Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/32

Listamustra - Listamustra 2012/32

Három héttel ezelőtt először szerepelt szólóban a brit albumeladási lista élmezőnyében Nas – a Life Is Good című tizedik stúdiólemezével a nyolcadik helyre iratkozott fel, most a 99. pozícióban található. A 39. életévében járó New York-i rapper a szóban forgó albummal a következő héten az amerikai rangsor csúcsán kezdett, ez a hatodik hazai listavezetője. Ezúttal egy másik amerikai rapper, Rick Ross szerepelt hasonló forgatókönyv szerint.

A múlt héten a brit lista nyolcadik helyén debütált a God Forgives, I Don’t című ötödik stúdiólemezével (a héten a 46. helyre hátrált), ami nagy fegyvertény, hiszen az első három albumát nem is jegyezték a rangsorban, a negyedikkel pedig csak a 169. helyig jutott. A 37. életévében járó floridai rapper újdonságából az Amerikai Egyesült Államokban július 31. és augusztus 5. között 218 ezer példány fogyott, és a lista élére érkezett meg. Ez Rick Ross negyedik hazai listavezetője, mindössze az előző korongjával, a 2010-es Teflon Don cíművel maradt le a csúcsról, az a második helyig vitte. Mostani győzelmét nem fenyegette veszély. Az ezüstérmes pozícióba visszalépő Zac Brown Band georgiai countryzenekar Uncaged című stúdiólemezéből csak 39 ezret értékesítettek.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe
Egyesült Királyság – Wiley featuring Ms D: Heatwave
Németország – Lykke Li: I Follow Rivers
Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

Carly Rae Jepsen rekordja
Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján megőrizte vezető helyét Carly Rae Jepsen a Call Me Maybe című slágerrel. A kanadai énekesnő kilencedik hete uralja a mezőnyt, ezzel megelőzte Gotye-t és Kimbrát – a Somebody That I Used to Know című szerzeménnyel nyolc hétig álltak az élen –, és idei egyeduralkodóvá lépett elő. A Canadian Idol tehetségkutató tévéműsor 2007-es, ötödik sorozatának harmadik helyén végzett Carly Rae Jepsen Észak-Amerikában szeptember 18-án rukkol elő a Kiss című második stúdióalbumával. Az amerikai rangsorban tartózkodás 33. hetében az ötödik helyről a másodikra lépett az angol Ellie Goulding a Lights című felvétellel. A 84. pozícióból a kilencedikre ugrott az idei, 11. American Idol győztese, a georgiai születésű Phillip Phillips a Home című zeneszámmal. Az Egyesült Királyságban második hete Wiley kelet-londoni rapper vezet a Ms D énekesnővel készült Heatwave című dallal. A TOP 10-ben két új belépő található. A harmadik helyen a Lawson négytagú angol pop-rock együttes második slágere, a Taking Over Me nyitott – az elsővel, a When She Was Mine cíművel júniusban a negyedik helyig jutott. Az ötödik pozícióba Redlight bristoli lemezlovas, producer Lost In Your Love című szerzeménye iratkozott fel. Németországban ötödik hete Lykke Li svéd énekesnő uralja a mezőnyt az I Follow Rivers című felvétellel. A magyar Single lista csúcsán 17. hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen szerepel. A hazai rádióállomások műsoraiban Flo Rida floridai rapper Whistle című dala csendül fel legtöbbször.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Rick Ross: God Forgives, I Don’t
Egyesült Királyság – Rihanna: Talk That Talk
Németország – Cro: Raop
Magyarország – Testament: Dark Roots of Earth

Negatív rekord a brit piacon
Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében Rick Ross újdonsága mellett még egy új belépő található. Joss Stone az első két nagylemezével, a 2003-as The Soul Sessions és a 2004-es Mind Body & Soul cíművel világszerte sikert sikerre halmozott. Az 1987-es születésű angol énekesnő a világsztárok közé emelkedett, aztán viszont jócskán megcsappant a rajongótábora. A The Soul Sessions Vol. 2 című hatodik albuma a brit listán két hete a hatodik helyen kezdett, a héten a 41. helyét az 58. pozícióra cserélte. A rajongók egy csoportja az USA-ban is kitart Joss mellett, olyannyira, hogy az utolsó négy nagylemeze az élmezőnyben debütált, a mostani a tizediken. (Odahaza a harmadik, az Introducing Joss Stone a 12., a negyedik, a Colour Me Free! a 75., az ötödik, az LP1 a 36. helyig jutott.) Az amerikai rangsor ötödik pozíciójába tért vissza a Bee Gees 2004-ben megjelent slágerválogatása, a Number Ones – a kiadvány 62. hete tanyázik a listán. Az Egyesült Királyságban Rihanna tavaly novemberben kiadott Talk That Talk című hatodik stúdióalbuma negatív rekordot döntve, 9 578 példánnyal foglalta el a rangsor élét. A legmagasabban nyitó újdonságra a 41. helyen lelünk, az Antony and the Johnsons Cut the World című koncertlemezére. A zenekar 2005 februárjában forgalomba került I Am a Bird Now című második stúdióalbuma 2005 szeptemberében Mercury Music Prize-t kapott, az előző egy év legjobb brit nagylemezének kiáltották ki. Németországban negyedik hete Cro hazai rapper Raop című albumából adják el a legtöbbet. A második helyen egy másik hazai rapper, Casper kiadványa, a Der Druck steigt, a negyediken a Testament kaliforniai metálegyüttes tizedik stúdiólemeze, a Dark Roots of Earth startol. Az utóbbi Magyarországon az eladási lista csúcsára érkezett meg. A negyvenes mezőny másik új belépője Palya Bea 36. helyre feliratkozó Ezeregy szefárd éjszaka című koncertalbuma.

Puha József

2012. 08. 14. 7:39

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/32 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/32