Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Indul a 20. Sziget!

Sziget - Indul a 20. Sziget!

Az idén a monstre fesztivál eddigi történelmében megszámláltunk több mint 67 országból érkező, mindösszesen 5 833 000 látogatót, 1150 nemzetközi előadót és 2300 hazai fellépőt. ... és a jubileumi Szigetre várható, a kezdetektől számított 6 milliomodik látogató, aki még bármelyikünk lehet...

Bónusz track: Magyar Dal Napja a mínusz 2-ik napon
A magyar dal ünnepével indul az ünnepi Sziget. A Fesztivál mínusz 2-ik napján, azaz augusztus 5-én egy egész napos zenei fieszta zengi be a Hajógyári-szigetet, ahol a hazai zenei élet színe-java, legendás előadók, korunk pop-rock ikonjai hozzák el legnagyobb slágereiket. Elhangzanak majd az elmúlt évtizedek legnagyobb, legfontosabb, leginkább szerethető szerzeményei. Azért, hogy a jubileumi Sziget nyitóprogramján valóban mindenki felhőtlenül ünnepelhessen, a szervezők egy igencsak kedvezményes, 4900 forintos belépőjegy árat határoztak meg erre a napra.

Nulla és Mínusz egy – Csíkos, Ákos, metálos napok
Már nem újdonság, hogy vadonatúj feldolgozásain alapuló Daloskönyvével lép fel a Csík zenekar a jubileumi Sziget mínusz 1-ik napján, augusztus 6-án. A majd’ három órás megakoncerten a magyar beat- és rocktörténelem olyan legendáival közösen adják elő feldolgozásaikat, mint Szörényi Levente, Bródy János, Presser Gábor, Földes László és Kovács Kati – de természetesen a Csík-koncertekről szinte „elmaradhatatlan” Kiss Tibor, Lovasi András és Ferenczi György is színpadra lép. Azért, hogy ez az ünnepi koncert mindenki számára elérhetővé váljon, a Sziget szervezői erre a napra szintén egy kedvezményes, 6900 forintos jegyárat vezetnek be. Az „ottalvós” bérletet váltóknak pedig ez a koncert ajándék.

Bár az önálló szabadtéri Rock-Metál Nagyszínpad a költségcsökkentés sűrűjében elvérzett, a műfaj rajongói nem maradnak kielégítetlenül. Túl azon, hogy számos helyszínen zúz majd keményebb csapat, a nulladik napon egy egész napos, úgynevezett Metál Nap várja a rajongókat. A délután 2-kor kezdődő és 11-ig hegesztő monstre bulin a műfaj nemzetközi sztárjaival találkozhatnak a rockerek. A Hammerfall, a Dimmu Borgir, a Lacuna Coil, az Ignite és a Moonspell egyetlen napba belesűrítve csalogatják a Szigetre a metálosokat, akik hasonlóan Ákos rajongóihoz, 7900 forintért csápolhatnak kedvenceik koncertjein.

Újdonságok, változások
Az biztos, hogy idén a rutinos szigeteseknek is újra kell tanulni majd a Sziget térképet, hiszen számos helyszín költözik új helyre, nagyon sok minden átalakul, megújul, néhány programhelyszín – a költségvetés szorításában – megszűnik, de közben új helyszínek is megjelennek a kínálatban, s lesz olyan színpad is, ami átadja a helyét másnak, viszont programkínálata felbukkan egy másik helyszín új programsávjában. Egy dolog, ami állandó: a Sziget programjainak sokszínűségét tekintve még mindig a legváltozatosabb fesztivál lesz Európában.

Nagyobb lesz...
...az Arena, és immár két új sávot is befogad, történetesen a korábbi Európa Színpad programsávjait.

Új helyszín...
... a Szigeten a Holland Meets Hungary, ami a régi Afro-Latin Színpad & Világfalu helyén lesz látható és az olasz kemping csücskénél üti fel a fejét a szintén idén debütáló Mambo Színpad.

Megújul ...
... az összművészeti helyszín. A 20. fesztivál apropóján izgalmas újításokkal és a Sziget legemblematikusabb sajátosságának, a multikulturalitás szem előtt tartásával kap új dimenziót a korábbi MR2 Magyar Nagyszínpad területe. Itt terül el 2012-ben az új összművészeti helyszín, az új nevén KultúrZóna, és találnak új otthonra egymást erősítve a különböző művészeti ágak.

