Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/27

Listamustra - Listamustra 2012/27

A Linkin Park az ötödik, Living Things című stúdiólemezével a múlt héten a brit albumeladási lista csúcsán debütált, a héten – a várakozásnak megfelelően – az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban és idehaza is a rangsor élén kezdett. Az amerikai piacon 223 ezer példányt értékesítettek belőle.

A hattagú, kaliforniai, Agoura Hills-i rockzenekar már az ötödik nagylemezével szerezte meg az első helyet az USA-ban. Korábban a 2003-as Meteora, a 2004-es, Jay-Z-vel készített Collision Course, a 2007-es Minutes to Midnight és a 2010-es A Thousand Suns címűekkel járta meg a legmagasabb pozíciót. Az új évezredben több listavezető albummal senki sem rendelkezik. Az amerikai eladási lista második helyén is újdonság található: az ugyancsak kaliforniai, Los Angeles-i Maroon 5 negyedik, Overexposed című stúdiólemeze, amelyből nagyjából ezer példánnyal fogyott kevesebb, mint a Linkin Park albumából. Ez a legkisebb különbség 2011 vége óta, amikor kevesebb mint ezer példány döntött az első helyen szereplő kanadai Michael Bublé ünnepi, Christmas című korongja és másodikat megszerző, szintén kanadai Nickelback rockegyüttes nagylemeze, a Here and Now között.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe
Egyesült Királyság – Maroon 5 featuring Wiz Khalifa: Payphone
Németország – Die Toten Hosen: Tage wie diese
Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

Dalpiaci uborkaszezon

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának tízes mezőnyében kilenc szerzemény megőrizte a múlt heti helyezését. Negyedik hete a kanadai Carly Rae Jepsen uralja a mezőnyt a Call Me Maybe című világslágerrel. Az egyetlen változás a kilencedik pozícióban történt, David Guetta három helyet előrelépő, Sia ausztrál énekesnővel készült Titanium című dala található itt. A 45. életévében járó francia lemezlovas-producer tavaly augusztusban kiadott Nothing but the Beat című ötödik stúdióalbumáról ez a harmadik TOP 10-es felvétel az USA-ban a Without You (featuring Usher) és a Turn Me On (featuring Nicki Minaj) után – mindkettő a negyedik helyig jutott. Az Egyesült Királyságban a 34. helyen lelünk a legmagasabban nyitó újdonságra, a Blur szerzeményére, az Under the Westway címűre, amelyet már február 19-től ismerhet a közönség. Az angol zenekar két tagja, Damon Albarn énekes és Graham Coxon gitáros (a zenésztársak, Alex James basszusgitáros és Dave Rowntree dobos nélkül) a War Child alapítvány jótékonysági estjén tartott minikoncertjén mutatta be. A brit lista csúcsára a két héttel ezelőtti első helyezett, a Los Angeles-i Maroon 5 az észak-dakotai rapperrel, Wiz Khalifával készült dala, a Payphone tért vissza, és második hete vezet. Németországban két hét megszakítással ötödik hete a Die Toten Hosen düsseldorfi punk-rock együttes felvétele, a Tage wie diese az első. A múlt héten a kilencedik helyről a másodikra ugró Linkin Park-zeneszám, a Burn It Down megőrizte pozícióját. Nyilván részben azért nem tudta megszerezni az első helyet, mert időközben megjelent a Living Things című nagylemez, és a közönség a szerzemény helyett azt részesítette előnyben. A zenekar egyébként ilyen magasan még sosem járt, korábban három felvétellel – a Jay-Z-vel készített Numb/Encore, valamint a What I’ve Done és a New Divide címűekkel – szerepelt a negyedik helyen. Idehaza a Single listát 12. hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen uralja. A rádióállomásaink műsoraiban második hete a Maroon 5 és Wiz Khalifa slágere, a Payphone a legtöbbet sugárzott dal.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Linkin Park: Living Things
Egyesült Királyság – Chris Brown: Fortune
Németország – Linkin Park: Living Things
Magyarország – Linkin Park: Living Things

A Linkin Park hete

Az Amerikai Egyesült Államok albumeladási listájának élmezőnyében a Linkin Park és a Maroon 5 újdonsága mellett további két új belépőt találunk. A negyedik helyre a Rick Ross floridai rapper által alapított Maybach Music Group lemezkiadó Self Made 2 című válogatásalbuma, az ötödikre R. Kelly chicagói r&b-énekes 11. stúdiólemeze, a Write Me Back iratkozott fel. Az Egyesült Királyságban – akárcsak a múlt héten – olyan korong szerezte meg az első helyet, amely a jövő héten az USA-ban is az élen debütál: Chris Brown ötödik, Fortune című stúdióalbuma kezdett a legmagasabb pozícióban, miután a kiadás hetében 29 980 példányt értékesítettek belőle. Ez a virginiai énekes pályafutásának első listavezető CD-je a szigetországban. A brit rangsorban a következő újdonság a 26. pozícióban szerepel: az 1958-as születésű, New Jersey-i Mary Chapin Carpenter stúdiólemeze, az Ashes and Roses – az amerikai listán a 72. helyig jutott. A német tízes mezőnyben a Linkin Park albuma mellett további két új belépőre lelünk: a Maroon 5 nagylemeze a negyedik, a The Offspring kaliforniai punk-rock együttes kilencedik stúdióalbuma, a Days Go By az ötödik helyre érkezett meg – az utóbbi odahaza a 12. pozícióban startol. Nálunk a Linkin Park mellett a Budapest Ragtime Band CD-je, a Caravan található újdonságként a TOP 10-ben, a tizedik helyen. A Maroon 5 nagylemeze a 32. pozícióban nyitott.

Puha József

2012. 07. 11. 7:30

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/27 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/27