Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/25

Listamustra - Listamustra 2012/25

Ed Sheeran napjaink legsikeresebb férfi zenésze az Egyesült Királyságban. A tavaly szeptemberben kiadott + című első stúdiólemezéből már több mint 1 millió 200 ezret értékesítettek a szigetországban. A pimaszul fiatal, 1991. február 17-én született halifaxi énekes albuma Észak-Amerikában – meglepetésre – csak június 12-én került forgalomba. Az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában is az ötödik helyen debütált.

Az USA-ban 42 ezer példány fogyott a hanghordozóból a megjelenés hetében, ennek hetvenkilenc százalékát digitális formátumban adták el. Az amerikai rangsorban a brit férfi előadók közül első stúdiólemezzel (a 2006-os The Eraser cíművel) legutóbb a radioheades Thom Yorke kezdett magasabban, az ezüstérmes pozícióban.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe
Egyesült Királyság – Maroon 5 featuring Wiz Khalifa: Payphone
Németország – Die Toten Hosen: Tage wie diese
Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

Tökéletes albumfelvezetés

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján második hete a kanadai Carly Rae Jepsen vezet a Call Me Maybe című világslágerével. A harmadik helyen találjuk az észak-dakotai Wiz Khalifa rapperrel kiegészülő Maroon 5 felvételét, a Payphone címűt (a második hely az eddigi csúcspozíciója), amely a brit rangsorban a héten rajt-cél győzelmet aratott. Az Adam Levine vezette Los Angeles-i pop-rock zenekarnak ez az első listavezetője a szigetországban. A szerzemény az együttes a brit piacon tegnap, Észak-Amerikában ma kiadott Overexposed című negyedik stúdiólemezét harangozta be. A Maroon 5 a legutóbbi slágerét, a Moves Like Jaggert Christina Aguilerával készítette – ez hét hétig tanyázott a brit lista ezüstérmes pozíciójában. A Makes Me Wonder című dala is a második helyig jutott 2007-ben. A brit lista tízes mezőnyében még egy új belépő szerepel: a negyedik helyre iratkozott fel a Stooshe a Black Heart című zeneszámmal. A londoni lánytrió előző, Love Me című felvétele az ötödik helyig jutott, a Gym Class Heroes-rapper, Travie McCoy működik közre benne. Németországban két hét után trónfosztott lett az idei Eurovíziós Dalfesztiválon diadalmaskodó Euphoria című zeneszám, a svéd Loreen az előadója. A három és négy héttel ezelőtti első helyezett, a Die Toten Hosen felvétele, a Tage wie diese tért vissza a csúcsra. A Maroon 5 és Wiz Khalifa slágere tizenegy helyet javítva a negyedik pozícióban található. A magyar Single listát tizedik hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen uralja. A hazai rádióállomások Carly Rae Jepsen dalát sugározzák a legtöbbet – a Call Me Maybe egyszer már vezette a rádiós rangsort, három héttel ezelőtt.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Usher: Looking 4 Myself
Egyesült Királyság – Justin Bieber: Believe
Németország – Amy Macdonald: Life in a Beautiful Light
Magyarország – Majka, Curtis, BLR: Belehalok

Usher felemás sikere

Usher hetedik, Looking 4 Myself című stúdióalbumából 27 ezer példányt értékesítettek a megjelenés hetében az Egyesült Királyságban, ezzel a múlt héten a harmadik helyet szerezte meg. Az Amerikai Egyesült Államokban a várakozásnak megfelelően az élen nyitott, de a vártnál kevesebb, 128 ezer fogyott belőle az első héten. A dallasi énekes 2010-es Raymond v. Raymond című nagylemeze 329 ezer, a 2008-as Here I Stand 433 ezer, a 2004-es Confessions 1,1 millió példányban kelt el a kiadás hetében az USA-ban. A Looking 4 Myself Németországban a nyolcadik helyre érkezett meg. Az amerikai TOP 10-ben további négy újdonság szerepel. A második helyen az 1968-ban alakult Rush kanadai rockzenekar huszadik, Clockwork Angels című stúdióalbuma, a negyediken Josh Turner dél-karolinai countryzenész ötödik, Punching Bag című stúdiólemeze, az ötödiken a fent említett Ed Sheeran albuma, a tizediken Waka Flocka Flame georgiai rapper második, Triple F Life: Fans, Friends & Family című stúdiólemeze debütált. A brit piacon a kanadai Justin Bieber iratkozott fel az első helyre a Believe című harmadik stúdióalbumával, amelyből 38.115 példányt vásároltak június 18. és június 23. között. Nagyjából háromezer példánnyal fogyott kevesebb Cheryl – korábban Cheryl Cole – harmadik, A Million Lights című stúdiólemezéből, amely a második helyen startol. A Girls Aloud lánycsapatban ismertté vált angol énekesnő előző szólóalbumai, a 2009-es 3 Words és a 2010-es Messy Little Raindrops a csúcson kezdtek. Németországban új belépőként Amy Macdonald skót énekesnő harmadik, Life in a Beautiful Light című stúdiólemeze szerezte meg az első helyet. Idehaza is újdonság található az eladási lista élén: Majka, Curtis és BLR CD-je, a Belehalok.

Puha József

2012. 06. 26. 7:38

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/25 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/25