Látványos elemek...
... is tarkítják, színesítik a jubileumi Sziget arculatát. „Talán a legjelentősebb fejlődés, ami reményeink szerint a Sziget nemzetközi versenyképességét is tovább erősíti, hogy jelentős összegeket fordítunk a rendezvény helyszíneinek a dekorációjára és az általános vizuális megjelenésére” – állítja Gerendai. Így a közösségi tereken felbukkanó installációk, speciális térvilágítások, a programhelyszínek külső és belső dekorálása, jelentősen feldobják majd a 2012-es Sziget képi világát.

Ilyen látványos elem lesz például...
... a Nagyszínpaddal szemben felállított óriáskerék, azaz a Sziget Eye. A hatalmas, 42 méter magas kerék egyszerre 180 embernek ad helyet. A kerék középső felülete pedig gigantikus (500 négyzetméteres) vetítővászonként is funkcionál majd sötétedés után.
... a Nagyszínpad mögé költözött A38 Színpad. A megújult helyszín egy csodálatos, eddig még itthon sehol nem látott sátorépítménybe költözik. A Sziget legnagyobb sátra 4.050 m2-en fogadja be a változatos programokat.
... a Luminárium: Három év kihagyás után, idén 8. alkalommal látogat egy újabb Luminárium Magyarországra. Mindenki, aki járt benne, az tudja, aki nem, az első látásra elhiszi: az élmény, amit a Luminárium bejárása okoz, megéri a fél-egy óra sorban állást. A 800 m2-en elterülő lufi labirintus, színes buborékok, alagutak, termek hálózata. Látványbarlang. Bebarangolása heveny vizuális élményt okozhat.

Sziget történelem képekben...
... a rég és közelmúlt Sziget képeit vonultatja fel a Nagyszínpad mögötti réten felállított 12 hirdetőoszlop, melyeken több mint 100 fotográfia idézi a Sziget elmúlt 19 évét. Ugyanígy – ha nem is ennyire látványosan – de tartalmas történelmi visszatekintéssel lesz jelen a Szigeten a nemrég megjelent Sziget könyv – a Kossuth kiadó gondozásában – és egy vadiúj fotóalbum – angol nyelvű Sziget-, és kultúrtörténeti magyarázattal – az elmúlt 19 év válogatott fotóillusztrációival.

YouTube-on is jön a Sziget...
A jubileumi, huszadik Sziget idén először a világ legnagyobb „Nagyszínpadán” lép fel. A fesztivált a YouTube – a világ legnagyobb videomegosztó oldala – élőben fogja közvetíteni. Válogatott programját így az egész világon követni lehet majd az interneten keresztül – akár mobiltelefonról is – a Sziget hivatalos YouTube csatornáján. Ez az első rendezvény, amelyet a YouTube élőben közvetít Magyarországról. Az élő közvetítés a Sziget első napján, augusztus 8-án indul a youtube.com/szigetofficial oldalon. A Nagyszínpad, az OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad és az A38 Színpad műsorából összeállított élő közvetítés a fesztivál végéig minden nap délután 3 órától késő éjszakáig lesz látható. A közvetítést ismétlik, hogy fesztiválról a más időzónákban élők se maradjanak le. A koncertek legjobb pillanatai pedig a fesztivál után még további 3 hónapig megtekinthetőek lesznek annak YouTube csatornáján.

Biztonság, egészség
A Szigeten 400 fős egészségügyi szolgálat látja el feladatát, köztük az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 fős motoros- és 110 fős gyalogos járőr, ápolók és betegkísérők valamint 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 2 mentőkocsi. (Ez egy közepes magyar város egészségügyi intézményi személyzetének, a mentőszolgálat pedig egy nagyobb magyar város mentőközpontjának felel meg). A Szigeten lesz természetesen gyógyszertár is, azonban a szervezők kérik, hogy azok a szigetlátogatók, akik betegségük okán folyamatosan gyógyszert szednek, hozzák magukkal saját gyógyszerüket, melynek tárolását, igény esetén az egészségügyi bázison megoldják.

Az idei Szigeten a rendőrökön túl 1.300 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalomirányító segíti a rendfenntartást. Idén is érkeznek angol, francia, német és holland rendőrök.

2012. 08. 04. 20:21

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Indul a 20. Sziget! cikk képei
Sziget - Indul a 20. Sziget!