Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/30

Listamustra - Listamustra 2012/30

Carly Rae Jepsen hetedik hete uralja az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját a Call Me Maybe című slágerrel. A kanadai sztár ezzel az Amerikai Egyesült Államokban az Interscope Records leghosszabban vezető énekesnője lett. Lady Gaga rekordját adta át a múltnak – a New York-i születésű világsztár a Born This Way című dallal tavaly hat hétig, február 26-tól április 8-ig trónolt.

A lemezcég rekordere a The Black Eyed Peas. A Los Angeles-i hiphopkvartett az I Gotta Feeling című szerzeménnyel 2009-ben tizennégy hétig, július 11-től október 16-ig tanyázott a csúcson.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe
Egyesült Királyság – Florence + the Machine: Spectrum (Say My Name)
Németország – Lykke Li: I Follow Rivers
Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

Visszatérés, elhúzódó szünet után
Több mint nyolc év szünetet követően visszatért az amerikai rangsorba, annak 34. helyére a No Doubt a Settle Down című újdonsággal. A kaliforniai zenekar Észak-Amerikában szeptember 25-én rukkol elő új stúdióalbummal, közel tizenegy év után, Push and Shove címmel – a felvétel ezt harangozza be. Az Egyesült Királyságban harmadik hete a Florence + the Machine vezet a Spectrum című dalának Spectrum (Say My Name) című remixével. A szerzemény a Florence Welch vezette londoni együttes ötödik listás zeneszáma a tavaly október végén kiadott Ceremonials című második stúdiólemezéről. A korábbiak nem kerültek be az élmezőnybe: a What the Water Gave Me a 24., a Shake It Out a 12., a No Light, No Light az ötvenedik, a Never Let Me Go a 82. helyig jutott. A brit TOP 10-ben két új belépő található. A negyedik helyen Conor Maynard kezdett a Vegas Girl című felvétellel. A brightoni énekesnek ez a második slágere, az első, a Can’t Say No áprilisban az ezüstérmes pozícióig vitte. A hatodik helyre a Karmin massachusettsi duó iratkozott fel a Brokenhearted című dallal, amelynek odahaza a 16. pozíció volt a legjobb helyezése. Németországban harmadik hete Lykke Li svéd énekesnő uralja a mezőnyt az I Follow Rivers című szerzeménnyel. A 14. helyről a hatodikra lépett Asaf Avidan izraeli folkénekes One Day / Reckoning Song című felvételének Wankelmut Remixe. A magyar Single listát 15. hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen vezeti. A hazai rádióállomások ötödik hete a Maroon 5 Los Angeles-i pop-rock zenekar Wiz Khalifa észak-dakotai rapperrel készült Payphone című slágerét sugározzák a legtöbbet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Nas: Life Is Good
Egyesült Királyság – Plan B: Ill Manors
Németország – Cro: Raop
Magyarország – Kocsis Tibor: Irány az élet!

Megszűnt a hazai DVD-rangsor
A múlt héten a brit albumeladási lista nyolcadik helyére érkezett meg Nas a Life Is Good című tizedik stúdiólemezével. Pályafutása során szólóban először szerepelt a tízes mezőnyben. A 39. életévében járó New York-i rapper odahaza természetesen jóval nagyobb sikerekkel büszkélkedhet. Az 1996-os It Was Written, az 1997-es The Firm: The Album (az általa vezetett, 1996 és 1998 között működött The Firm együttes korongja), az 1999-es I Am…, a 2006-os Hip Hop Is Dead és a 2008-as Untitled című listavezető nagylemezei után az újjal is elfoglalta a rangsor élét – a megjelenés hetében 149 ezer példányt értékesítettek belőle. Az amerikai élmezőnyben további két újdonságra lelünk: a Kidz Bop 22. része – amelyen korunk slágerei gyermekek előadásában hallhatók – a harmadik, A sötét lovag – Felemelkedés (The Dark Knight Rises) című film zenei albuma a nyolcadik helyen debütált. A hatodik pozícióba tért vissza Phil Collins slágerválogatása, a …Hits, amely összességében 104. hete tanyázik a listán, mostani helyezése egyben a csúcspozíciója is. Az Egyesült Királyságban Plan B nyitott az eladási rangsor élén az Ill Manors című nagylemezével, amely az általa írt és rendezett, június 6-án bemutatott azonos című film zenei albuma. A TOP 10-ben további három új belépőt találunk. Az ezüstérmes pozícióban a The Gaslight Anthem New Jersey-i rockzenekar negyedik stúdiólemeze, a Handwritten startol. A negyedik helyre Jennifer Lopez New York-i énekesnő slágergyűjteménye, a Dance Again… the Hits, a hatodikra Joss Stone doveri énekesnő hatodik stúdióalbuma, a The Soul Sessions Vol. 2 iratkozott fel. A múlt heti listavezető, Elton John és a Pnau ausztrál duó nagylemeze, a Good Morning to the Night a tizedik helyre hátrált.

Németországban második hete Cro hazai rapper Raop című albuma a legkelendőbb. Idehaza az X-Faktor második sorozatának győztese, Kocsis Tibor kezdett a lista csúcsán az Irány az élet! című első stúdiólemezével. A negyvenes mezőnyben még egy újdonság szerepel, a sereghajtó a Budapest Bár a Tánc – Koncertszínház című DVD-vel. Ezeknek a kiadványoknak korábban külön listájuk volt. A piaci környezethez és a nemzetközi gyakorlathoz igazodva a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége újításhoz folyamodott. A kiskereskedelmi hanghordozó-eladásokat tükröző slágerlisták a boltoktól kapott fogyási adatok összeadásával készülnek. Közel nyolc éven, pontosan négyszáz héten keresztül külön rangsora volt a zenei DVD-knek. Mivel azonban már egyre kevésbé választható szét a két terméktípus piaca, sok esetben ugyanaz a zenei és képanyag kapható CD+DVD vagy DVD+CD formátumban is, ezért az év 27. hététől a MAHASZ is ugyanazon a listán szerepelteti a CD-ket és a DVD-ket. Ha egy anyag mindkét formátumban külön jelenik meg, az értékesítési példányszám összeadódik.

Puha József

2012. 08. 02. 8:02

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/30 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/30