Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/28

Listamustra - Listamustra 2012/28

Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyébe egy újdonság, Chris Brown a csúcson debütáló Fortune című nagylemeze mellett négy, újdonságnak korántsem nevezhető hanghordozó tért vissza. Nem véletlenül persze. Az Amazon internetes zeneáruház július 4-én 99 dollárcentért (nagyjából 81 eurócentért) kínált digitális verzióban több albumot, amit sok ezren ki is használtak.

Katy Perry 2010 augusztusában megjelent Teenage Dream című harmadik stúdiólemezét július 2. és július 8. között nyolcvanezren szerezték be, aminek köszönhetően a 21. helyről az ezüstérmes pozícióba jött fel. A keresletnövekedéshez az amerikai mozikban július 5-től vetített Katy Perry: Part of Me című dokumentum-koncertfilm is hozzájárult. Gotye albuma, a Making Mirrors a 31. helyről a hatodikra, a fun. nagylemeze, a Some Nights a 23. helyről a hetedikre, a The Black Keys albuma, az El Camino az 55. helyről a tizedikre lépett. Az angol Adele 72. hete a listán szereplő 21 című második stúdiólemezét a kilencedik pozícióban találjuk, ez az eddigi legrosszabb helyezése. Nemcsak 2011-ben, hanem 2012 első felében is ez volt a legkelendőbb album az Amerikai Egyesült Államokban – tavaly 5 millió 824 ezer, az év első hat hónapjában 3,7 millió példányt értékesítettek belőle.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe
Egyesült Királyság – Florence + the Machine: Spectrum (Say My Name)
Németország – Lykke Li: I Follow Rivers
Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

Remixeknek köszönhető siker
Túl sok izgalmat a héten sem tartogat az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának élmezőnye. Az első helyen ötödik hete a kanadai Carly Rae Jepsen tanyázik a Call Me Maybe című világslágerrel. Továbbra is araszol felfelé, igaz, csigaléptekkel az angol Ellie Goulding felvétele, a Lights – ezúttal egy helyezést javítva az ötödiken szerepel. Az ötös mezőnybe a rangsorban tartózkodás 29. hetében érkezett meg, amely a leglassúbb út 2000 óta, amikor a Lonestar nashville-i countryzenekar dala, az Amazed harminc hét után került be az ötös mezőnybe. Az Egyesült Királyságban a múlt héten a 104. helyen kezdett a Florence + the Machine zeneszáma, a Spectrum – július 5-ig csak a Florence Welch vezette londoni együttes tavaly október végén kiadott Ceremonials című második stúdiólemezén szereplő változatban volt beszerezhető. Időközben forgalomba került a szerzemény négy remixváltozata Spectrum (Say My Name) címmel, és főleg a Calvin Harris által készítettnek köszönhetően a rangsor élére ugrott. A következő újdonságot a 17. helyen találjuk, az indianapolisi születésű Adam Lambert Never Close Our Eyes című felvételét. Németországban a hetedik helyről az elsőre lépett Lykke Li svéd énekesnő az I Follow Rivers című dallal. A TOP 10 egyetlen új jelzésű zeneszáma a Counting Crows második helyen nyitó You Can’t Count on Me című felvétele, amely korántsem újdonság, a kaliforniai rockzenekar 2008-as Saturday Nights & Sunday Mornings című ötödik stúdióalbumáról származik. Idehaza a Single listát 13. hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen uralja, a rádióállomások pedig harmadik hete a Maroon 5 Wiz Khalifával készült Payphone című slágerét sugározzák a legtöbbet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Chris Brown: Fortune
Egyesült Királyság – Newton Faulkner: Write It On Your Skin
Németország – Linkin Park: Living Things
Magyarország – Linkin Park: Living Things

Négy újdonság a brit tízes mezőnyben
Az Amerikai Egyesült Államokban Chris Brown az első helyre feliratkozó Fortune című ötödik stúdióalbumából 135 ezer kelt el a megjelenés hetében. A virginiai énekesnek odahaza ez a második listavezető nagylemeze – tavalyi, F.A.M.E. című korongja is a csúcson debütált, abból dupla annyi, 270 ezer fogyott az első héten. A brit élmezőnyben négy újdonság szerepel. Az élen Newton Faulkner angol, reigate-idalszerző-énekes harmadik stúdióalbuma, a Write It On Your Skin, a második helyen Frank Ocean New Orleans-i dalszerző-énekes első stúdiólemeze, a Channel Orange, a negyediken Lianne La Havas londoni folk-soul énekesnő első stúdióalbuma, az Is Your Love Big Enough?, a kilencediken a The View skót indie-rock együttes negyedik stúdiólemeze, a Cheeky for a Reason startol. Németországban és nálunk megőrizte vezető pozícióját a kaliforniai Linkin Park a múlt héten a csúcson kezdő Living Things című ötödik stúdióalbuma. A német tízes mezőnyben egy újdonság található, az angol és amerikai zenészek alkotta Blackmore’s Night folkzenekar nyolcadik helyre megérkező A Knight In York című koncertlemeze, amely nálunk a 36. helyen indít. A magyar negyvenes mezőnyben további három új belépő szerepel: Urbán Orsolya albuma, a Mindig játék a 19. helyen, a négy angol és egy ír énekes alkotta One Direction kiadványa, az Up All Night: The Live Tour a 23. helyen és az Anti Fitness Club nagylemeze, a Metamorphosis a 26. helyen.

Puha József

2012. 07. 19. 4:30

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/28 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/28