Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

R.I.P Jon Lord!

Deep Purple - R.I.P Jon Lord!

Hétfőn, hetvenegy éves korában elhunyt Jon Lord, a legendás brit orgonista, a Deep Purple alapító tagja. Lordnál egy éve diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot. Rajongóit hivatalos oldalán keresztül többször nyugtatgatta: jól van, sőt aktívan dolgozik új projektjén. Elhatározta: újra lemezre rögzíti klasszikus szerzeményét, a Concerto For Group&Orchestra versenyművet. A betegség tragikus gyorsasággal végzett vele.

Jon Douglas Lord rock és a komolyzene ötvözésével, a Hammond-orgona játékával szerzett hírnevet. Az ő nevéhez fűződik az első olyan koncert, melyet rock és klasszikus zenekar együtt adott: 1969-ben a Deep Purple együtt játszott a Királyi Szimfónikusokkal, a londoni Royal Albert Hallban. Ez a mestermű a Concerto For Group&Orchestra. Virtuóz szólói okán sokan Lord of the Hammond (a Hammond ura) néven emlegetik.

Deep Purple - R.I.P Jon Lord!

Sokak számára neve összeforrt a Deep Purple munkásságával, hiszen 1968-ban alapítója volt a bandának. Jon Lord világszerte összesen több mint 100 millió lemezt adott el, társszerzője volt a zenekar egyik legnagyobb slágerének, a Smoke on the Water című dalnak. A Deep Purple 1976-os felbomlása után a Whitesnake zenekarban játszott, Ian Paice dobos és Dave Coverdale énekes társaságában, majd szólókarrierbe kezdett. A nyolcvanas évek közepén részt vett a Deep Purple újraegyesítésében és egészen 2002-ig alkotott a társakkal, majd egészségi okokra hivatkozva bejelentette: befejezi a zenélést a Deep Purple-ben. Az elmúlt években életét a komolyzenének szentelte. Halálhírét a család jelentette be tegnap Lord hivatalos weboldalán, egy szűkszavú közleményben: "Jon passed from Darkness to Light".

2012. 07. 17. 10:59

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

R.I.P Jon Lord! cikk képei
Deep Purple - R.I.P Jon Lord!Deep Purple - R.I.P Jon Lord!