el, ennek kapcsán nőtt meg a kereslet a kiadvány iránt. Németországban ötödik hete a Die Toten Hosen albuma, a Ballast der Republik a legkelendőbb hanghordozó. Idehaza az omegás Benkő László szólólemeze, a Másik világ vezet. Két hete is a csúcson állt, a múlt héten viszont még a negyvenes mezőnyből is kiszorult. A második helyen az East CD-je, a Csepel felett az ég… kezdett, amely egy 1981-ben rögzített koncertkiadvány. A harmadikon a Mystery Gang albuma, a Megőrülök érted… debütált.

Puha József

2012. 06. 19. 21:20

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/24 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/24