Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/29

Listamustra - Listamustra 2012/29

A megunhatatlan Adele ismét rekordot döntött! Mostantól ő az egy nagylemezzel az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében legtovább szereplő énekesnő. Az Amerikai Egyesült Államokban tavaly február 22-én kiadott 21 című második stúdiólemeze 73. hete tanyázik a rangsor élmezőnyében. Az angol sztár Alanis Morissette rekordját adta át a múltnak.

A kanadai énekesnő az 1995-ös Jagged Little Pill című harmadik stúdióalbumával megszakítás nélkül hetvenkét hétig volt a tízes mezőnyben. A 21 a héten a nyolcadik helyen található, a múlt héten foglalta el eddigi legrosszabb pozícióját, a kilencedik helyet. Az Egyesült Királyságban közel huszonkét év után tért vissza a nagylemezek eladási listájának csúcsára Elton John – legutóbb az 1990 októberében megjelent The Very Best of Elton John című válogatásalbummal uralta a mezőnyt. Igaz, a mostani listavezetés nagyrészt a Nick Littlemore és Peter Mayes alkotta Pnau érdeme, az ausztrál tánczenei duó a Good Morning to the Night című kiadványon Elton 1970 és 1976 közötti nyolc dalát remixelte. A nagylemezek forgalma a szigetországban jócskán visszaesett. A múlt héten az első helyezettből, Newton Faulkner a héten a 11. pozícióba hátráló Write It On Your Skin című albumából 16 647 példányt, az e heti listavezetőből 14 342 példányt értékesítettek – ezek 2012 harmadik és második legrosszabb teljesítményei. Május egyik hetében Emeli Sandé skót énekesnő Our Version of Events című nagylemeze 13 430 példánnyal vezetett.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe
Egyesült Királyság – Florence + the Machine: Spectrum (Say My Name)
Németország – Lykke Li: I Follow Rivers
Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

Újabb brazil világsztárjelölt
Egyik rangsorban sincs trónfosztás. Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját hatodik hete a kanadai Carly Rae Jepsen uralja a Call Me Maybe című világslágerrel. Berobbant a hetekig különösebb változás nélküli amerikai dallista élmezőnyébe P!nk. Az anyasági szabadságról visszatért, 33. életévében járó pennsylvaniai énekesnő Észak-Amerikában szeptember 18-án rukkol elő a The Truth About Love című hatodik stúdióalbumával, amelynek beharangozója, a Blow Me (One Last Kiss) című szerzemény a listán tartózkodás második hetében az 58. helyről a kilencedikre jött fel. Az Egyesült Királyságban második hete a Florence + the Machine zeneszámának, a Spectrum címűnek Spectrum (Say My Name) című remixváltozata vezet. A felvétel eredetije a Florence Welch vezette londoni zenekar tavaly októberben kiadott második, Ceremonials című stúdiólemezén szerepel – az albumból a brit piacon már több mint 800 ezret adtak el. A legmagasabban kezdő újdonság a hazai The X Factor tavalyi, nyolcadik sorozatában megismert Misha B. manchesteri dalszerző-énekesnő 11. helyre feliratkozó Home Run című szerzeménye. Németországban szintén második hete Lykke Li svéd énekesnő a listavezető az I Follow Rivers című zeneszámmal. Michel Teló után újabb brazil énekes próbálja meghódítani Európát – Gusttavo Lima a Balada (Tchê tcherere tchê tchê) című dallal a német rangsorban a 11. pozícióból az ötödikbe lépett. A magyar Single listát 14. hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen uralja. A hazai rádióállomások negyedik hete a Maroon 5 Los Angeles-i együttes és Wiz Khalifa észak-dakotai rapper Payphone című slágerét sugározzák a legtöbbet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Zac Brown Band: Uncaged
Egyesült Királyság – Elton John vs Pnau: Good Morning to the Night
Németország – Cro: Raop
Magyarország – Linkin Park: Living Things

CD-n alig fogyott az ezüstérmes újdonság
Az Amerikai Egyesült Államok albumeladási listájának tízes mezőnyében két új belépőre lelünk. Az első helyen a Zac Brown Band stúdiólemeze, az Uncaged nyitott, amelyből 234 ezer példány kelt el az amerikai piacon a megjelenés hetében. A georgiai countryzenekar az előző, 2010 szeptemberében forgalomba került You Get What You Give című stúdióalbumával is az élre érkezett meg, 153 ezer példánnyal. A második újdonság az ezüstérmes pozícióban található Frank Ocean, New Orleans-i születésű énekes első stúdiólemeze, a Channel Orange – ebből 131 ezer példányt értékesítettek. Mindössze háromezer fogyott belőle CD-n, a többit letölthető formátumban vették meg. Szólóban először szerepel a brit TOP 10-ben Nas. A New York-i rapper a tizedik, Life Is Good című stúdióalbumával a nyolcadik helyen debütált. Németországban Cro hazai rapper Raop című stúdiólemeze iratkozott fel a rangsor csúcsára. Nálunk harmadik hete a kaliforniai Linkin Park ötödik stúdióalbuma, a Living Things a legkelendőbb hanghordozó. A negyvenes mezőnyben két újdonság található: a tizediken a Cherokee együttes CD-je az Egy lapra téve, a 37. helyen a Rock of Ages című film zenei lemeze kezdett.

Puha József

2012. 07. 25. 5:40

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/29 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/29