Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/26

Listamustra - Listamustra 2012/26

Az embert próbáló hőség ellenére nincs uborkaszezon a zeneiparban. Az Egyesült Királyságban a kislemezlista történetének ezerkétszázadik első helyezettje foglalta el a csúcsot. Az amerikai albumeladási rangsor élére természetesen a kanadai tinisztár, Justin Bieber iratkozott fel a harmadik, Believe című stúdiólemezével, és 2012 legjobb debütálását hajtotta végre. Az albumból 374 ezer példányt értékesítettek az amerikai piacon a megjelenés hetében, június 19. és június 24. között.

Az idei rekordot eddig Madonna tartotta, akinek MDNA című stúdiólemezéből 359 ezer fogyott az első héten. A kiadás hetében legutóbb Drake kanadai rapper adott el többet, mint Bieber, tavaly novemberben a Take Care című második stúdióalbumából 631 ezret. De nem ez az elmúlt hónapok legjobb teljesítménye. Adele az USA-ban tavaly február 22-én forgalomba került 21 című második nagylemezéből idén február 13. és február 19. között, a Grammy Awardsot követő héten (a gálán az angol énekesnő mind a hat nevezését díjra váltotta) 730 ezret vásároltak. Az 1994. március 1-jén született Justin Bieber szeptember 29. és január 26. között negyvennyolc koncertet magában foglaló észak-amerikai turnén vesz részt.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe
Egyesült Királyság – will.i.am featuring Eva Simons: This Is Love
Németország – Die Toten Hosen: Tage wie diese
Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

Lassan beérő sláger
Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának trónján harmadik hete a kanadai Carly Rae Jepsen csücsül a Call Me Maybe című világslágerével. Hat helyet előrelépve a hatodik pozícióban találjuk Ellie Goulding zeneszámát, a Lights címűt, amely a rangsor ötvennégy éves történetének 13. a tízes mezőnybe leglassabban megérkező felvétele – a listán tartózkodás 27. hetében került be az élmezőnybe. Az 1986. december 30-án Herefordban született énekesnő első helyezést ért el a BBC Sound of 2010 szavazáson, a zeneipari szakemberek úgy gondolták, ő lesz az év nagy felfedezettje. Ellie többé-kevésbé beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Odahaza eddig két szerzeménnyel szerepelt a TOP 10-ben, a Starry Eyed és a Your Song címűekkel. A Lights a brit listán csak a 49. helyig jutott. Az amerikai tízes mezőnyben még egy új belépőt találunk: egy helyezést javítva a tizediken tanyázik Usher a Scream című dallal, amely a Looking 4 Myself című hetedik stúdióalbumának második slágeresélyes felvétele. Az első, a Climax a dallasi születésű énekes számára nem túl előkelő 17. helyig tornázta fel magát. Egy következő zeneszámmal is szerepel a rangsorban, az 56. helyen a Rick Ross-szal készült Lemme See cíművel. Az Egyesült Királyságban will.i.am érkezett meg a lista csúcsára a holland Eva Simonsszal előadott This Is Love című szerzeménnyel. Ez a rangsor történetének ezerkétszázadik vezetője. A dal a Los Angeles-i hiphopzenész – aki egyébként a The Black Eyed Peas frontembere – többször elhalasztott, a jelenlegi állás szerint szeptember végén megjelenő #willpower című negyedik szólólemezének második előhírnöke. Az elsőnek, a Jennifer Lopezzel és Mick Jaggerrel készült T.H.E. (The Hardest Ever) címűnek a szigetországban a harmadik hely volt a csúcspozíciója. Szintén többszöri halasztás után hétfőn került a brit boltokba Chris Brown ötödik, Fortune című stúdióalbuma. Ennek első beharangozója, a Turn Up the Music a virginiai énekes pályafutásának első brit listavezetője. A Don’t Wake Me Up című felvétele a héten a harmadik helyen kezdett. A 12. helyről a tizedikre lépett a kaliforniai Katy Perry dala, a Wide Awake, amely az amerikai listán a negyedik pozícióban található. Németországban összességében negyedik hete a Die Toten Hosen zeneszáma, a Tage wie diese vezet. A Linkin Park felvétele, a Burn It Down a kilencedik helyről az ezüstérmes pozícióba jött fel. A magyar Single listát 11. hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen uralja. A hazai rádióállomások a Maroon 5 és Wiz Khalifa slágerét, a Payphone címűt sugározzák a legtöbbet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Justin Bieber: Believe
Egyesült Királyság – Linkin Park: Living Things
Németország – Die Toten Hosen: Ballast der Republik
Magyarország – Majka, Curtis, BLR: Belehalok

A Linkin Park újabb sikere
Az Amerikai Egyesült Államok élmezőnyében Justin Bieber első helyen nyitó albuma mellett további három újdonság szerepel. A második pozícióba Kenny Chesney Tennessee állambeli countryzenész 15., Welcome to the Fishbowl című stúdiólemeze, a harmadikba Fiona Apple New York-i énekesnő negyedik, The Idler Wheel Is Wiser Than the Driver of the Screw and Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do című stúdióalbuma, a negyedikbe a The Smashing Pumpkins chicagói rockzenekar kilencedik stúdiólemeze, az Oceania iratkozott fel. A jövő héten a Linkin Park ötödik, Living Things című stúdióalbuma debütál az első helyen, amelyből az Egyesült Királyságban 41 526 példányt értékesítettek a kiadás hetében, június 25. és június 30. között, s ezzel elfoglalta a lista csúcsát. A kaliforniai rockegyüttesnek ez a harmadik listavezető nagylemeze a szigetországban, korábban a 2003-as Meteora és a 2007-es Minutes to Midnight címűekkel uralta a mezőnyt. A második helyen az ugyancsak kaliforniai Maroon 5 kezdett a negyedik, Overexposed című stúdióalbumával – valamivel több mint háromezer példánnyal fogyott kevesebb belőle, mint a Linkin Park korongjából. A TOP 10-ben még egy újdonság található, Flo Rida floridai rapper Wild Ones című negyedik stúdiólemeze a nyolcadik pozícióban. Németországban visszatért az eladási rangsor élére a Die Toten Hosen düsseldorfi punk-rock zenekar albuma, a Ballast der Republik, amely egy hét megszakítással hatodik hete vezet. Justin Bieber nagylemeze a harmadik helyet szerezte meg. A kanadai sztár albumát idehaza is jegyzik, a 27. helyen startol. Nálunk második hete Majka, Curtis és BLR CD-je, a Belehalok a legkelendőbb kiadvány.

Puha József

2012. 07. 05. 7:37

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/26 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/26